A hely, ahol betiltották a rádiózást

2015.02.21. 08:05

A nyugat-virginiai Green Bank falunak is bajosan nevezhető, mivel összesen 143 lakosa van. Abból kiindulva, hogy egy átlagembernek hányféle kütyüre van szüksége, ez nem meglepő, mivel Green Bankben szinte az összes elektronikus eszközt betiltották. Tilos vezeték nélküli adat- vagy rádiókapcsolatot használni: ez azt jelenti, hogy nincs wifi, nincs rádiózás, nincs bluetooth, és ha pechünk van, még egy elektromos takaró használatáért is megbüntethetnek.

„De hát ki venné észre, hogy elektromos takarót használok, bejön a szobámba az elektromostakaró-rendőrség, vagy mi?” – kérdezhetik. Ki tudja; az mindenesetre tény, hogy Green Bankben járőröző rendőrök figyelik, hogy mindenki betartja-e a rádiócsend-rendeletet.

A tiltásnak nem vallási, hanem tudományos alapja van: itt működik a világ legnagyobb forgatható rádióteleszkópja.

A National Radio Quiet Zone (Nemzeti Rádiócsend Zóna) zavartalanságát az amerikai Federal Communication Commission őrzi: itt egyharmad Magyarországnyi (33670 km2) területen tilos elektromos jelet kibocsátó eszközöket használni. Green Bank ennek a területnek a közepén található, így a törvény szigora itt érvényesül a legerősebben.

Az óvintézkedésre a Green Bank Telescope miatt van szükség: a csillagászok ezzel vizsgálják az űrbeli rádióhullámokat. Az elcsípett töredékek sok esetben akár több fényévnyi távolságból érkeznek, így ma ezzel a teleszkóppal tudhatjuk meg a legtöbbet a kozmoszról. Viszont ha a környéken zavaró rádiójeleket használnának, azt a teleszkóp észlelné, így zavarossá válhat a vétel. Naná, egy eszköz, ami több fényévnyi távolságból észleli a rádiójeleket, simán veszi egy környékbeli walkie-talkie adásait is – és adott esetben pont emiatt teheti tönkre a kutatók munkáját.

Aki Green Bankbe utazik, tartsa észben, hogy a városkában

  • az internet sebessége a betárcsázós modemek sötét középkorát idézi;
  • a mobiltelefonok használhatatlanok;
  • de van egy utcai, pénzbedobós telefon, amit az emberek gyakran használnak is;
  • rádióállomás nincs a környéken, csak az AM hullámhosszon jöhet be az Allegheny Mountain Radio Network adása.

Érdekes módon Green Bank ennek ellenére sem néptelenedett el; ellenkezőleg, a rádiócsend sokakat vonzott a környékre. Vannak, akik saját bevallásuk szerint elektromágneses hiperérzékenységtől szenvednek – ez egy olyan tünetegyüttes, amit hivatalosan nem ismertek el betegségként, de a rádiójelek okozhatják –, így nekik az áramtalanított vidék igazi paradicsom lehet.

És hát hova máshova költözne egy elektromágnesesen hiperérzékeny személy, mint a világ legnagyobb rádióteleszkópja mellé?

Ma is tanultam valamit 5

Megint 150 vadonatúj, izgalmas téma ismét meglepő válaszokkal

MEGVESZEM
Ma is tanultam valamit 1-2-3-4-5

5 könyv
Több mint 600 meghökkentő, érdekes és tanulságos történet!

MEGVESZEM