Túl a csúcson a Facebook?

2011.06.14. 14:33
Már csak négy olyan ország van a világon, ahol nem a Facebook a legnépszerűbb közösségi szájt. Az alapító Mark Zuckerberg szerint a felhasználók száma garantáltan eléri majd az egymilliárdot, vagyis nemsokára az összes netező fele használja a Facebookot. A növekedés azokban az országokban a leggyorsabb, ahol még újdonságnak számít a szájt, az amerikaiak, a kanadaiak és az angolok közül viszont egyre többen hagyják el a közösségi oldalt.

Globális szinten töretlenül népesedik 687 millió tagot számláló Facebook, a világ legnagyobb közösségi szájtja, de a fejlődés üteme megtört, és bizonyos országokban, így az USA-ban, Kanadában és Nagy-Britanniában némi csökkenés is tapasztalható, vagyis felhasználókat veszít a szájt.

Az Inside Facebook piacelemző szerint az Egyesült Államokban május elejétől a hónap végéig 155,2 millióról 149,4 millióra esett a felhasználók száma, ami durván hatmillió tag elvesztését jelenti, míg Kanadában ugyanennyi idő alatt 1,52 millió felhasználó tűnt el a közösségi szájtról - igaz, a szám már egy éve a mostani 16,6 millió körül mozog.

Az elemzőcég szerint a növekedés üteme globálisan is lelassult: áprilisban 13,9, míg májusban már csak 11,8 millió új felhasználó regisztrált a szájton, ami főleg ahhoz képest meglepő, hogy az előző 12 hónap mindegyikében 20 millió körül volt az újonnan feliratkozók száma. Májusban egyébként az USA és Kanada mellett Norvégiában, Oroszországban és az Egyesült Királyságban is csökkent a felhasználószám, országonként úgy százezerrel.

Facebook: Nem jó az eszköz

A cég hivatalosan annyit reagált az Inside Facebook megállapításaira, hogy több elemzőcég a szájt hirdetőknek kifejlesztett, elérést mérő alkalmazását használja a felhasználók számának nyomon követésére, a Facebook szerint viszont az eszköz csak durva becslésekre ad lehetőséget, és nem a közösségi szájt általános növekedésének mérésére tervezték.

Mark Zuckerberg, az alapító meg van győződve róla, hogy a most 687 milliós felhasználót tömörítő Facebook nemsokára eléri az egymilliárdos álomhatárt. A világon már csak négy olyan ország van (Japán, Kína, Korea és Oroszország), ahol nem a Facebook a legnépszerűbb közösségi szájt, és tekintve, hogy a Földön úgy kétmilliárdan interneteznek, nem tűnik elérhetetlennek az egymilliárdos szám

 

A felhasználók száma nem csak az újabb rekord miatt érdekes. A network-elmélet szerint minden hálózat annál értékesebb, minél többen csatlakoznak hozzá, és bár ez a megállapítás elsősorban a network használati értékére vonatkozik, az anyagi vonzata sem mellékes. A 2012-ben a tőzsdére készülő Facebook ennek megfelelően nemcsak a világ legnagyobb, hanem legértékesebb közösségi szájtja is, és becsült értéke a felhasználók számának növekedésével arányosan nő.  A cég összértékét csak találgatni lehet: az elmúlt 1-2 év tranzakciói alapján 50 milliárd dollár körüli összegeket emlegettek, de egy 2011 márciusi részvényügyletből kiindulva a 65 milliárd dollár sem tűnik irreálisnak.

 

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM