Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Az EU-polgárok visszavihetik öreg számítógépüket

2002.10.18. 16:20
Az Európai Unió parlamentje és tagállamai kompromisszumos megállapodásra jutottak az elektronikai hulladék újrahasznosítása ügyében. Eszerint 2005-től kezdve a gyártóknak vissza kell venniük a számítógépeket, hűtőszekrényeket és más elektromos eszközöket.
Az elektronikai hulladék a teljes hulladékmennyiség leggyorsabban növekvő hányadát adja. Minden EU polgárra évente kereken 14 kilogramm e-szemét jut. Jelenleg ennek több mint 90 százaléka minden feldolgozás és újrahasznosítás nélkül a lerakókba kerül.

A tagállamok a jövőben lépéseket tesznek, hogy biztosíthassák évente és fejenként 4 kilogrammnyi e-szemét környezetbarát kezelését. A gyűjtőhelyek kialakításának minden költségét a gyártók viselik, az erre vonatkozó pénzügyi garanciákat pedig be kell mutatniuk egy-egy új termékük bevezetése előtt.

Hulladékhegyek helyett termékfelelősség

"Olyan döntésre jutottunk, amely garantálni fogja az évente képződő több mint hat millió tonna elektronikai hulladék környezetbarát kezelését" - jelentette ki a Reutersnek Karl-Heinz Florenz (CDU) EU parlamenti képviselő. A közvetítő bizottság által kidolgozott egyezséget még jóvá kell hagynia a Tanácsnak és az unió parlamentjének.

"Ez meghatározó lépés a gyártói termékfelelősség érvényesítésére, éppen egy olyan területen, amelyet mostanáig az egyre növekvő hulladékhegyek jellemeztek" - jelentette ki Berlinben Jürgen Trittin német szövetségi környezetvédelmi miniszter.

Tiltott nehézfémek

Az egyezség alapján 2005-ig ki kell épülnie a kiszolgált termékeket visszafogadó rendszernek. Legkésőbb 2006 végéig az EU tagállamokban néhány meghatározott kivételtől eltekintve tiltott lesz elektronikai eszközökben veszélyes anyagokat, például ólmot, kadmiumot, ezüstöt és krómot használni.

A fogyasztók számára a készülékek visszaadása ingyenes lesz. A gyártóknak pedig át kell vállalniuk a begyűjtés után esedékes költségeket. Margot Wallström, az EU környezetvédelmi biztosa Brüsszelben kijelentette, a költségek átvállalása közvetlenül arra ösztönzi a gyártókat, hogy már az előállítás során vegyék figyelembe a termékeik egyszer esedékes környezetbarát feldolgozását.

Szabad összefogni a megsemmisítésben

A német elektrotechnikai és elektronikai ipar érdekvédelmi szervezete (Zentralverband der Elektrotechnik- und Elektronikindustrie, ZVEI) üdvözölte és a gazdaságosan hatékony megoldások alapjának nevezte az egyezséget.

Ezzel egyidejűleg nyilatkozatban utalnak arra, hogy még tisztázatlanok az üzleti célú készülékek megsemmisítésének pénzügyi forrásai. A szövetség ezen kívül azt is üdvözölte, hogy a gyártók a megsemmisítés során egymással együttműködhetnek.

Itthon figyelemfelkeltő kampány indul

Magyarországon a környezetvédelmi tárca néhány nappal ezelőtt az elektronikai hulladék ügyének tudatosítására kérte fel a mobilszolgáltatókat. Ezen kívül kezdeményezték a kiöregedett mobiltelefonok és ezek akkumulátorai begyűjtését és feldolgozását.

A Parlament előtt lévő országos hulladékgazdálkodási tervet kritizálva legutóbb az MDF sürgette az 'informatikai lomtalanítást'. Az Országgyűlés informatikai bizottságában helyet foglaló Pettkó András szerint a problémát mihamarabb kezelni kell, különben akár uniós csatlakozásunk is veszélybe kerülhet.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!