Még erősebb Fidesszel ül össze a parlament

2010.10.04. 14:10
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Mert ha nem, akkor olvasgassa a blogját!

  • Varju interpellációjára Fónagy János, a nemzeti fejlesztési minisztérium államtitkára válaszolt. Mint mondta, azt megértette volna, ha Varju két-három éve aggódott volna, mert akkor talán nem lenne szükség az emlegetett felülvizsgálatra. Szerinte a kormány csak olyan projektek támogatását vonta vissza, amelyekben semmilyen előrehaladás nem történt, vagy megvalósulásukra nem volt remény. Ez esetben szerinte a támogatás megvonása létszükséglet, hiszen így lehet megmenteni a forrásokat más célokra. 17 kiemelt projektet vontak vissza, ezzel 41 milliárd forintot szabadítottak fel.

    Arra nem válaszolt, hogy valóban leállt-e az uniós források kifizetése.

    Varju László nagyra értékelte az érdemi válaszra tett kísérletet, de nem fogadta el a választ, mert nem is kapott minden kérdésére. A parlamenti kormánytöbbség megvédte az államtitkárt.

    04
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • Átrohantunk a parlamenten, mint Orbán Viktor az országon, de sehol semmi. A büfében sem találtuk a célszemélyt, de ha már ott voltunk, legalább felhabzsoltunk egy nagy tányér tartalmas gulyáslevest 480 forintért. Finom volt, nem érheti szó a Ház elejét.

  • A szocialista Varju László az EU-s pályázatok felülvizsgálata iránt érdeklődött, mert szerinte március óta gyakorlatilag semmilyen uniós forrást nem utaltak ki a pályázóknak. A kormány pedig azt kommunikálja, hogy felülvizsgálják a már elbírált pályázatokat is. A felülvizsgálat elvileg augusztus 31-ig tartott volna, de még mindig nem zárult le a folyamat.

    Varju nem vitatja, hogy a kormánynak joga van a felülvizsgálatra, csak azt kérte, hogy tegyék már végre meg, hogy újra hozzá lehessen férni az uniós forrásokhoz.

    03
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Ez még nem Szili mozgalma

    Most derült ki, hogy ilyen is van.

  • Majdnem sarlatánság lesz a végén!

    Hogy mit sportolt Botka László, azt még nem tudjuk, addig is felderítő körútra indulunk. Szétnézünk a házban, hátha valamelyik eldugott zugolyban tárgyal az arra érdemesekkel az MSZP megújításáról. Nem, nem Szili Katalinnal, az egy másik történet. Tényleg, milyen érdekes lett volna, ha Botka jelenti be, hogy kilép a frakcióból. Na de ne keverjük a fikciót a valósággal, mert hamar megöregszünk!

  • cikkünk a témában:

    Bánk bán elismerte vereségét

    "Óh, nincs a világon vesztes, csak én!" - kiált fel Bánk bán a róla szóló híres drámában. Rajta kívül más magyar politikus nem nagyon mondott még ilyet, az imént például Mesterházy Attila nyertesnek nevezte a pártját. Igaz, a címszereplőnek nem a parlamentben kellett vitáznia, hanem 800 évvel halála után színhazakban megelevenednie.

  • Kövér László házelnök a napirend előtti felszólalások után jelentette be, hogy Szili Katalin kilépett az MSZP frakciójából. Szili döntését a Fidesz és a Jobbik tapssal és ujjongással üdvözölte.

  • "Egy újabb szocialista önmeghatározási kísérletet hallottunk" - értékelte Mesterházy felszólalását Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Szerinte Mesterházy legfontosabb új felismerése az volt, hogy azt kérte a kormánytól, ne tegyen különbséget az önkormányzatok között pártalapon. Navracsics szerint ez a szocialista kormányt jellemezte, ők Mesterházy mostani véleményével értenek egyet. "Reméljük, hogy együtt tudunk működni, hogy mihamarabb kivezessük Magyarországot abból a válságból, amibe önök vezették" - zárta felszólalását.

    hi10
  • Az embert, aki legyőzte a legyőzhetetlen MSZP-st, úgy hívják, hogy Bebes István. Valahogy rémlett, hogy körmendi illetőségű versenyzőről van szó, rákerestünk az interneten (tudták, hogy az interneten minden – na jó, majdnem minden – megtalálható?), és kiderült, hogy valóban. Bebes István egyébként kosárlabdázott. Most utánanézünk, mit sportolt Botka László.

  • A szocialisták elnöke-frakcióvezetője, Mesterházy Attila felszólalása kezdetén arról beszélt, hogy a Fidesz mocskos kampányt folytatott, majd köszönetet mondott a szocialistákra szavazóknak. Azt kérte a kormánytól, hogy ne büntesse a szocialista vezetésű városokat.

    Szerinte a választáson két párt tudta erősíteni pozícióit, a Fidesz és az MSZP. (Ez utóbbi legfeljebb a tavaszi választásokhoz képest igaz, a szocialisták rengeteg önkormányzati pozíciót vesztettek 2006-hoz képest, pedig akkor az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése után tartották a választást.)

    hi09

    Mesterházy felszólalása címe szerint arról szólt volna, hogy a kampány végével kezdődhet a kormányzás, de erről alig beszélt. Felszólította a kormányt, hogy beszéd helyett cselekedjenek. A foglalkoztatás növelését, a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentését és a gazdasági növekedés beindítását nevezte fontosnak.

