Budapesté a 2012-es gyorskorcsolya-Eb

2009.12.02. 10:32

A nemzetközi korcsolya-szövetség hétfőn úgy döntött, Budapestnek adja a 2012-es gyorskorcsolya Európa-bajnokság rendezési jogát. A sportágnak egyelőre nincs hazai bázisa, mert a városligeti Műjégpálya felújítása csak decemberben kezdődik.

A tizenegy évvel a 2001-es világbajnokság után újra rangos gyorskorcsolya-versenyt rendezhetnek Budapesten: a nemzetközi korcsolya-szövetség (ISU) hétfőn úgy döntött, 2012-ben Magyarország adhat otthont az Európa-bajnokságnak. A döntés előzetes, az ISU júliusi kongresszusán véglegesítik, ha addig nem jön közbe semmi, nem valószínű, hogy változik a helyszín.

A magyar pályázat csendben készült, jegyezte meg a döntés kapcsán a gyorskorcsolyázók szakágvezető-helyettese, Egyed Krisztina. Az előkészületek során ugyanis az első visszajelzések nem voltak pozitívak az ISU részéről, annak ellenére, hogy a 2001-es városligeti világbajnokságra a mai napig szívesen emlékszik vissza mindenki.

Holland drukker a 2001-es gyorskorcsolya-vb-n a városligeti műlyégpályán
Holland drukker a 2001-es gyorskorcsolya-vb-n a városligeti műlyégpályán

A helyszín a városligeti Műjégpálya lesz, annak ellenére, hogy tavaly már nem tudták megrendezni az ob-t és az idén már ki sem nyitott, a felújításához azonban a tervek szerint decemberben hozzákezdenek. A rekonstrkció a tervek szerint jövő decemberre készül el. Az Eb megrendezésének a feltétele az, hogy az előző szezonban, de legkorábban annak a szezonnak az elején nemzetközi versenynek adjon otthont a pálya, ez ebben az esetben egy Világkupa-futam lehetne. Igaz, a 2001-es vébé előtt is felmentést kapott e feltétel alól Budapest, tette hozzá Egyed Krisztina.

Az nem okozott gondot, hogy a városligeti műjég a felújítás után is szabadtéri marad, mert egyelőre csak a sportág olimpiáit kell fedett pályán rendezni.

"A városligeti pályát már a vébé alatt is megcsodálták, a résztvevők azt mondták, mesés ez a környezet. A nemzetközi szövetségben pedig tudják, egyetlen ilyen szép pálya van a világon és az nálunk található - mondta a döntés kapcsán Sallak György, a Magyar Országos Korcsolyázó-szövetség (MOKSZ) elnöke. A sportvezető hozzátette, két ellenfele volt a magyar pályázatnak és ismeretei szerint egyhangúlag Budapestet támogatta az ISU tanácsa.

Az öt korcsolyás szakágat tömörítő hazai szövetség (a gyorskorcsolya mellett ide tartozik a rövidpályás gyorskorcsolya, a műkorcsolya, a jégtánc és a szinkronkorcsolya is) törekszik arra, hogy kétévente rangos nemzetközi versenyt - vébét, EB-t, Világkupa-futamot, Grand Prix-t - hozzon Magyarországra. Öt 2012-es világverseny valamelyikét szerették volna elnyerni, a gyorskorcsolya-Eb mellett kísérletet tettek arra, hogy 1988 után újra műkorcsolya-világbajnokság legyen Budapesten és próbálkoztak a rövidpályás gyorskorcsolyázók világversenyeivel is.

mulyegpalya

Sallak György szerint nem áll ellentmondásban az Eb-rendezés azzal, hogy az anyagi gondok nem kerülik el a MOKSZ-ot sem, mert a nemzetközi szövetség támogatja a szervezést, így vállalhatatlan anyagi terheket ró rájuk az esemény. A városligeti felújítással egyetlen hazai bázisát elveszítő gyorskorcsolyának pedig egyenesen új lendületet adhat a rendezés és egy megújult pályán egy jól sikerült Eb nagy segítséget adhat az utánpótlásnevelésnek.