Trianon-megemlékezések Európa-szerte

2010.06.04. 19:41
Versailles-ban vesszen Trianonoztak, Marosvásárhelyen betiltották a megemlékezést. a szlovákiai Révkomáromban Trianon-párti emlékművet állítottak, Csehország vezetői nyugtalanok a nemzeti összetartozásról szóló magyar törvény miatt.

A versailles-i kastély parkjában található Nagy-Trianon palota előtt tartott nagygyűlést a Magyarok Világszövetsége rendezésében több magyar szervezet a trianoni emléknapon.

A megmozdulásra mintegy négyszáz magyar megemlékező érkezett Magyarországról és a szomszédos országok magyarlakta területeiről, valamint több nyugati országból. A békés megemlékezésen elhangzott beszédek között a tömeg azt skandálta, hogy "vesszen Trianon".

Erdély számos településén többnapos programok kezdődtek, s az Erdélyi Református Egyházkerület Elnökségének döntése értelmében helyi idő szerint 17 óra 30 perckor megszólaltak a református és az evangélikus templomok harangjai. "A harangszó nemcsak arra emlékeztet, hogy Trianon egy egész nemzetet, közösségeket, családokat és egyházakat megnyomorító döntés volt, de az Istennel való találkozásra is hív, aki erősebb minden erőtlenségünknél" – olvasható a közleményben.

Nagyváradon az evangélikus gyülekezet templomában ökumenikus imán vehettek részt a megemlékezők. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács(EMNT) a Királyhágómelléki Református Egyházkerület székházában tartott megemlékezést. Az RMDSZ szatmárnémeti székházában Thoroczkay Sándor történelemtanárnak A trianoni békeszerződés előzményei és utóélete című előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Gyergyószentmiklóson a helyi önkormányzat szervezett műsoros megemlékezést. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) felvonulást szervezett a város főterére. Gyergyószék Székely Tanácsa felhívásban fordult a környék valamennyi lakosához, civil, egyházi és közéleti vezetőkhöz, hogy minden településen szervezzenek megemlékezéseket. Hargita megyében három napig tartó rendezvénysorozat keretében emlékeznek az évfordulóra.

Az erdely.ma hírportál beszámolt arról, hogy trianoni megemlékezést tiltottak be Marosvásárhelyen. Az önkormányzat nem engedélyezte azt a 40 órás köztéri imát, amellyel néhány magyar fiatal akarta emlékeztetni a románságot a 90 évvel ezelőtti ígéretekre. A kezdeményezőket a rendőrség bekísérte a városházára, ahol közölték velük, hogy akciójuk sérti a gyülekezési törvényt, ugyanazon a helyszínen már sokkal előbb engedélyeztek más rendezvényeket.

A nemzeti összetartozásról szóló magyar törvény semmibe veszi a trianoni szerződést - állapította meg Václav Klaus cseh államfő és Jan Fischer cseh miniszterelnök pénteken kiadott közös nyilatkozatukban. A dokumentum szerint a cseh vezetők nyugtalansággal vették tudomásul a magyar törvény elfogadását, s a trianoni szerződés semmibevételét elfogadhatatlannak tartják. Elfogadhatatlannak és veszélyesnek minősítették a regionális autonómiák különféle formáinak támogatását is.

A nyilatkozat szerint Magyarország lépései hozzájárulhatnak a szélsőségesség erősödését elősegítő környezet kialakulásához és a régi rivalizálások kiújulásához Európában.

A szlovákiai Révkomáromban, a szlovák-magyar határ közelében Trianon-emlékművet állítottak, amelyen a következő felirat olvasható: "A Szlovák Köztársaság köszönetét fejezi ki a szövetséges hatalmaknak, hogy 1920. június 4-én a Párizs melletti Versailles-ban, a Nagy-Trianon palotában megkötötték Magyarországgal a trianoni békeszerződést, amely megpecsételte a történelmi Magyarország szétesését, létrehozta Csehszlovákiát, valamint más államokat az őket megillető határokon belül, és új arculatot adott Európának."

Trianon 90. évfordulója kapcsán a "Te Ügyed Kör " elnevezésű, magyarok által létrehozott civilmozgalom szervezésében kopjafát avattak a révkomáromi református parókia kertjében.
Trianon 90. évfordulója kapcsán a "Te Ügyed Kör " elnevezésű, magyarok által létrehozott civilmozgalom szervezésében kopjafát avattak a révkomáromi református parókia kertjében.

