Gyöngyi
6 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

'A szellemi párbajokat szeretem'

2005.10.28. 13:58
Drogok helyett eperfagyit ajánl az embereknek, a mezőgazdasághoz és a honvédelemhez nem ért, és különleges honlapja van Pettkó Andrásnak. Interjú.

Lehet-e egy pártrendezvény politikamentes, például egy '56-os megemlékezés?

A nemzeti ünnepeinken el kéne felejteni a napi pártpolitikát, és inkább nagy kitekintésében kellene vizsgálni ezeket a kérdéseket.

Fotók: Huszti István

Rengeteg témában szólal fel a parlamentben, de mi az, amihez nem ért? Vagy ilyen nincs?

De van! Mezőgazdasági és honvédelmi kérdések.

És mihez ért?

Először is, ami az egyszerű munkavállalók mindennapi életét jobbá teszi, hiszen én is a munka világából érkezett országgyűlési képviselő vagyok. A másik fontos terület az informatika világa, a harmadik az ifjúság területe, és leginkább a drog kérdése. A negyedik témám a környezetvédelem, hogy nemcsak szociális, hanem ökoszociális piacgazdaságról tudjunk beszélni.

Mikor installált utoljára Windowst?

Megmondom őszintén a Windows-installálást a gyermekem szokta végezni, de természetesen meg tudnám csinálni, hiszen ez egy nagyon egyszerű dolog: be kell rakni csak a legális szoftvert és el kell indítani, és akkor az saját magát adja. A szabad szoftvert installálni és megtalálni már egy nehezebb dolog.

Dísznövénykertészként kezdte pályafutását, hogyan jött a politika?

1986-ban kezdtem politizálni a Duna Körben. 1988 szeptemberében olvastam a Hitel c. újságban az MDF megalapításáról, és úgy gondoltam, ez az a politikai erőtér, amihez csatlakozni kell. A Duna Körben több más akkor formálódó párt képviselőjét ismertem meg, ezért szinte nincs olyan párt, ahol ne lennének barátaim.

Tudta-e ön?
  • Pettkó András 1967. született Budapesten. Nős, felesége középiskolai tanár, 18 éves lánya Pázmány-hallgató, fia középiskolás Újpesten. 1984-ben dísznövénykertész szakmunkás vizsgát tett, 1987-ben érettségizett, 1989-ben az Ifjúsági Demokrata Fórum alapítója, 1990-ben listás, 1994-ben egyéni önkormányzati jelölt; 2002-től Újpesten helyi képviselő. A parlementbe 2002-ben jut be országos listáról.
  • A nyolcvanas évek második felében felerősödtek az ellenzéki hangok a bősi vízlépcső ügyében. A Duna-kanyar megmentésére sokszínű szervezetek alakultak, ilyen volt a Duna Kör is, aminek néhány alapítója Lányi András (Duna Kör, Védegylet) vezetésével idén ősszel párttá alakult Élőlánc Magyarországért Ökopárt néven.
  • A Delfin-könyvek a Móra Ferenc kiadó könysorozata volt fiúknak. A hatvanas évektől kezdve adtak ki kalandregényeket, sci-fiket, krimiket és iskolai témájú, diákoknak szóló könyveket. A rendszerváltás környékén a sorozat megszakadt, és néhány éve Delfin 2000 néven indult újra, de a lányoknak szóló, felújtott Pöttyös-sorozattal ellentétben nem lett üzleti sikere. A két legutóbbi könyv: A két kicsi hód és a Veszélyes szafári voltak.
  • Pettkó András sokoldalú politikus. Az őszi ülésszakban a következő témákban vívott szellemi párbajt kétperces felszólalásiban: A Fidesz visszaállamosítási megnyilatkozásairól, az adók és járulékok befizetéséről, a lakásbérlésről, a PSZÁF felügyeletéről, a drogkérdésről, a vasútról, az elektronikus információszabadságról, az elektronikus hulladékról, a kistelepüsék esélyegyenlőségéről.
  • A drogfogyasztás nem hogy csökkent volna, de drasztikusan nőtt a fiatalok körében, miközben a megelőzésre fordított 180 millió forint - egy friss felmérés szerint - az ablakon kidobott pénz. A fiatalok ugyanis, még ha sikerül őket elrettenteni a drogoktól (5 százalék), akkor az alkoholhoz nyúlnak. Részletek
  • "Novemberi túraajánlatom a Villányi-hegységbe. Mert ilyenkor már ködös, esős, hűvös idők járnak, s az ember lelke mediterrán helyre vágyik, s hazánkban ezt leginkább a Villányi-hegység sajátos mikroklímája közelíti meg!" Részlet Pettkó András honlapjáról. Kritikai megjegyzésünk: a túraajánlatok 2003-ra szólnak. A virtuális parlamenti látogatás valóban egyedülálló, melegen ajánljuk!
  • Az eperfogyasztás sem mindenkinek ajánlható: főleg kisgyermekeknél allergiás tüneteket okozhat az eper, málna és a tojás fogyasztása. Érdemes kis adagokkal kezdeni, majd később növelni az epermennyiséget.
  • Földi László az ősszel vállalta el az MDF kampányigazgatói tisztségét, a "hadsereg" kifejezés is tőle származik. Hírszerző volt, de a 1997-es Nyírfa-ügy kibuktatta a washingtoni műveleti igazgatói posztból. A Fidesz alatt a kis Defend Kft-t futtatta fel milliárdos biztonsági céggé. Interjú Földivel.

