Lázár is megszólalt Kiss László ügyében

2016.04.07. 13:53

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő csütörtökön már 45. alkalommal tart közös, maratoni sajtótájékoztatót. Lázár János először a Párizsban tartózkodó Orbán Viktor "szívből jövő köszöntésé"-t tolmácsolja az újságíróknak, a miniszterelnök arra kérte Lázárt, hogy vigyen pezsgőt a tájékoztatóra, de ezt a miniszter délután fél kettőkor túlzásnak érezte. Hogy miért uralkodik ekkora ünnepi hangulat a kormányban?

Azért, mert szerdán a kormány az IMF-hitel utolsó részét is törlesztette. Lázár megfogalmazása szerint nyolc éve először virradt olyan nap Magyarországra, amikor nem tartozik az IMF-nek, ezzel "visszanyertük szuverenitásunkat". Elismeri a nemzetközi szervezetek érdemeit is, mondván, 2008-ban az IMF és az Európai Unió mentette meg a hitellel a csődbe tartó Magyarországot.

Terrorpánikra semmi ok

Lázár ezután rátért a terrorfenyegetésre, mellyel kapcsolatban 23 törvényt akar módosítani a kormány, ehhez viszont ellenzéki szövetségeseket keres. Lényegében a rendőrség megerősítését szolgálja, főleg a felderítő munka terén.

A helyzet Lázár szerint komoly

A legerősebb titkosszolgálatok jelzik, hogy Európát újabb terrortámadások fenyegetik az elkövetkezendő hetekben, hónapokban.

Konkrét fenyegetést azonban a kormány nem kapott, és a partner-titkosszolgálatok sem jeleztek ilyesmit, ezért pánikra semmi ok.

Az EU meg akarja mondani, ki éljen Magyarországon

Lázár János a menekültválságra is kitért, mellyel kapcsolatbana központi kvóta tervét bírálta. Egy ilyen lépés az EU részéről azt jelenté, hogy Magyarország szuverenitása sérül, hiszen elveszítené befolyását afelett, ki élhet az országban. A miniszter társadalmi feszültségeket is vizionált, és a felháborodás illusztrálására idézi a több mint 1000 magyar települési önkormányzat álláspontját, melyek kijelentették, oda menekülteket a kvóta alapján nem vihetnek.

Arra is figyelmeztetett, hogy a Törökországgal nyélbe ütött megállapodás még nem oldja meg a menekültkérést - ha másért, azért nem, mert a rendszer nem igazán működik.

Nem baj, ha nem közérdek a Postában lévő közpénz átláthatósága

Lázár példaértékűnek nevezte azt, hogy van olyan közérdek, mely alapján a Posta üzleti ügyeit titkosítani lehet (az erről szóló törvényt alkotmánybírósági döntés hagyta jóvá). Meg kell vizsgálni, hogy ez hogyan alkalmazható más állami vállalatokra és a Magyar Nemzeti Bankra is. Egyik érve az volt, hogy ha a Posta megosztaná üzleti titkait, akkor nem lenne magyar szereplő a csomagküldés piacán.

Megállapodott a kormány a Bizottsággal

Lázár szerint bíróság bevonása nélkül megállapodott a kormány az Európai Bizottsággal az aszfaltügyben. Az Európai Bizottság (EB) diszkriminációnak tartotta azt a gyakorlatot, hogy magyarországi útépítéseknél az ajánlattételi felhívásban kikötötték egy állandó aszfaltkeverő üzem ötven kilométeren belüli meglétét, mert szinte csak a legnagyobb vállalatok feleltek meg a feltételeknek.

A miniszter azt is elmondta, új pályázati értékelési rendszert hoz létre a kormány a nyilvánosság, megszünteti a kiszervezést, az összefonódást, kizárólag kormánytisztviselők bírálhatnak majd el uniós pályázatot. Ők 100 százalékos fizetéskiegészítésért pályázhatnak bírálónak, de nemzetbiztonsági átvilágítás alá fognak esni.

A kormány áll a népszavazás elébe

A vasárnapi boltbezárásról nagy nehezen átengedett népszavazási kezdeményezéssel kapcsolatban Lázár először ironikusan azt mondta

Hajrá MSZP!

És bár tiszteletben tartja a népszavazás intézményét, úgy tartja, "jó, ha a magyar társadalom megbeszéli, megvitatja ezt a kérdést", ő személy szerint- kormányálláspont még nincs - úgy tartja jónak, ha a boltok vasárnap zárva vannak. 

Egy baloldali párt azért gyűjt aláírásokat, hogy több tízezer embernek dolgoznia kelljen vasárnap.

Ráadásul Lázár szerint a vasárnapi boltzár mellett is nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Kérdésre válaszolva cáfolta azt, hogy a kormány gondolkodna a vasárnapi boltzárról szóló törvény módosításán, és azt mondta, hogy állnak a népszavazás elébe.

Kiss László nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban

Lázár nem akart véleményt mondani az úszókapitány nemi erőszakkal terhelt múltjáról, de arra a kérdésre válaszolt, hogy a kormány visszavonja-e Kiss László állami kitüntetéseit. Szerinte ez bonyolultabb, mivel a kitüntetésekről a vonatkozó törvény alapján a parlament dönt. A kormány tagjai viszont a kitüntetési felterjesztés kapcsán betekinthettek az érintett bűnügyi előéletébe, ez megtörtént Kiss László esetében is, és ő nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. Lázár azt is megjegyezte:

10 olimpiai aranyérem van a mérleg másik serpenyőjében.

Kiss László súlyos hibát, bűncselekményt követett el, de egy életpályát egészében kell elbírálni, és a nagy kérdés az, hogy az érintett, illetve Kiss közössége megbocsát-e. De Lázár nagyon határozottan hárította el magától azt, hogy egy ilyen súlyos erkölcsi kérdésben véleményt nyilvánítson; arról sem nyilvánított véleményt, ahogy az Úszószövetség kezeli a Kiss-ügyet.

És amiről még szó esett

Lázár - részben kérdésekre válaszolva - még több, kisebb-nagyobb ügyről is beszélt:

  • a földprivatizáció során már 10 ezer család vásárolt földet, és már tervezik a harmadik fordulót.

Magyar föld magyar emberek kezébe jó áron kerül.

  • elkészült a költségvetés tervezete
  • és elkészült az állami tisztviselői karról szóló tervezet is
  • a Pukli István nevével fémjelzett Tanítanék mozgalommal csak a Köznevelési Kerekasztal keretében ülnek le tárgyalni.
  • a Liget-projekttel kapcsolatban elmondta, hogy a zöldfelület rehabilitációjáról szóló terv most érkezik be.
  • Orbán Viktor utasította a kormányt a közlekedési struktúra (azaz az egész ország közlekedésének) vizsgálatára, melynek következménye az egész közlekedés "ésszerű" átalakítása lehet.
  • a Népszabadság információjára, miszerint L. Simon László a Várba vitetné a Parlamentből a Szent Koronát, elismerte, hogy van ilyen kezdeményezés az asztalon, de neki nincs személyes véleménye.
  • szintén kérdésre válaszolva Lázár János szerint üzletileg sikeres volt a letelepedési kötvény, főleg akkor volt racionalitása, amikor az állam finanszírozása a szokványos módon (például állampapírok eladása útján) döcögősen ment.
  • Úgy gondolja, hogy bár "történt egy hiba", a kormány vissza fogja kapni a pénzt az Országos Roma Önkormányzattól (az Emmi szabálytalanságok miatt állt el aHíd a munka világába projektbenvaló részvételtől , de 1,6 milliárd forintot már kifizetett)