Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Napi félmilliárd forintos kötbérrel fenyegetik a Microsoftot

2005.12.22. 14:30
Az Európai Bizottság megítélése szerint a Microsoft nem teljesítette az uniós kartelleljárásban rá kirótt feltételeket. Brüsszel ezért újabb bírság kivetésével fenyeget. Ennek összege elérheti akár a napi kétmillió eurót is.

A világ legnagyobb szoftvercége az Európai Bizottság megítélése szerint nem teljesíti a korábban lezajlott kartelleljárásban rá kirótt feltételeket. Mint emlékezetes, a Bizottság bizonyítottnak látta, hogy a szoftvercég visszaélt a Windows piacvezető szerepével.

Neelie Kroes versenyjogért felelős uniós főbiztos csütörtökön a Microsoftot az időhúzás miatt akár napi kétmillió eurós (502 millió forintos) összeget elérő bírsággal fenyegette meg.

Nem a pénzen múlik

Ha kitűzik a végleges határidőt, ezt követően az uniós bírság minden egyes napért a Microsoft napi globális forgalmának 5 százalékát kitevő összeg is lehet. Az eredeti pénzbírságot már régen megfizette a szoftvercég, a huzavona a további húsbavágó feltételek miatt zajlik.

"Megadtam a Microsoft számára minden lehetőséget, hogy eleget tegyen a kötelezettségeinek. Nem marad más választásom, mint a céget formális úton a határozat betartására szorítani" idézi Kroes szavait a Bizottság honlapján megjelent közlemény.

Várják a választ

A szoftverkonszernnek most öt hete van a válaszra, illetve a Bizottság biztosítja a szóbeli meghallgatás lehetőségét. Mint emlékezetes, az uniós vizsgálat 2004-es lezárásakor a Microsoftot 497 millió eurós pénzbírságra ítélték, továbbá előírták, hogy a Windows operációs rendszer bizonyos részeiről műszaki információkat köteles kiadni, írta az APA hírügynökség.

A szoftvercéget többek közt arra kötelezték, hogy Európában az intergrált Media Player lejátszótól mentes Windows-változatot is tartson a kínálatában. Ezen kívül a Workgroup szervereknél a versenytársai számára tisztességes feltételek mellett biztosítson hozzáférést bizonyos műszaki adatokhoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.