Egy szponzor már kiszállt az úszószövetségből Kiss László miatt

2016.04.07. 16:42

A Kiss László úszókapitány körül kialakult botrány miatt nem támogatja tovább a Magyar Úszó Szövetséget a KÉSZ Csoport, írja a HVG. 

A csoport azt írja közleményében, hogy elkötelezettek a magyar élsport és az utánpótlás támogatása mellett, ugyanakkor egyik legfontosabb elvük a feddhetetlenség. Elvárják, hogy az általuk támogatott sportszervezetekről és sportszövetségekről pozitív kép legyen, és ennek nem felelt meg az úszószövetség. 

Őszintén sajnáljuk és csalódottak vagyunk azért, hogy a Magyar Úszó szövetség a Kiss László személye körüli botránnyal bebizonyította, hogy működésében a fenti alapelvek nem tudnak működni, a szövetség nem tud azonosulni értékrendünkkel. Ezért a KÉSZ Csoport a továbbiakban nem kívánja támogatni a Magyar Úszó Szövetséget, és haladéktalanul megvizsgálja a támogatási szerződés felmondásának lehetőségét.

- olvasható a közleményben. 

Azt viszont nem zárták ki, hogy segítsék Hosszú Katinka sikeres olimpiai szereplését, de ezt a MÚSZ-on keresztül megvalósíthatatlannak tartják. Csütörtök délután Kiss László végül bejelentette a lemondását. 

A MÚSZ így reagált a hírre. A KÉSZ Holding Zrt. és a MÚSZ között 2013-ban létrejött szponzorálási szerződés alapján a KÉSZ Zrt kizárólag Magyarország világbajnoki prezentációját támogatta.

Ezen támogatáson kívül a Kész csoport 2013, 2014, 2015 és 2016. évben egyetlen forint támogatást nem nyújtott a MÚSZ-nak, megszegve ezzel szerződéses kötelezettségét.

A szerződésszegés miatt a MÚSZ jogerősen pert nyert a KÉSZ Zrt ellen, de a jogerős ítélet ellenére a KÉSZ a mai napig sem teljesítette fizetési kötelezettségét, amely okból a MÚSZ - a jogerős ítélet alapján - kénytelen lesz a társaság ellen végrehajtási és/ vagy felszámolási eljárást kezdeményezni.

 Csütörtök délelőtt az úszószövetség más szponzorai viszont közölték, hogy nem tervezik megszakítani az együttműködést. Az Arena Magyarország Kft., a Roland Divatház és a Kalotherm Zrt. is azon az állásponton van, hogy ők a szövetséget támogatják, és nem Kiss Lászlót.  

A Telekomot is megkérdeztük álláspontjukról, egyelőre nem válaszoltak a levelünkre. 

Kiss László mellett szerdán állt ki a szövetség vezetése és az edzőbizottság is. Azzal indokoltak, hogy akik az úszásban dolgoznak, már hallottak arról, milyen ítélet született Kiss ellen 55 éve. Azt írták, hogy Kiss ezután lehetőséget kapott, hogy bizonyítson, amit meg is tett edzőként, pedagógusként és kapitányként az elmúlt ötven évben és több kitüntetést is kapott.