Szeressük a rendőrséget!

2010.02.18. 12:52
A fegyvertartás és a fegyverhez jutás szigorítását tervezi a kormány, jelentette be a Rendőrség országos parancsnoki állománygyűlésén Bajnai Gordon. A miniszterelnök amúgy elégedettnek tűnt a rendőrség tavalyi munkájával. A statisztikák szerint javult a bűnügyi helyzet, bár a lakosság még mindig nem érzi magát biztonságban.

Bajnai Gordon miniszterelnök jelenlétében értékelte a rendőrség tavalyi teljesítményét Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány. Bencze szerint sikeres év volt a tavalyi, szinte valamennyi bűnügyi statisztika javulást mutat. Csökkent a vagyon- és életellenes bűncselekmények száma, és kevesebb közúti szabálysértés is történt. Értékelése szerint elsősorban a zéró tolerancia és az objektív felelősség bevezetésének köszönhető, hogy 2009-ben kevesebb haláleset történt az utakon, mint 1964-ben, pedig akkor összesen százezer személyautó volt csupán az országban.

A kedvező statisztikák ellenére a lakosság biztonságérzete mégis csökkent, jelentette ki értékelésében Bajnai Gordon, bár Bencze beszámolójában olyan, az igazságügyi minisztérium által rendelt közvélemény-kutatásokból idézett, melyek szerint a lakosság jónak értékeli a közbiztonságot. "Elfogtuk Nóri gyilkosát, felszámoltuk a politikusok életére törő szélsőséges csoportot, hatékonyan léptünk fel az uzsora vámszedői ellen, és elfogtuk a romagyilkosságok elkövetőit is" - sorolta Bencze.

A főkapitány szerint a rendőrség nagyrészt már teljesítette a kormány rend és biztonság programját - Bajnai saját értékelésben 70 százalékos megvalósításról beszélt. Tavaly novemberi összegzésünk óta a térfigyelőkamerák telepítése és a kisértékű lopások bejelenthetősége terén történt előrelépés.

A javuló összkép ellenére Bencze szerint is súlyos kihívásokkal kell szembenéznie a rendőrségnek. "Az erőszak behatolt az iskolákba, a buszokra, a villamosokra, mindenhova behatolt az erőszakos érdekérvényesítés" - jelezte a problémákat. Bizonyos bűncselekménytípusok terén nagy a növekedés, 2008-hoz képest megháromszorozódott a hivatali visszaélések száma, 916,1 százalékkal nőt a pénzhelyettesítő eszközök hamisitása.

Bajnai Gordon saját értékelésében egy lényegi, új bejelentést tett. "Szigorítani kell a fegyverhez jutás és a fegyvertartás szabályait, felkértem az igazságügyi minisztert, hogy napokon belül tegyen javaslatot" - mondta, reagálva a pécsi egyetemi gyilkosságokra és S. Ábel ámokfutási kísérletére, hiszen mindkét elkövető engedéllyel tartott fegyvert. Értesüléseink szerint a kormány a fegyvertartást kötelező pszichológiai felméréshez kötné, és ezt kiterjesztené a jelenleg fegyvertartási engedéllyel rendelkezőkre is.

Bajnai emellett kérte, hogy a rendőrség folytassa a közbiztonsági háló-programot, a kormány pedig megtereti ennek anyagi feltételeit. Felszólalása végén a miniszterelnök az ország nevében megköszönte a rendőrök áldozatos munkáját, és arra kérte a lakosságot, hogy tisztelje és szeresse a rendőrséget.