Vilma
-8 °C
3 °C

Menüvel együtt letölthető filmek

2005.06.06. 16:50
Új távlatokat nyit a dvd-másolásban az ingyenes RatDVD. A program segítségével az extrák és menük hiánytalanul megmaradnak, de egy dvd mérete 1-3 gigabyte-ra csökken.
Világszerte egyre népszerűbb a filmletöltés, a Star Wars harmadik részét például az első 24 óra során kereken 10 ezer példányban töltötték le.

Bár a kedvelt kodekek, például a DivX megfelelő minőségű kép mellett interneten kezelhető (letölthető) méretűre zsugorítja a filmeket, a dvd-menüről, a rendezői kommentárról, a vágatlan jelenetekről és más bónusz anyagokról mostanáig le kellett mondani.

Ha védett, akkor ripelni kell

Ezen az áldatlan helyzeten kínál javítani a RatDVD. A fejlesztő programozók döntése alapján a program nem kezeli a másolásvédett lemezeket, vagyis adott esetben a dvd merevlemezre rippelését más programokra kell bízni.

Ha a film már a lemezen van, a RatDVD új videó- és audióformátumba alakítja át. Ennek során minden menü és funkció megmarad. Annak a lehetősége is fennáll, hogy a konvertált/letöltött filmeket dvd-formátumba írják vissza, és így azok lejátszhatóak legyenek asztali lejátszóban is.

Sőt a fejlesztők ígérete szerint a letöltött anyag dvd-re visszaírva szinte tökéletesen reprodukálja az eredeti lemezt. Gyakorlati tapasztalatok szerint a dvd teljes tartalmát el lehetett menteni egy 2,4 gigabájtba. Az így kapott fájl már könnyebben másolható interneten keresztül, mint a "hagyományos", 4,7 gigabájtra tömörített dvd-k, ugyanakkor tartalmaz minden olyan extrát, amikről DivX-ek esetében le kell mondani.

Kezeli a WMP

A RatDVD formátum lejátszható a Windows Media Playerrel, de igényli annak 10-es verziószámú változatát. A Windows XP alatt futtatható ingyenes program telepítőkészletének mérete 2,49 megabájt.

A szoftver programozói tisztában vannak azzal, hogy a filmipar nem fog különösebben örülni a fejlesztésüknek. Ezért inkább az anonimitást választják, írta a CNet. "Nem gondolom, hogy illegális amit a program művel, de biztosan lehet illegális célokra is használni" - hangsúlyozta az egyik fejlesztő.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.