Meg tudja nevezni őket?

A Fideszből Illés Zoltánnal van jó kapcsolatom, az SZDSZ-ból Béki Gabriellával lettem jóba, a civil társadalomról szóló felszólalásiankban 100 százalékig egyet szoktunk érteni. Az MSZP-sek közül pedig Élő Norberttel 1990 óta vagyok jó barátságban.

Dávid Ibolya nem féltékeny Béki Gabriellára?

Milyen értelemben?

Politikai tekintetben.

Ezek nem politikai, hanem szakmai kérdések, a civilek támogatása ilyen, szerintem ez nem egy jól feltett kérdés. Képviselőként annak örülni kell, ha van egy olyan képviselő, aki ugyanazt szeretné, amit ő maga is.

Dolgozott a Vám és Pénzügyőrségnél kertészként, mit kellett csinálnia?

1991-től VPOP főkertésze voltam, a pénzügyőr sporttelepen végeztem a mindennapi munkákat.

Fűnyírás?

Igen, minden, ami a fizikai munkához hozzátartozik, de a kollégáimmal együtt irányítottam azt a munkát, hogy a VPOP-üdőlők háttérintézményei meglegyenek, vagy pedig a cégen belül a virágállományról és egyéb ilyen kérdésekben kikérték a véleményemet. Így például azt a vitát, hogy milyen állapotban vannak a játszóterek, jól ismerem.

Kislánya mit szól ahhoz, hogy csúszik az euró bevezetése?

Nagyon érdekes, úgy hiszem, hogy a mai társadalom nem fogja föl, miért volna fontos, hogy az ország 2010-ben csatlakozzon az euróhoz, hiszen nem tudják, mit jelent az. Emlékezzünk az 1946-os forintbevezetésre - erről könyvekből olvastam -, mekkora trauma volt. Vagy 1990, amikor először mehettünk nyugatra, és az emberek nem tudták mit jelent a márka, a schilling. Mielőtt és miután átmentek a határon akkor is megszámolták az emberek a pénzt.

Azért kérdezzük, mert a lánya véleményét kérte ki drogkérdésben.

Igen, a lányom különben az euró kérdéséről nem nyilatkozott, de a kábítószerről igen. 2003 januárjában beszélgettem a lányommal erről először, aztán 2003 tavaszán, amikor a Kendermag Egyesületnek volt az az utcai demonstrációja, és akkor a lányom azt mondta, hogy: "Apa, ugye nem engeditek, hogy ez a demonstráció megvalósuljon?" Ő ugyanis olyan közösségbe jár el, ahol a fiatalok saját maguk közösítik ki azokat, akik kábítószert fogyasztanak.

Nőtt-e az eper- és eperfagyifogyasztás azóta, hogy a drogfogyasztás helyett ön erre buzdítja a fiatalokat?

Nem az eperfagyi fogyasztása nőtt, hanem a drogfogyasztásé csökkent annak hatására, hogy különöző módszerekkel próbáltam felhívni a társadalom figyelmét, valamit tenni kell. Például egy párhuzamos vitát kezdeményeztem a ma.hu portálon egy SZDSZ-es képviselővel.

Gusztos Péterrel?

Igen, a Gusztossal. Napi szinten 2-300 rálépést regisztrálnak még ma is. Az értelmes párbeszédnek van értelme. Ne egymást dobáljuk tojással. Az én jelmondatom a drogkérdésben a "Ne próbáld ki!"

Van saját honlapja?

Igen. Az én honlapom az egyetlen a 386 képőviselőé közül, ahol minden hónapra van túraajánlat, vannak kertészeti tanácsok. Plusz az összes képviselő közül nekem van csak olyan, ahol saját hangommal végigkísérem a látogatót egy virtuális sétán a Parlamentben.

És a fiával miről szokott beszélgetni?

A labdarúgás kérdéseiről.

Újpest vagy Fradi?

A fiam minden csapatot szeret, akár Újpest, akár Fradi, vagy régebben a Vasas meccsekre együtt is kijártunk, ahol nekem a VPOP kertészeként hivatalból ott kellett lennem. A fiam egyébként az Erdért ifjúsági labdarúgója.

És ön kinek drukkol?

Az Erdértnek és az Újpestnek.

Mi volt az utolsó hanghordozó, amit vásárolt?

