Fontosabb részletek
  • A parlament úgy döntött, hogy ezen a héten nem dönt az alkotmánymódosításról és a 98%-os különadóról.
  • Napirend előtt Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a múlt pénteki Máértről beszélt, a házszabállyal kapcsolatos tévedése miatt nem mondhatta végig felszólalását
  • Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes Lázár János Fidesz-frakcióvezető felszólalására reagálva állást foglalt az AB-korrekciók és a különadó mellett.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Cvikli, a magyar Tumblr ismert néprajzos megmondóembere ezt szereti benne: "nincsen nala teliverebb magyar gyerek az egesz patkoban. 190 centi, fekete haj, cinikusba hajlo, neha egesz kisfius mosoly. egy egesz nepdalcsokrot lehetne irni ra." Elképesztő, hogy mekkora a magyar népesség hajfetiszmusa! Na de akkor mire véljük egy rakás olyan fickó szédületes közéleti-üzleti karrierjét, akik következetesen elutasítják a fejbőrük apró, könnyen leváló lemezkéinek speciális samponnal való eltávolítását?

  • A kormány nevében válaszoló Navracsics Tibor szerint bájos, hogy az MSZP retteg az államosítás miatt, hiszen ebben nekik lehet gyakorlatuk. Utána arról beszélt, hogy a magánnyugdíjpénztári rendszer felszámolásával a szabadságot adják vissza az embereknek. A civil pénzek elosztása szerinte botrányos volt régen, most sokkal fegyelmezettebb, számonkérhetőbb módon osztja majd szét a kormány a támogatásokat. Ezt ő úgy érti, hogy a kormány "nem gyarmatként, hanem partnerként tekint a civil szervezetekre".

    06
  • A kormány nevében Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter válaszolt. "Jó hírem van, azzal szemben, amit ön mond, csak új dolgokat, megújulást tartalmaz a 2011-es költségvetés" - mondta, hiszen például "lesz benne növekedés", amit a szocialisták, úgy tűnik, eddig trehányságból kifelejtettek a költségvetésekből. Az új költségvetés még a népesedési folyamatokat is meg fogja fordítani, ráadásul jövőkép is van benne. "Azért van újdonság a 2011-es költségvetésben, mert új korszakot indítunk" - érvelt a klasszikus farkába harapó kígyó taktikával.

    08
  • A korábbi rendszerrel szemben a Fidesz dzsigolóhajú versenytáncosa személyesen azt támogatja, hogy az új alkotmány a parlamenti többségnek minden eddiginél nagyobb jogosítványokat adjon. "A többségi demokráciát kell építeni" - mondta Lázár, ami a kommerektől a liberálisokon és republikánusokon át a libertáriusokig sokaknak ijesztő lehet, de emberünk legalább nem ködösített.

  • Az elempés Scheiring Gábor szerint a 2011-es költségvetés "a Gyurcsány-Bajnai-Kóka kotta" alapján írodott, leépítik az államot, a szolidaritás helyett a gazdagokat támogató adózást vezetnek be. "A 2011-es költségvetés a közösségi, oktatási, egészségügyi rendszer leépítése" - állította. Lázár bejelentésére reagálva azt mondta, ez is csak folytatása az előző kormány "hisztérikus, demokráciaromboló gyakorlatának". Hiszen továbbra is arról van szó, hogy korlátozni kívánják az Alkotmánybíróság jogköreit, hogy a költségvetésben az adótörvényekkel ütött lyukat a nyugdíjjárulékok alkotmányellenes elvonásával foltozhassák be. Alternatívaként az LMP saját költségvetési javaslatát ajánlotta a kormány figyelmébe. Ennek a lényege ötszázalékos járulékcsökkentés, illetve az egészségügy és az oktatás fejlesztése.

