Elkaszálták a Ferrari felülvizsgálati kérelmét, Hamiltoné a Kanadai GP

2019.06.21. 16:58 Módosítva: 2019.06.21. 22:11

Pénteken, két és fél óra meghallgatás és tárgyalás után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) úgy döntött, hogy nem ad helyt a Ferrari felülvizsgálati kérelmének, és érvényben hagyja Sebastian Vettel Kanadai Nagydíjon kapott 5 másodperces büntetését, amivel a német pilóta bukta a futamgyőzelmet. A hivatalos indoklás szerint a Ferrari nem tudott bemutatni új bizonyítékot, ami alapján felül kellett volna vizsgálni az esetet.

Sebastian Vettel még két hete, a Kanadai Nagydíjon tért vissza – a versenybírók szerint veszélyesen – Lewis Hamilton elé a futamon, amikor a páros az 1-2. helyen haladt, ezért 5 másodperces időbüntetést kapott, amivel végül bukta a győzelmet, és második lett.

A Ferrari pénteken a büntetés nyelvezetét támadta meg, szerintük Vettel se nem veszélyesen tért vissza a pályára, se nem kényszerítette ezzel arra Hamiltont, hogy az elhagyja a pályát, az FIA viszont nem adott nekik igazat, így már hivatalosnak tekinthető a Kanadai Nagydíj végeredménye.

A Ferrari hét új bizonyítékkal próbálta meggyőzni az FIA-t:

  1. Vettel kocsijának telemetriai adataival,
  2. több közvetítési kameraszög összevágásával,
  3. a Sky Sports tévécsatorna szakértőjének, Karun Chandhoknak az adásban elhangzott véleményével,
  4. a Vettelt a kocsiban szemből mutató kamera képével,
  5. a futam utáni felvételekkel,
  6. Vettel és Hamilton, az esetet megelőző körének, illetve az eset körének GPS-adataival,
  7. Vettel nyilatkozatával.

Az FIA úgy találta, hogy a hétből öt (1., 2., 5., 6. és 7.) elérhető volt a Kanadai Nagydíj idején is, a 3-as bizonyítékot újnak, de nem relevánsnak találták, mert személyes véleményről van szó, a 4-est pedig szintén újnak, de nem relevánsnak titulálták, mert az eset látható volt egy másik felvételen is korábban.