Natália
-3 °C
8 °C

A nyílt forráskód ellen lobbizik a Microsoft

2003.01.08. 11:18
Washingtontól Johannesburgig a világ számos kormányát igyekszik meggyőzni a Microsoft arról, hogy veszélyes dolog nyílt forráskódú programokat használni az államigazgatásban. Megdolgozott köztisztviselők és képviselők fellépése, illetve időnként százmillió dollár értékű ajándék szoftver ad súlyt a Windowsot féltő redmondiak érveinek.
Heves lobbizást folytat a Microsoft azért, hogy meggyőzze a világ számos kormányát: ne használjanak nyílt forráskódú szoftvereket a Windows helyett. Bár a cég szakértői már 2001-ben vitába keveredtek az USA védelmi minisztériumának informatikusaival, akik a nyílt programokat dicsérő jelentést készítettek, nem lesz könnyű dolguk, mivel az utóbbi időben olyan nehéz súlyú informatikai vállalatok karolták fel a nyílt szabványú rendszerek zászlóshajóját, a Linuxot, mint az IBM, a Dell Computer vagy a HP.

Elvész a haszon

Az International Data Corporation (IDC) szerint az utóbbi negyedévekben értékben számolva hat százalékkal nőtt a Linuxot futtató szerverek eladása, szemben a Windows-alapúak egy százalékával - idézi a piackutatót a The Wall Street Journal. A Microsoft - mint képviselői mondják - nem ellenzi a nyílt szabványok alkalmazását, pusztán amellett érvel, hogy a kormányzati szervek és a központi költségvetésből finanszírozott akadémiai intézmények ne használjanak az úgynevezett GPL (general public license) szabály betartásával készült programokat. A GPL megköveteli a fejlesztőktől, hogy osszanak meg másokkal minden olyan újítást vagy kiegészítést, amelyet egy szoftverhez készítettek.

Az üzleti szervezetek gyakran adnak munkát államilag támogatott egyetemeken vagy kutatóintézetekben dolgozó fejlesztőknek, ezért ha az ő munkájuk eredménye GPL-köteles, akkor azt a megrendelő cég nem tudja tisztes haszonért értékesíteni a piacon, következésképp meg se rendeli, amivel elvész az innovációnak az a része, amely eddig így keletkezett - érvelnek a redmondiak. Mi több, a kötelező GPL arra késztetheti a Microsoft saját fejlesztőit, hogy kombinálják a Linuxot vagy más GPL-programokat a Windows-zal, minek következtében végül a redmondi termékek is ingyenesen megosztottá válnak a programozók körében.

Elbeszélgetnek

A Microsoft időnként közvetlenül is beavatkozik a kormányzati szerveknél folyó munkákba. Az USA védelmi minisztériumának egy intézete, a Defense Information Systems Agency például tavaly engedett a cég kérésének, hogy vizsgáljon felül egy az intézetnek készült jelentést, amely biztonságosnak minősítette a nyílt szabványok használatát. Miután Ira Rubinstein, a Microsoft egyik ügyvédje kifejtette érveiket Dawn Meyerricknek, az ügynökség vezető informatikusának, Meyerrick rábírta a jelentést készítő Mitre Corporationt a dolgozat említett következtetésének "finomítására".

A terroristák elleni harcra nemrégiben létrehozott Office of Homeland Security kormányzati szerv vezetője Adam Smith demokrata képviselőtől kapott olyan levelet, amely óvatosságra intette a GPL alkalmazásával kapcsolatban. A nyílt szabványok hívei eleve a Microsoft befolyását vélték felfedezni a levél megszületésében - minthogy az illető politikus a redmondiak politikai támogatási alapjának egyik haszonélvezője -, de később a Microsoft is beismerte, hogy Smith a levél megírása előtt találkozott és elbeszélgetett Craig Mundie-val, a cég vezető technológusával.

Biztonságos Linux

A harc azonban nem mindig végződik jól a szoftveróriás szemszögéből: a szupertitkos National Security Agency a Microsoft heves tiltakozása ellenére kifejlesztett egy biztonságos Linux-változatot és ingyenes letöltésre kitette azt a website-jára.A licencdíj nélkül hozzáférhető szoftverek különösen kívánatosak a fejlődő világ anyagi gondokkal küszködő kormányzati szerveinek.

Az egyik indiai szövetségi állam nemrégiben le is tette a voksát a Linux mellett, erre - hogy, hogy nem - egy hónappal a döntés meghozatala után 400 millió dollár értékű programcsomagot kapott Bill Gatestől, a Microsoft vezérétől üzleti fejlesztési célra, úgymond. Dél-Afrikában 32 ezer iskolának adományozott programokat a redmondi szoftveróriás, miután az ottani kormányzat olyan ajánlást kapott az állami tanácsadó szervezettől, hogy intézményeiben használjon nyílt forráskódú szoftvereket. A Microsoft közleménye szerint a két dolognak nincs köze egymáshoz, az adomány a hátrányos helyzetben lévő fiatalok képzését hivatott segíteni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!