    07
  • Na most mindenki megtudhatta, miért félnek a kommerek Lázártól, és miért bíznak benne a fiatalabb fideszesek. Igen hatásos, ötperces hozzászólásban visszavonta az általa benyújtott legbizarrabb alkotmánymódosító javaslatokat, olyan szavakat használt, mint "beismerve", meg "belátva", sőt hogy "a bölcsek köve nincs a birtokunkban", szinte érzelmes hangon bizonygatta, hogy mennyire nagy hatással volt a közvélemény heves reagálása az ötleteire, vagyis elébe ment a pofonnak, de ki is védte azt. És olyan hangulatot volt képes teremteni a beszéd után, mintha valami marha nagyot változott volna, pedig igazából a legkevésbé sem.

  • A kormány nevében Navracsics Tibor igazságügyi miniszter válaszolt, aki szerint Lázár János eleget tett a jogállami követelményeknek módosító javaslataival. Az elmúlt tíz nap történései az ő olvasatában arról szóltak, hogy a szocialisták védték pofátlan végkielégítéseiket - ez sajátos olvasat annak tükrében, hogy a szocialisták többször is jelezték, készek a pofátlan végkielégítések ügyének alkotmányos, törvényes rendezésére.

  • "Azt javaslom az alkotmányügyi bizottságnak, hogy ne kösse össze a népszavazások ügyével az alkotmánybírósági hatáskörök ügyét" - jelentette be Lázár. Azt szeretné, hogy az alkotmánybíróság alapjogi kérdésekben igenis dönthessen a költségvetést, az adókat és a járulékokat érintő törvények ügyében is - azaz valamilyen formában továbbra is korlátozni kívánják az Alkotmánybíróság jogköreit.

  • "Éles vita alakult ki azokról a javaslatokról, amiket az elmúlt napokban a parlament elé terjesztettem" - kezdte felszólalását Lázár János. Az éles társadalmi vitára és az érdekeltek véleményére tekintettel, "beismerve és belátva, hogy a bölcsek köve nincs a birtokunkban", saját javaslatai módosítását kezdeményezte az alkotmányügyi és a költségvetési bizottságnál. Ismertette a különadós javaslat módosítását, amiről délelőtt született megállapodás. Továbbra is hangoztatta, hogy javaslatai a választói akarat érvényesítését szolgálják, és a választói akarat érvényesítése meggyőződése szerint nem gyengítheti a demokráciát.

  • cikkünk a témában:

    Öt évre visszamenőleg vetnék ki a 98%-os különadót

    Hétfőn ismertette a 98 százalékos különadóról szóló új kormánypárti javaslatokat Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője. Azt mondta, a nyugdíjba menőknek nem kell a különadót megfizetniük, a munkavállalók pedig a vezető beosztásban dolgozóknál 1,5 millió forinttal többet kaphatnak adómentesen. A törvény a 2005-ös adóévig visszamenőleg lesz érvényes, vagyis a fideszesek nyolc évvel ezelőtti végkielégítéseit már nem érinti.

  • Szabó Vilmos, az MSZP felszólalója elmondta, pártja részt vett a Máérten, és alá is írta a zárónyilatkozatot, mert fontosnak tartja, hogy legyen fóruma az együttműködésnek. De különvéleményt is fűztek a közös nyilatkozathoz, mert nem értenek egyet az elmúlt nyolc év nemzetpolitikájának értékelésével, tételesen azzal a narratívával, amit a Máért elmúlt hatéves össze nem hívásáról írnak a zárónyilatkozatban.

    04
  • Varratrabló, aki egyszerre csaj és érzékeny politikai elemző, azt mondja: "frizurája miatt megbocsátható az a kis AB-s huncutsága!" És még Bede Márton fikakulturális helyettes államtitkárnak is a haja tetszik a legjobban.

  • A jobbikos Vona Gábor "is nagyon boldog", hogy újra összehívták a Máértet, és köszönte a meghívást, hogy ellenzékiként részt vehettek az értekezleten. Igaz, szerinte nemzeti kérdésekben "a Jobbik sosem volt ellenzékben". Vona sem örülne annak, ha meghívnák a Hidat, mert a vegyes párt "felhígítaná" az összejövetelt, de hiányolta egy-két szélsőséges határon túli mozgalom, illetve a Magyarok Világszövetsége meghívását.

