Eleonóra
-1 °C
2 °C

Nyugdíja miatt nem kéne sietni Gergényinek

2006.11.10. 07:53
Ha valóban a nyugdíjrendszer átalakítása áll a budapesti rendőr-főkapitány és több más fővárosi rendőri vezető bejelentett távozási szándéka mögött, nyugodtan várhatnának 2008-ig, írja a Népszabadság. Petrétei állítólag nem fogadja el Gergényi nyugdíjazási kérvényét.

A BRFK vezetői ugyanis a kedvezőbb nyugdíj-feltételekkel magyarázták váratlan, állításuk szerint a zavargásoktól függetlenül eldöntött visszavonulásukat. Más vélemények szerint a politikából lett elege.

A nyugdíj miatt azonban nem kéne sietnie Gergényinek. Egyelőre még csak formálódik a hivatásos állományúak szolgálati nyugdíjrendszerének átalakítási terve a Pénzügyminisztériumban, illetve a reformerek fejében, ami legkorábban 2008. január 1-én léphet hatályba.

A változtatások szerint megváltozna a szolgálati idő beszámításának módja, jelenleg az utolsó évet számítják be. Várhatóan nem számolják be a különféle pótlékokat, járulékokat, és megszűnik a 13. havi illetmény, és egyéb jutalmak.

A változtatások ráadásul nem is érintenék Gergényit, aki negyvenéves munkaviszonya miatt mentesül a változtatás alól: legfeljebb azért érné meg most nyugdíjba mennie, mert várhatóan befagyasztják a közszférában a béreket.

A lap is csak találgatja a főkapitány távozásának valódi okát, és felveti, Gergényi távozásának bejelentésével a rendőrségi törvény módosítására akarja rábírni a döntéshozókat, ám erre nem sok esélye van, annak ellenére, hogy sokat "nyom a latba" Gergényi súlya.

Petrétei a Magyar Televízió értesülése szerint nem fogadja el Gergényi Péter nyugdíjazási kérvényét. A főkapitány döntését a rendészeti miniszternek és a kormányfőnek is jóvá kell hagynia, bár a Magyar Nemzet információi szerint Gyurcsány Petréteire bízta a döntést. A miniszter néhány nap múlva jelenti be hivatalosan, hogyan döntött az ügyben.