Hajnalka
0 °C
14 °C

LSD-vel tesztel a Microsoft

2006.08.16. 11:30
A világ legnagyobb szoftvercége az LSD segítségével próbál behatolni új operációs rendszerének mélyebb bugyraiba.

Az LSD-csoporthoz tartozó négy lengyel infóbiztonsági szakértő 2003-ben felfedezett egy hibát a Microsoft Windows operációs rendszerben, amely végül elősegítette a Blaster féreg terjedését. De nem igazán bíztak meg a Microsoftban, és mivel nem remélték, hogy a szoftvergyártó időben kijavítja a hibát, ha csak neki szólnak, inkább nyilvánosságra hozták eredményeiket. Most a szakértői csoport a Microsoft megbízásából szimulált támadásokkal próbálja térdre kényszeríteni a jövőre megjelenő új Windows oprendszert, a Vistát.

A csapat tagjai Lengyelországban, a poznani műszaki egyetem informatikus szakán szereztek diplomát, majd egy poznani szuperszámítógépes központban dolgoztak, az informatikai biztonságért felelő csoport tagjaként. Most a Microsoft csapatát erősítik, aminek igen nagy jelentősége van: alkalmazásuk helyreállíthatja a Microsoft igencsak megcsappant tekintélyét a hekkerek körében.

Nyitott kód

Nagyon úgy tűnik, hogy a Microsoft semmi sem bíz a véletlenre: a Vista kódjában gyengeségeket, technikai hibákat és támadható pontokat kereső szakértők névsora olyan, mint a kutatói közösség ki-kicsodája, írja az eWeek informatikai hírportál. Körülbelül húsz ismert kutatónak van teljes hozzáférése a Windows Vista forráskódjához, leírásaihoz és minden információhoz. Közvetlenül beszélhetnek a termékmenedzserekkel és a Microsoft belső biztonsági szakértőivel, ha találnak valamit, így talán a bürokrácia nem gátolhatja meg a Vista fejlődését.

Ezzel a módszerrel már számos hibát felfedeztek, nem csak a rendszer biztonságával kapcsolatban. Az eWeek információi szerint rossz folyamatokat, korlátolt gondolkodásra utaló nyomokat, és számos tréfás és nem túl praktikus fájlnevet is találtak, de példát sajnos nem említenek.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.