  • A kereszténydemokrata Harrach Péter is reagált, megdicsérte saját magukat azért, hogy felújították a Máértet. Felhívta a figyelmet arra az érdekességre, hogy míg a határon túli magyarok száma csökken, a magyarországi kisebbségek száma viszont nő. A Híd-Most kérdést azzal intézte el, hogy az vegyes, nem pedig etnikai párt.

    03
  • Az LMP nevében Schiffer András frakcióvezető reagált Semjén Zsolt felszólalására. Ebben elsőként kifogásolta, hogy a Máértra nem hívták meg a Híd-Most pártot, a szlovákiai magyarok egyetlen parlamenti képviseletét. Szlovákiával szemben türelemre szólított, mert mint mondta, az LMP az elsők között bírálta a szlovák nyelvtörvényt, de időt kell adni az új kormánynak a helyzet rendezésére. Reményét fejezte ki, hogy a magyar-magyar párbeszédben nem az aktuálpolitikán lesz a hangsúly.

    02
  • Semjén Zsolt még szeretett volna beszélni, de Kövér László öt perc után leállította. "A kormány nevében beszélek" - mondta Semjén, de Kövér tájékoztatta, hogy a házszabály szerint csak a miniszterelnök szólhat hosszabban, a kormány képviselőinek öt perce van. Semjén átlapozta az előtte heverő 4-5 oldalt, aztán csalódottan leült.

    Fotó: Huszti István
    Fotó: Huszti István
  • A fenti kérdést tettem fel a Tumblr mikroblogszolgáltató közismerten befolyásos magyar közösségének, ami például több parlamenti kérpviselőt is adott az országnak, és ahol magának Orbán Viktornak is van blogja. Intimtorna válasza: "az, hogy egy olyan helyről jött, aminek a neve angolul Beaverfieldmarketplace".

  • A Máért résztvevői állást foglaltak az autonómia mellett, amit a határon túli magyarság fennmaradása eszközének tekintenek. Szeretnék, ha az oktatási-nevelési támogatásokat az óvodásokra is kiterjesztenék, és remélik, hogy a jövő évi EU-s elnökség segíti majd a magyarság jó hírének visszaszerzését. Sajnálják, hogy az új szlovák kormány még nem tett meg mindent a kapcsolatok helyreállításáért, és nem vonták vissza a nyelvtörvényt.

  • "Hatévi kényszerű szünet után újra összeült a Magyar Állandó Értekezlet, ahol megvalósult a nemzeti egység" - jelentette ki napirend előtti felszólalásában Semjén Zsolt általánosságügyi miniszterelnök-helyettes, majd ismertette az értekezlet zárónyilatkozatát, ami szerint végre újra egységes a nemzet, nem kis mértékben annak köszönhetően, hogy az új parlament elfogadta a törvényt a kettős állampolgárságról. A Máért tagjai elvekben és célokban is megállapodtak, például üdvözölték az állampolgársági és a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, és örültek, hogy összehívták őket.

  • Bár a szocialisták egykori miniszterelnöke a hétfői ülésre nyújtotta be azonnali kérdését - "Miért fél a Miniszterelnök Úr?" -, a párbaj Orbán Viktor távolléte miatt elmarad.

  • Ezzel a számmal üdvözöljük az ülésterembe nemsokára belépő Lázár Jánost, a Hódmezővásárhelyi Ótemplomi Református Egyházközség presbiterét.

  • Jókedvű, agilisnak tűnik és minden eddiginél vékonyabb. Ő lesz ma a Kormány Agara? Nem lehetetlen!

  • A héten a Jobbik képviselői a legaktívabbak, Zakó László azért interpellálja a nemzetgazdasági minisztert, mert Magyarországon idegenek vezethetnek idegeneket, Z. Kárpát Dániel egy "önálló egészségpusztító iparágról tesz fel kérdést, Endrésik Zsoltot pedig az érdekli, hogy "megindul-e végre a vidékmentés". A két szocialista interpelláló közül Pál Tibor az önkormányzati kötvénykibocsátások veszélyeiről szól majd, Varga Lászlót meg az érdekli, hogy vajon az Európai Bizottság is elfogadja-e a társaságiadó-kedvezményt. A kormánypárti öninterpelláció témája "az Orczy-kert területéből eltulajdonított BKV-érdekeltségek visszaszerzése".