A Matica Slovenská szlovák kulturális egyesület révkomáromi székházában "tudományos konferenciát" tartottak Trianonról. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS)által szervezett tanácskozás résztvevőit, többnyire idősebb személyeket, nyilvánvalóan szervezetten szállították a városba.

Az Európai Parlament fideszes képviselőcsoportja a felvidéki és erdélyi képviselőkkel közösen, lehajtott fővel emlékezik a XX. századi történelmünket végigkísérő és máig ható nemzeti tragédiánkra - olvasható a csoport nyilatkozatában.

"Az akkor okozott sebek gyógyítására évtizedeken keresztül esély sem mutatkozott. Kilencven év elmúltával azonban olyan időket élünk, amikor valós lehetőség mutatkozik a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésére" - hangsúlyozta a Szájer József vezette képviselőcsoport, amely utalt arra, hogy az Európai Parlamentben a magyarországi, a felvidéki és az erdélyi magyar képviselők már évek óta közösen képviselik a nemzeti érdekeket.

The Economist: Magyarország visszavág

A The Economist című brit gazdasági hetilap legújabb száma Pandora útlevele címmel a kiéleződött magyar-szlovák viszonyról közöl cikket. Az írás szerint az előző balközép magyar kormány nem sokat tett az olyan neki sem tetsző szlovák lépések ellen, mint például a magyar nyelv nyilvános használatának korlátozása, de miután "az áprilisi magyarországi választás a keményvonalas Orbán Viktort juttatta hatalomra", elérkezett a visszavágás ideje. Első komoly törvényhozási lépéseként az új jobbközép kormány biztosította a több mint 2,5 millió határon túl élő magyarnak a jogot, hogy magyar útlevelet kapjon.

Az útlevelekre vonatkozó új szabályozás elvonja a figyelmet az ország gazdasági gondjairól, arról, hogy a kormány következetlenül kezeli őket, s aláássa a Jobbik, a szélsőjobboldali magyar ellenzéki párt pozícióját - írja a The Economist.

"A csupán 17 éve független Szlovákia, amely évszázadokig Magyarország gyarmata volt, azonban fenyegetőnek tartja a törvényt" – hangsúlyozza a brit lap, emlékeztetve rá, hogy figyelmen kívül hagyták a szlovákiai magyarok kérését, hogy halasszák az intézkedést a június 12-i szlovákiai parlamenti választás utánra. A Fico-kormány azonnal tovább súlyosbította az ellentétet, elfogadtatott egy megtorló törvényt a parlamenttel. A szlovák állampolgároknak jelenteniük kell, ha kettős állampolgárságot szereznek, különben több mint 4000 dolláros büntetést fizetnek, és a legtöbb esetben automatikusan el fogják veszíteni szlovák útlevelüket is – áll a cikkben.

A lap szerint a kettős állampolgárság kérdése bonyolult. Fico szlovák miniszterelnök azonban nem sokat törődik az árnyalatokkal, a magyarok kapcsán "barna pestisről" beszél, utalásként Magyarország világháború alatti fasiszta kormányára. Felidézte Fico a magyar területi követelések rémét is, azt kérdezve: "félre kellene talán állnunk, miközben valaki szlovák területen létrehozza saját állampolgárainak enklávéját"?

A The Economist szerint ez még "enyhe megfogalmazás" volt ahhoz képest, amit Ján Slota, a Fico vezette kormánykoalícióban részt vevő rasszista Szlovák Nemzeti Párt vezetője mondott. Elképzelhetőnek nevezte a fegyveres konfliktust, kijelentve, hogy a magyar társadalom "militarizálása könyörtelen iramban zajlik tovább".

Az új törvény arra is rákényszeríti a magyar nemzetiségű képviselőket, hogy elhagyják a parlamentet. Egy tucatnyian már bejelentették, hogy magyar állampolgárságot kívánnak szerezni - írta a hetilap.

A további, a kívülállókat megdöbbentő gyűlölködésre bőven van lehetőség. Magyarország a trianoni évforduló megünnepléseként már a nemzeti egység napjává nyilvánította június 4-ét. Az erről szóló törvény "egységes magyar nemzetről" és "az államhatárokon átnyúló összetartásról" beszél. A kapcsolatok korábban jegesek voltak. Most már kénbűzt árasztanak – írja a brit lap.