  • Személyes érintettségre hivatkozva Gaudi Nagy Tamás kért szót, de Kövér László nem érezte úgy, hogy személyesen érintve lenne. A képviselő kérésére szavazást rendelt el, de csak a Jobbik szavazott arra, hogy beszélhessen - még ők se mind. A parlament nagyot derült. (Gaudiról amúgy csak Vona beszélt, jópár felszólalással ezelőtt, azt javasolja, hogy Papcsák Ferenc helyett ő legyen az elszámolásügyi kormánybiztos.)

  • Sokkoló hír Botka László rajongóinak: az imént itt telefonált mellettünk egy hórihorgas fideszes képviselő, aki fix, hogy magasabb, mint a szegedi polgármester. A neve sajnos nem jut eszünkbe, pedig már a kilencvennyolcas-kétezerkettes ciklusban is ismertük őt. Amíg nem derítjük ki, hogyishívják, addig ő lesz az ember, aki legyőzte a legyőzhetetlen MSZP-st. Úgy kell neki.

  • Kósa Lajos után a kereszténydemokrata Harrach Péter is köszönetet mondott a választóknak. "Talán némi iróniának tűnhet, hogy azt mondom, a veszteseknek könnyű dolguk van, mert nekik csak a vereséget kell feldolgozni" - mondta, majd ő is felsorolta mindazon eredményeket, amiket Kósa Lajos már felsorolt.

    Beszélt a győztes felelősségéről meg a becsületről is.

    hi07
    Fotó: Huszti István
  • Egészen biztosak voltunk benne, hogy Botka László itt lesz ma a parlamentben, hiszen egy erős ember mikor máskor mutathatná meg inkább, hogy milyen erős, ha nem azon melegében? A jelek szerint tévedtünk, de nem hagyjuk magunkat.

    Tudunk egy-két dolgot egy-két dologról.

  • cikkünk a témában:

    A világ legalacsonyabbjai

    Botka magassága megszédítette egyik tudósítónkat, most visszahozzuk őt a földközelbe. A címre kattintva végigböngészheti a világ legalacsonyabb embereinek listáját.

  • A fideszeseket is foglalkoztatta a Magyar Nemzet cikke. A parlamentben náluk érdeklődő tudósítónk szerint abban mindenki egyetértett, hogy vannak hiányosságok a Matolcsy Györgyre bízott minisztérium működésében, és hegyekben állnak az el nem végzett feladatok. Ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy Matolcsy még bírja Orbán Viktor teljes támogatását. Általános fideszes vélekedés szerint a Magyar Nemzet cikk mögött bizonyos jobboldali gazdasági irányítókkal történt ütközés lehet.

  • Matolcsy nem említette az őt temető cikket.

    Scheiring felszólalására az a Matolcsy György válaszolt, akiért Scheiring annyira aggódott. Matolcsy 1998-2002 közötti önmagát fényezte, hogy mekkora növekedést hagyott maga után, most viszont mekkora csődöt kellett átvennie, amiből csakis egy új gazdaságpolitika vezethet ki.

    hi08
    Fotó: Huszti István

    Ez, hogy-hogynem, pont ugyanazon alapul, mint a 12 évvel ezelőtti: a növekedésen, ami majd segíti kinőni az adósságokat. Az adórendszer átalakítása is a növekedést szolgálja, mondta. Szerinte a vasárnapi eredmények azt mutatják, hogy a nép egyetért a kormány elképzeléseivel.

  • Előbbi bejegyzésünk publikálása után tovább spekuláltunk, és eszünkbe is jutott valami: most, hogy az égimeszelő SZDSZ-es Gáborok (Kunczétól, Fodoron át Demszkyig) Bálintostul (Magyar) eltűntek a parlamentből és a nagypolitikából, könnyen lehet, hogy Botka a magassági rekorder.

  • cikkünk a témában:

    Sok a hiba, fogy a levegő Matolcsy György körül

    Amíg a Fidesz ünnepel, addig a párthoz közeli Magyar Nemzet a gazdasági miniszter kirúgását sejteti.

  • Az LMP-hez is Magyar Nemzet

    Az LMP vezérszónoka, Scheiring Gábor a miniszterelnökhöz szeretett volna beszélni, de ő nincs itt. Orbán pár héttel ezelőtti kötcsei beszédét Gyurcsány őszödi beszédéhet hasonlította, hiszen szerinte Orbán megszorításokat harangozott be.

    hi01
    Fotó: Huszti István

    "Orbán elismerte, amit Gyurcsány Őszödön, hogy rútul becsapták a választókat". Némi baloldali pénzosztást kért számon a kormányon, az egykulcsos adórendszert a "társadalmi egyenlőtlenség rendszerének" nevezte. Szerinte az adórendszer átalakításával kapcsolatos félreértéseket "Matolcsy Györgyön verik el, aki a hetvenes éveket idéző üzenetet kapott a mai Magyar Nemzetben".

    hi06
    Scheiring Gábor (Fotó: Huszti István)

    Scheiring számon kérte a vagyonadó - itt kókázott egy kicsit - és az örökösödési illeték eltörlését, amivel szerinte a kormány csakis a gazdagokat segítette. Annyit beszélt, hogy kifutott az időből.