  • Jövő hét kedden lehet a zárószavazása a Fidesz frakcióvezetője által benyújtott törvényjavaslatoknak, amelyek a 98 százalékos különadóval, valamint az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörével kapcsolatosak. Ezt Lázár János mondta újságíróknak a Fidesz-KDNP hétfői frakcióülése előtt az Országházban. Szavai szerint ha a javaslataihoz érkeznek bizottsági módosító indítványok - ami szinte biztos -, akkor jövő hét kedden lehet az előterjesztéseinek zárószavazása a parlamentben.

  • De a nap embere még a színfalak mögött vár. Micsoda ütemérzék és hidegvér! Szüksége is lesz ma mindkettőre, mert Orbán miniszterelnök nem lesz itt, így Lázár lesz a Fidesz ökölbe oltott arca.

  • A pillanatnyi helyzet alapján úgy tűnik, még mindig nem forralták ki a kormánykörökben, hogy milyen módon változtassák meg az alkotmánybírósági jogköröket szűkítő alkotmány- és törvénymódosítási javaslatukat. Legutóbb az egyik beterjesztővel, a fideszes Balsai Istvánnal sikerült beszélnünk, aki azt mondta, közvetlenül az ülés előtt lesz módosító javaslat, "ha lesz". Amennyiben nem terjesztenek be módosító indítványt, vagy halasztani kell, vagy a jelenlegi formában szavazni a javaslatról.

    A különadótörvényről viszont biztos nem lesz a héten döntés. A javaslat módosításáról délelőtt megállapodás született, értesüléseink szerint a parlament költségvetési bizottsága húsz perce tárgyalta és el is fogadta a módosító javaslatot, melyet így már hétfőn tárgyalhatnak. Mivel a törvényhez érkezett módosító indítvány, a zárószavazás átcsúszik a jövő heti ülésre.

  • A vájtfülű közönség főleg arra kíváncsi, Lázár frakcióvezető megmarad-e az "értelmes, tehetséges, mérsékelt fideszes" fakkban, vagy hirtelen elszíjártósodik. Az egyre jobban benépesülő patkó azért zsizseg most annyira, mert a frissen kiosztott papírok szerint Lázár napirend előtt a botrányosnak szánt "Demokrácia és igazság" címmel fog felszólalni, amiből talán a fenti kérdésre is választ kaphatunk.

  • "A Lázár János csúcsfideszes által vezetett Hódmezővásárhely immáron deklaráltan zsidó központtá nőtte ki magát" - szögezi le a szentkoronaradio.hu. Ezért ma azt is figyelni fogjuk, elárulja-e magát valamivel Lázár "Slomó" frakcióvezető.

  • Semjén Zsolt általánosságügyi miniszterelnök-helyettes napirend előtti felszólalásával indul hétfőn a parlament ülése, a Magyar Állandó Értekezlet zárónyilatkozatáról beszél majd. Ez lesz a témája a jobbikos Vona Gábor felszólalásának is. A kormánypártok részéról Lázár János frakcióvezető a demokráciáról és az igazságról kíván beszélni, a kereszténydemokrata Harrach Péter pedig "a közelmúlt politikai döntéseiről". A szocialista Szabó Imre felszólalása szerint "a kormány mindent visz?!" Az LMP balszárnyát képviselő Scheiring Gábor szolidáris és fenntartható költségvetést fog követelni.

  • "A legfontosabb és legértelmesebb kérdés, amit ma feltehet magának egy ember, egy város, egy térség, egy ország, hogy mit tudunk jól csinálni" - mondja ki Őrfi Ferenc a Délmagyarország mai vezércikkében. Lázár János fideszes frakcióvezető például elképesztően jól tud fogyni és nőni. Rapcsák hódmezővásárhelyi polgármester környezetéből még egy duci és alacsony kereszténydemokrata segéderőre emlékszik az ember, Lázár azóta viszont a fidesz magas és maffiózókosan dögös arcává nőtte ki magát. A mai nálunk ő a nap embere, én fogom követni, amíg bírom a tempóját.