Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Két bájt teszi az XP Professionalt

2005.06.02. 12:00
A Windows XP operációs rendszer Home változatával sok magánfelhasználó elesik számos biztonsági funkciótól. Ez azonban a telepítőlemez minimális átbuherálásával megváltoztatható, írta legújabb számában a német c't számítástechnikai magazin. Két bájt átalakításával ugyanis bárkinek lehet XP Professionalja.
A Windows XP otthoni felhasználóknak szánt kivitelének feljavítása eddig különböző eszközök és frissítések telepítésére szorítkozott. A hiányzó biztonsági eszközöket viszont sokkal könnyebben is be lehet pótolni, mivel a Microsoft a Home telepítőlemezen is szinte teljes értékű XP Professionalt ad.

Így megy ez
A Gizmodo.com szájbarágósan leírja a XP Home telepítő CD átszabásának lépéseit. Eszerint a CD alapkönyvtárát és a i386 könyvtárat át kell másolni a merevlemezre, a Setupreg.hiv fájlt pedig két ponton, a Regedit segítségével kell megváltoztatni. Az újként írt telepítő CD-vel már XP Professional telepíthető.
Egyetlen telepítőfájl két bájtjának a felülírása a CD-ből olyan változatot generál, amely XP Professionalként telepíti magát, írta a c't számítástechnikai magazin.

Megspórolt jogosultságok

Az operációs rendszer felturbózásának előnyei mindenek előtt a biztonsági funkciókat érintik. Csak az XP profi változata alatt képesek a felhasználók kényelmesen dolgozni, miközben valójában nincsenek meg az adminisztrátori jogosultságaik.

A jogok szabályozása segít abban, hogy a legtöbb vírus és trójai program megvesse a gépen a lábát. "Jóformán megmagyarázhatatlan, hogy a Microsoft miért éppen a Home változatnál hagyta ki az ilyen védelmi lehetőségeket" - tette fel a kérdést Axel Vahldiek, a c't szakértője.

Távolba nézés

Az operációs rendszer professzionális változatával sokkal könnyebb konfigurálni a felhasználói csoportokat illetve profilokat. A távoli hozzáférés (Remote Desktop) funkció, tehát a munkahelyről az otthoni számítógép elérése szintén lehetséges a bővített XP-vel.

A teljes értékű XP Professionalhoz viszont néhány funkció így is hibázni fog. A c't szerint a telepítőlemez átszabása mindenekelőtt a jobb vírus és trójai védelem miatt éri meg.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!