Újraindul a beteget elküldő orvos pere

2010.04.20. 12:02
Hatályon kívül helyezték az elsőfokú ítéletet annak a hódmezővásárhelyi doktornőnek az ügyében, aki megfelelő vizsgálatok nélkül küldte tovább egyik betegét a szentesi kórházba. A férfi a kórházba szállítás közben, a mentőben halt meg.

Hatályon kívül helyezte kedden a Csongrád Megyei Bíróság azt az elsőfokú ítéletet, amely elmarasztalta azt a hódmezővásárhelyi orvost, aki 2007 áprilisában a nála jelentkező 67 éves betegét megfelelő vizsgálatok híján küldte tovább a szentesi kórházba. A mindszenti férfi az átszállítás közben meghalt.

Tóth Tiborné bíró kifejtette: az orvost foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, a vádlottra 200 ezer forint pénzbüntetést kiszabó elsőfokú ítélet megalapozatlan, és az érdemi felülvizsgálatra alkalmatlan. Hozzátette: az elsőfokú bíróság több eljárásjogi hibát is vétett, és a tényállás részben azóta is felderítetlen.

Az országos visszhangot kiváltó eset 2007-ben, szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje.

A 67 éves mindszenti férfi ugyanis háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi ambulanciáján, fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget.

Itt a férfit ügyeletes orvosként fogadó doktornő az elsőfokú ítélet szerint nem végezte el páciensénél teljes körűen azokat a fizikai vizsgálatokat, amelyek segítségével pontos képet alkothatott volna a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. Az ügyeletes orvos megnézte, kezével megszámlálta a pulzusát, de nem végzett további vizsgálatokat, amelyek alapján egyáltalán el tudta volna dönteni, hogy sürgősségi esetről van-e szó.

Mint korábban kiderült, az ügyeletes doktornő arra hivatkozott, hogy főigazgatója – szóban - utasításba adta: ne vegyen fel egyetlen beteget sem, hanem az április 1-től élő új beutalási rend értelmében irányítsa át őket a szentesi kórházba.

A pácienst egy orvos nélküli mentőben küldte tovább a szentesi kórházba, a férfi keringése azonban összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

A megismételt eljárásban a szegedi városi bíróság új bírót jelölt ki, és a  bírói tanács döntött arról is, hogy több tanút és szakértőt újra meg kell hallgatni, hogy a szakértői vélemények közötti ellentmondást tisztázzák.

A bírónő kitért arra is, hogy az elsőfokú ítélet olyan szubjektív elemeket is tartalmazott, melyekről nem volt bizonyíték az eljárás során. Példaként azt a megállapítást említette, mely szerint az orvos szabadulni igyekezett a rossz külsejű, ápolatlan sértettől.

Kriveczky György ügyvéd a tárgyalást követően sikerként értékelte, hogy a megyei bíróság helyt adott eljárásjogi kifogásainak, de sajnálatosnak nevezte, hogy védence már több mint három éve büntetőeljárás alatt áll és előreláthatólag még több hónapba tellik a végleges döntés megszületése.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet korábban már 3 millió forint pénzbírságra kötelezte a kórházat az ügyben.