Az utolsó hanghordozó, amit vásároltam az... - Nagyon jó a kérdés! - ma hétfő van [Az interjú október 24-én készült.], pénteken egy bevásárlóközpontban vásároltam egy olyan telefont, amiből egy egységből kettő van, tehát nem kell az egyik szobából a másikba átvinni a telefont, nem kell keresgélni. Ez egy néhány ezer forintos kis készülék, ez volt utoljára, előtte nem is tudom, hogy mit...

Mi volt az utolsó könyv, amit vásárolt?

Hát könyvolvasásban elég nagy a restanciám. Régebben, amikor még nem voltam képviselő rengeteg könyvet olvastam. A feleségemmel van egy közös könyvgyűjteményünk, ami körülbelül olyan 7500 és 8000 közötti könyvet tartalmaz. A nagyszobánknak a fala két sorban, így [Mutatja.] L-alakban, olyan 5,5 és 4 méter, tehát összesen 9,5 méter hosszan tele van könyvekkel. Bevallom a mai életem során új könyvet nem olvastam politikai könyveken kívül.

Politikai könyvekből mit olvasott?

El szoktam olvasni az Orbán Viktorról, a Gyurcsányról szólókat is.

Gyurcsány Ferenc új könyvét, az Útközbent olvasta?

[Nevet.] Nem. A kedvenc időtöltésem, hogy van egy régi gyermekkönyv-gűjteményem, a delfines könyvek, abból szoktam levenni egyet, és elalvás előtt bele-bele olvasgatni. A könyveket és az internetet arra használom, hogy a fölszólalásaimhoz idézeteket keressek.

Csisztu Zsuzsa vagy Görög Zita?

Csisztu Zsuzsa.

Horvát tengerpart vagy Balaton?

Van egy jó vagy rossz szokásom, hogy szilveszterezni a Balatonnál szoktam. Nagyon meglepő, tudom mindenkinek ajánlani a téli Balatont, mert ha be van fagyva lehet korcsocsályzni, amit nagyon szeretek gyerekkorom óta. Minden kihalt, csendes. A horvát tengerparton nem jártam, mert Magyarországon szeretek pihenni.

Mit szeret a legjobban parlamentben?

Hát... [Gondolkodik, sóhajtozik.] jó kérdés, nem tudok rá válaszolni... Megvan! Azokat a vitákat szeretem, amikor gyorsan egymás után válaszolgatnak a képviselők egymásnak, tehát én sokakkal ellentétben nem a tízperces hozzászólásokat, hanem a kétperceseket és azoknak a viszontválaszait szeretem, mert az egy szellemi párbaj.

És kit szeret a legjobban a kormányoldalból?

[Hosszan gondolkodik.] Nincs... van sok olyan... nincs, maradjunk abban, hogy nincs.

Jóban rosszban vagy Barátok közt vagy Szomszédok?

A mostani sorozatokból összesen 1 óra, amit láttam, szóval nem tudok véleményt alkotni. A Szomszédok meg az én fiatalságomnak a része. Sokszor mosolyogtam azt a technikát, amivel próbálták bemutatni egy lakótelepi ember életét, és valljuk be, ez sikerült, tehát a Szomszédok.

Hol akar indulni a 2006-os választásokon?

Budapesten fogok indulni a 6. választókerületben, ez Újpest és Rákospalota.

Kiss Péter ellen?

Igen.

A többi ellenfél?

Az SZDSZ-nél Geberle Zsóka, a Fidesznél még nincs döntés erre a körzetre.

Milyennek érzi az esélyeit?

A lehető legjobb programot próbálom én is adni, és a győzelem szándékával próbálom Kiss Pétert legyőzni ebben a nemes versengésben.

Elégedett-e Földi Lászlóval, a volt defendes, biztonsági szakemberrel, aki most menedzseli az MDF kampányát?

Nagyon nagy előny az, hogy egy külsős érkezett az MDF jól szervezett - mondjuk így - hadseregébe, hiszen a választáson föl kell vonulnia mindenkinek, és Földi László meg tudja ezt szervezni. Természetesen az MDF-nek nincs többmilliárdja a kampányra, ezért nincs a pártnak olyan előkampánya, mint a többi parlamenti pártnak van.

Azt mondta, hogy jól szervezett az MDF. Nem lesz akkor már több, a Fideszhez átpártoló képviselő, hiszen erre volt példa az elmúlt években.

Teljes az összhang mind a 176 egyéni körzetben. Azt hiszem, sőt biztos vagyok benne, hogy a jelenlegi 8 képviselő, aki a frakciót alkotja, MDF-színekben fog indulni. [Pénteken kiderült, hogy Gémesi György valószínűleg ehagyja a pártot.] Egyéniben 2002-ben is jó eredményeink voltak, a Fidesz-MDF megállapodás következtében az MDF-esek 80 százaléka győzött egyéniben.

Bor vagy sör?

Nem mondom, hogy antialkoholista vagyok, de nem fogyasztok alkoholt. Egyébként inkább a bor, mint a sör.

15%
3499 Ft
2975 Ft
15%
3499 Ft
2975 Ft