BKV: Mesterházy, Zelenák és Regőczi őrizetben

2010.02.03. 13:13 Módosítva: 2010.02.03. 19:39

Három új gyanúsítottja van a BKV-botránynak. A BRFK nyomozói hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnökét, Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját, és M. Lászlót, egy kommunikációs cég vezetőjét. A rendőrség ismét kihallgatta a már korábban meggyanúsított Regőczi Miklóst, a BKV volt vezérigazgató-helyettesét,  Zelenák Tibor főosztályvezetőt, és Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét is. Házkutatások is zajlanak, hárman őrizetbe kerültek.

Felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki a gazdaságvédelmi nyomozók Mesterházy Ernőt, Demszky Gábor főtanácsadóját, majd az MTI információi szerint később őrizetbe vették. A rendőrség szerint Mesterházy rábírta a BKV vezetőit, hogy "indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek meg". A gyanúsítás ellen a főtanácsadó panasszal élt.

"Engem ez meglepett, Mesterházy Ernő közeli munkatársam, tanácsadóm (...), ezekről az ügyekről, hogy tanácsadói szerződések lettek volna, és hogy azokat kivel kötöttük vagy kivel kötöttek ők együttműködést, ezekről a sajtóból értesültem" - mondta Demszky Gábor a TV2 Tényeknek a nyomozásról.

Mesterházy Ernő
Mesterházy Ernő

Mindhárman panaszt tettek

A rendőrség közlése szerint a korábban már meggyanúsított Regőczi Miklós, a BKV egykori értékesítési és kommunikációs vezérigazgató-helyettese, és Zelenák Tibor mint a BKV egykori főosztályvezetője a társaság veszteséges működése ellenére a BKV nevében szükségtelen és indokolatlan kommunikációs szolgáltatásokra kötöttek vállalkozói és megbízási szerződéseket, illetve igazoltak különböző teljesítéseket. Az MTI szerint Regőczit és Zelenákot is őrizetbe vették, a gyanúsítás ellen ők is panasszal éltek.

A két vezetőt eredetileg Horváth Éva foglalkoztatása miatt gyanúsították meg. A rendőrség gyanúja szerint a volt szóvivő 2008. február 1. és  2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát.

Regőczi Miklóst hűtlen kezeléssel, Zelenák Tibort bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés megalapozott gyanújával hallgatták ki, közölte a BRFK. A rendőrség szerint Regőczi 12 céggel kapcsolatban mintegy 81 millió forint, Zelenák 6 céggel összefüggésben több mint 30 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak.

Mindhárom gyanúsított vallomást tett, de a gyanúsítás ellen panasszal éltek, mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.

Tóthfalusit is kihallgatták

A rendőrség közlése szerint Tóthfalusi Györgyöt, a BKV igazgatóságának SZDSZ-es elnökét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. A rendőrség szerint Tóthfalusi a társaság veszteséges működése ellenére "a BKV vagyonkezelési kötelezettséggel rendelkező vezetőit szándékosan rábírta arra, hogy megszegjék kötelezettségüket". A nyomozók a férfi városházán lévő irodájában házkutatást tartottak.

Tóthfalusit azzal gyanúsítják, hogy az igazgatóság elnökeként aláírta azt a végkielégítési szerződést, amely alapján Futó Sándor volt igazgatósági elnöki főtanácsadó 30 millió forinttal távozhatott a BKV-tól. Tóthfalusi és a BKV is azt állította, hogy az igazgatóság elnöke és tagjai nem írtak alá sem tanácsadói, sem végkielégítési szerződéseket. Erről részletesebben itt olvashat>>>

Regőczi Miklós
Regőczi Miklós

Szerda délelőtt a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki M. Lászlót, bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés elkövetése megalapozott gyanújával. A rendőrség közlése szerint a férfi egy kommunikációs betéti társaság vezetőjeként segítséget nyújtott a BKV vezetőinek "vagyonkezelési kötelezettségük megszegésében", ezzel mintegy 27 millió forint vagyoni hátrányt okozva a közlekedési társaságnak. M. László az ügyben ugyancsak meggyanúsított Horváth Éva élettársa.

A nyomozók ismét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Horváth Évát, Hagyó Miklós volt szóvivőjét. A nyomozás adatai szerint Horváth Éva szándékosan rábírta a BKV vezetőit, hogy szükségtelen és indokolatlan szolgáltatások igénybevételére vonatkozó szerződéseket kössenek. Horváth Éva tevékenységével 12 cég vonatkozásában mintegy 81 millió forint vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak, közölte a rendőrség.

A hat ember kihallgatása folyamatban van, ezzel párhuzamosan folynak a házkutatások. A nyomozók házkutatást tartottat a Főpolgármesteri Hivatalban, az egykori Kormányzati Koordinációs Központ helyiségében is. 

Korábban Horváth Éva szerződése miatt hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki Bolla Tibort, a BKV gazdasági vezérigazgató-helyettesét.

Antal Attila házi őrizetben

Antal Attilát, a BKV volt vezérigazgatóját, a Vértes Volán Zrt. jelenlegi vezérigazgatóját január 26-án vették őrizetbe hűtlen kezelés gyanújával, azóta házi őrizetben van. Két konkrét ügyben gyanusítják az igazgatót: az egyik az úgynevezett luxusmetró-tanulmány ügye, amit az Index hozott nyilvánosságra tavaly. A BKV tízmillió forintot fizetett a Soda Reklám Kft-nek egy olyan, alapvetően szükségtelen, és szakmailag nem nagy értékű munkáért, ami a kisföldalatti luxusmetróvá pozicionálásáról szólt.

A másik ügy aktája szerint bruttó 19,2 millió forintot költött el 2007-ben a BKV a saját fénymásoló-állományának teljes felmérésére. A tanulmányt készítő céget a cégbíróság idén tavasszal törölte a nyilvántartásából. A BKV belső vizsgálata szerint a szerződés szükségtelen volt.

Korábban tanúként hallgatták ki az ügyben Balogh Zsoltot, aki Antal távozása után megbízott vezérigazgató volt. Az ügyeket ismerő forrásaink szerint elképzelhető, hogy Balogh vádalkut kötött.

Feltételezhető, hogy Antal Attila és Balogh Zsolt terhelő vallomást tett Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre. Bár Hagyó Miklóst nem gyanúsították meg, kedden a fővárosi MSZP-elnökség kérésének eleget téve lemondott az országgyűlési képviselői jelöltségről, valamint a fővárosi közgyűlési mandátumáról, de parlamenti helyét megtartja.