Elrendelték Wieszt János előzetes letartóztatását

2010.06.16. 17:02
A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a nyomozás megnehezítésének veszélye miatt elrendelte Wieszt János előzetes letartóztatását. A döntés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbeztek.

Elrendelte Wieszt János július 16-ig tartó előzetes letartóztatását szerdán a Budai Központi Kerületi Bíróság. A végzés nem jogerős, mert a gyanúsított és védője fellebbezést jelentett be, közölte a Fővárosi Bíróság szerdán.

A bíróság szökés, elrejtőzés, valamint a nyomozás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el a kényszerintézkedést.

A Wieszt-ügy május 20-án pattant ki. Az Indexen megjelent videofelvételen a Fidesz XI. kerületi szervezete szerint Wieszt János, az MSZP helyi frakcióvezetője kétmillió forint csúszópénzt fogadott el. A pénz átvételekor egy önkormányzati üzlethelyiség eladásáról van szó. A Fidesz helyi szervezete a videó alapján hatalommal való visszaélés miatt feljelentést tett a politikus ellen.

Az MSZP-s politikust kedden hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel gyanúsította meg a Budapesti Nyomozó Ügyészség.

Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője elmondta, a férfit őrizetbe vették, majd a lakásán és egy másik ingatlanban is házkutatást tartottak, utána gyanúsítottként hallgatták ki hivatalos személy által elkövetett vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

A csúszópénz elfogadásával megvádolt Wieszt János ártatlannak és egyben politikai áldozatnak tartja magát. Bejelentette, hogy kezdeményezi MSZP-s párttagságának felfüggesztését, de önkormányzati képviselői mandátumáról és az általa viselt tisztségekről nem mond le, mivel ezzel - szerinte - azt a hamis látszatot keltené, hogy elismeri a bűnösségét.