Házkutatás a MÁV Informatika Zrt.-nél

2010.02.04. 08:25 Módosítva: 2010.02.04. 17:42
A BKV után a MÁV-nál is vizsgálatokat kezdett a rendőrség a tanácsadói szerződések és a végkielégítések ügyében. A Magyar Nemzet értesülései szerint elsőként a MÁV Informatika Zrt.-nél vizsgálódnak, az igazgató, Hosszú Sándor ellen hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomoznak.

Házkutatás kezdődött csütörtök reggel 9-kor a MÁV Informatikai Zrt. Budapesti, I. kerületi, Krisztina körúti székházában. A társaságnál 2009. november 16-a óta tart az eljárás a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Miniszter feljelentése alapján, hűtlen kezelés miatt.

A Magyar Nemzet csütörtöki száma szerint a rendőrség hűtlen kezelés alapos gyanújával nyomoz a MÁV Informatika Zrt. jelenlegi vezetője ellen. A lapban a vezetőt nem nevezik meg, a vállalat honlapja szerint Hosszú Sándor a vezérigazgató.

Házkutatás a MÁV Informatika épületébenFotó: Barakonyi Szabolcs
Házkutatás a MÁV Informatika épületében
Fotó: Barakonyi Szabolcs

A rendőrség csütörtöki közleményében megerősítette a lapban megjelenteket.

A Nemzet értesülései szerint a rendőrség arra alapozza a hűtlen kezelés gyanúját, hogy Hosszú döntései, humánpolitikája és a cég gazdálkodása jelentős károkat okozott a társaságnak.

A nyomozók információkat kértek a MÁV-tól az Informatika Zrt.-nél kötött egyes végkielégítésekke, munkaszerződésekkel kapcsolatban. A rendőrség emellett a tanácsadói szerződésekre is kíváncsi, húsz céggel kötött megállapodások adatait kérték be. A MÁV a rendőrség rendelkezésére bocsátotta a kért információkat és dokumentumokat. Amennyiben a vizsgálatok szabálysértésre engednek következtetni, a vasúttársaság vezetése megteszi a szükséges intézkedéseket, áll a MÁV közleményében.

A BKV-nál szintén a tanácsadói szerződések és a végkielégítések miatt indultak vizsgálatok, melyek szállai most már a legmagasabb politikai körökig is elértek. Szerdán a rendőrség őrizetbe vette Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főpolgármester főtanácsadóját és bizalmasát, az MSZP pedig hétfőn visszahívta a képviselőjelöltségből Hagyó Miklóst, a BKV ügyeiért felelős volt főpolgármester-helyettest, akire állítóla terhelő vallomást tett a BKV volt vezérigazgatója is.