  • cikkünk a témában:

    Az elsöprő győzelem éjszakája

  • cikkünk a témában:

    Vörös és narancs erős bástyák

    Itt ellenőrizheti, hogy mekkora győzelmet ünnepel Kósa.

  • "Az önkormányzati választások valaha volt történelmében a legnagyobb sikert értük el" - jelentette ki a második napirend előtti felszólaló, a fideszes Kósa Lajos. Kósa tulajdonképpen magát dicséri, hiszen ő volt pártja országos kampányfőnöke.

    Külön sikerként értékelte, hogy most először lesz olyan főpolgármestere Budapestnek, akinek többsége is van a közgyűlésben. Utána sorolta még a Fidesz eredményeit, a budapesti egyéni képviselőhelyek 89 százalékának a megszerzését, stb. Végül mindenkit együttműködésre szólított, mert szerinte mindegy, hogy ki melyik párthoz tartozik, segítenie kell a Fideszt a megkezdett munkában.

    hi05
    Fotó: Huszti István
  • A kormány nevében Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes válaszolt Vona felszólalására. A felszólalás lényegét abban látta meg, hogy a Jobbik a siralmas választási eredményei után foglalkoztatási gondokkal küzdhet, ezért keres állást Gaudi Nagy Tamásnak. Amúgy pedig a kormány eddig is kormányzott, például zajlik a közigazgatási reform, mondta.

    hi02
    Fotó: Huszti István
  • Vona Gábor szerint az önkormányzati választás a kormánypártok jutalomjátéka volt. Örömhírként értékelte, hogy immár a Jobbik is megjelenik a megyei közgyűlésekben. A Jobbik frakcióvezetője szerint a magyar nép jóindulatú, nem kérdezték eddig a kormánytól, hogy mi lesz.

    A választások eredményeként a Fidesznek Vona szerint immár semmire sem kell hivatkoznia, viszont ideje lenne elkezdeni a kormányzást. Ebben ötletekkel, javaslatokkal kívánja segíteni a kormányt. Első ötlete a devizahitelesek problémájának megoldása, hiszen a Fidesz nyolc pontja "a halottnak a hintőpor esete". A másik problémának a demográfiai katasztrófát tartja, ez ügyben parlamenti vitanapot javasolt.

     

    hi04
    Fotó: Huszti István

    Majd rátért kedvenc témájára, a cigány-magyar együttélésre, ahol megismételte pártja unalomig ismert javaslatait a segélyezés átalakításáról és a bentlakásos iskolákról.

     

    Végül számon kérte a kormányon az elszámoltatást, mert szerinte a kormány ezzel kapcsolatos politikája csődöt mondott. Javasolta Papcsák Ferenc elszámoltatási kormánybiztos felmentését, és a jobbikos Gaudi Nagy Tamás kinevezését a posztra.

  • Botka László nemcsak politikai értelemben minősül lokális óriásnak, hanem termete okán is. Hivatalos adat nem áll rendelkezésünkre, becsléseink azonban megbízhatóak: a szocialista polgármester legalább 190 centiméter magas, és biztosak vagyunk abban is, hogy hozza a mázsát. Sportos alkatú, derék fiatalembert képzeljenek el.

  • cikkünk a témában:

    Tarlós, az óbudai pók

    Tarlós István óbudai polgármesterként képes volt minden pártot maga mellé állítani. Hatalmát az "oszd meg és uralkodj" elv szerint építette ki. Mindenki érdekeire odafigyelt, szétosztotta a felelősséget, de elvárta, hogy aki kapott valamit, az adjon is.

  • Kövér László másodjára az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos 1849. október 6-i kivégzésére emlékezett. A magyar nép a vereség után visszavonult ugyan, de fejét hamarosan újra felemelte, mondta. Méltatta a kiegyezést, amit jó kompromisszumnak nevezett. Az aradi vértanúk napja Kövér szerint március 15-hez hasonlóan összefogja a világ magyarságát. "Október 6. a kegyetlen megtorlás szimbóluma, nemcsak hazánkban, hanem az egész világban is" - fogalmazott, végül Aulich Lajost idézte, aki csak szolgált, szolgált és halálával is szolgált.

    02
    Fotó: Barakonyi Szabolcs
  • cikkünk a témában:

    Narancsvidék néhány piros pöttyel

    Az ország 23 megyei jogú városából csak Szegeden nyert MSZP-s és csak Miskolcon volt szoros a verseny. A karakteres helyi polgármesterek többsége győzött, de több helyen, így Esztergomban elbukott az eddigi fideszes városvezető. Csornán, Hevesen és Pilisvörösváron a fideszes jelöltet a négy éve Fidesz-színekben győztes jelölt verte.