A letteket és a szlovénokat kaphatjuk

2013.05.07. 22:35

A jégkorong-világbajnokság keddi játéknapján Oroszország, Kanada és az Egyesült Államok is jégre lépett, de fontosabbak voltak a kiesési rangadók. A magyar válogatott szempontjából feltétlenül, hiszen két ellenfelet innen kapunk majd a jövő évi divízió I/A-s vb-re.

Helsinkiben a két nullapontos, Ausztria és Lettország találkozott, Ausztria tavaly a mi csoportunkból jutott fel, és nagyon úgy néz ki, hogy ott is marad. Az Fehérvár EBEL-es szereplése miatt jól ismert arcokból összerakott válogatott 6-3-ra nyert, pedig a lettek 39 kapura lövéssel próbálkoztak, szemben az osztrákok 25 kísérletével. A lettek már a 4. percben vezettek, aztán négy gólt kaptak. De ettől szép játék a jégkorong, hogy a balti válogatott alig több mint két perc alatt felállt, és máris 4-3 volt az állás. A nagy rohanásban aztán elfáradtak a lettek, és a végén kaptak még két gólt. Az alsó régióban még négy meccse van mindenkinek, ám a lettek ezzel lépéshátrányba kerültek, a németeket, vagy a franciákat verniük kell a bennmaradásért.

A stockholmi csoportban Szlovénia már nem járt ilyen jól. Rok Ticar hiába lőtt két gólt, hiába szerzett kétszer is vezetést déli szomszédunk, Dánia a hosszabbításban nyerni tudott. Szlovénia helyzete azért is borzasztóan nehéz innentől kezdve, mert a négy hátralévő meccsén olyan ellenfelekkel kell játszania, mint a világbajnokokat verő Svájc, majd Csehország, Svédország és végül Kanada. Közülük egyet mindenféleképp verni kell az élvonalért.

A nagyok közül Oroszország és az Egyesült Államok egymással játszott. Fordulatos meccs volt, az oroszok vezettek, az amerikaiak fordítottak, majd fordítva. Az utolsó harmadra egyenlő állással fordultak, és a végére az oroszok nagyobb tudása, illetve Ilja Kovalcsuk és Alekszandr Radulov zsenialitása eldöntötte a meccset. Kanada pedig annak rendje és módja szerint kivégezte Norvégiát.

H csoport

Ausztria–Lettország 6-3 (2-1, 2-1, 2-1)

Gólszerző: Iberer, Lakos, Vanek, Altmann, Raffl, Oberkofler, ill. Berzins, Saviels, Darzins.

Oroszország–Egyesült Államok 5-3 (2-2, 1-1, 2-0)

Gólszerző: Bjelov, Kovalcsuk, Teresenko, Medvegyev, Radulov ill. P. Stastny (2), Hunwick.

A csoport állása: 1. Oroszország 9, 2. Finnország 8, 3. Egyesült Államok 6, 4. Szlovákia 6, 5. Franciaország 3, 6. Ausztria 3, 7. Németország 1, 8. Lettország 0.

S csoport

Szlovénia–Dánia 2-3 (1-0, 1-1, 0-1, 0-1)

Gólszerző: Ticar (2), ill. K. Staal, Madsen, Green.

Kanada–Norvégia 7-1 (4-0, 1-1, 2-0)

Gólszerző: Ladd, Skinner, Duchene, Giroux, Hall (2), Stamkos, ill. Olimb.

A csoport állása: 1. Svájc 8, 2. Kanada 7, 3. Svédország 6, 4. Norvégia 6, 5. Csehország 3, 6. Fehéroroszország 3, 7. Dánia 2, 8. Szlovénia 1.

Mindkét csoportból az első négy jut a negyeddöntőbe. A két csoport utolsó helyezettjei kiesnek a divízió I/A csoportba, ahol a magyar válogatott ellenfelei lesznek.