Négypárti lesz a parlament

Percről percre

2010. 04. 11., 18:38
103
Fontosabb részletek
Minden Fidesz MSZP Jobbik LMP MDF Videók Eredmények

 Fidesz: Egyelőre pang a Vörösmarty tér

A Fidesz választási központja előtt a Vörösmarty téren buli lesz egész este. A melegítés már az urnazárás előtt megkezdődött, a Rock and roll is king című számmal.

A fideszesek egész este hermetikusan el lesznek zárva az újságíróktól. A választási központban ideiglenes tévéstúdiókat állítottak fel. Politikusnak nyoma sincs a környéken. A téren lévő H&M hat órakor nagyobb forgalmat bonyolított, mint a pártközpont.

Nagyon odaadó Fidesz-támogatónak kell lennie annak, aki pezsgővel akarja ünnepelni pártja győzelmét, a büfében ugyanis 5700 forintba kerül a legolcsóbb magyar pezsgő, 250 forintért viszont lehet kapni piros paprikával kiírt, Fidesz feliratú zsíros kenyeret.

 Szavazott az Orbán család

 Fidesz: Orbán Viktor csak 23 órakor nyilatkozik

A Fidesz választási központjában felállított stúdiókban Szijjártó Péter szóvivő és Cser-Palkovics András helyettes szóvivő felváltva adogatja az interjúkat, majd 19.30-kor értékelik az eddig ismert részvételi adatokat, és a közvélemény-kutató cégek becslési eredményeit. Orbán Viktor várhatóan 23 órakor nyilatkozik.

08
Fotó: Huszti István

 Fidesz: Gyűlnek a szimpatizánsok a téren

Egyre több szimpatizáns érkezik a főváros V. kerületében található Vörösmarty térre, ahol a Fidesz egy irodaházban rendezte be kampányközpontját a választások első fordulójának éjszakájára vasárnap. A téren söröspadokat állítottak fel és könnyűzenei koncertek szórakoztatják a vendégeket. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Fidesz vezető politikusai közül valaki a tér sarkában felállított színpadon felszólal-e majd az éjszaka folyamán. A Fidesz a Vörösmarty téren az üvegpalota egy részét bérelte ki a választások első fordulójának éjszakájára. (MTI)

05
Fotó: Huszti István

 Fidesz: Szijjártó nem akar előre inni a medve bőrére

Ne igyunk előre a medve bőrére, kommentálta Szijjártó Péter a közvélemény-kutatók által jelzett eredményeket. A Fidesz fél nyolcra meghirdetett sajtótájékoztatója a kampánycsend meghosszabbítása miatt későbbre tolódik. A kialakult helyzetről viszont azt mondta, furcsállja, hogy egyes embereknek hosszú órákat kell sorban állniuk ahhoz, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal, bár az OVB a szavazás előtt arról beszélt, hogy mindenben felkészült az országgyűlési választásokra. (MTI)

 

 

 Fidesz: Az OVB szakmai alkalmatlanságát bizonyította

Gulyás Gergely, fideszes alkotmányjogász az Indexnek elmondta, hogy az OVB a kampánycsend meghosszabbításáról szóló döntésével elképesztő szakmai alkalmatlanságát bizonyította. A választás időpontját ugyanis a választási törvény szerint a köztársasági elnök írja ki, az OVB honlapján is megtalálható Sólyom László aláírásával közzétett határozat, amely szerint a választás április 11-én 06.00-19.00-ig tart. Gulyás Gergő szerint az OVB döntése addig helyes volt, hogy a még sorban állóknak lehetővé tették a szavaztuk leadását, de a kampánycsend meghosszabbításával az Országos Választási Bizottság megpróbálta felülírni az államfő döntését. Gulyás Gergely egyébként a Fidesz Vas megyei listáján indul.

 Drága a pezsgő a Fidesznél


Mélyen a zsebbe kell nyúlni, ha valaki ünnepelni akar.

 Fidesz: nevesincs bulizenekarral tartanak ki a szimpatizánsok

Vörösmarty téren az eleredt eső ellenére kb. kétezren hallgatják a nevesincs bulizenekart, jelentette helyszíni tudósítónk. A közéleti személyiségek egy külön bejáraton érkeznek a Vörösmarty téri üvegpalotába, a Fidesz választási központjába.

 Orbán köhécseléséről is faggattuk a Fidesz operatív igazgatóját

Nyitrai Zsolttal várjuk a kampánycsend végét a Vörösmarty téri irodaházban.

 Kósa Lajos: Mondjanak le az OVI és az OVB vezetői!

Lemondásra szólította fel az Országos Választási Iroda (OVI) és az Országos Választási Bizottság (OVB) vezetőit és nem pártok által delegált tagjait a választások után Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere rendkívüli sajtótájékoztatóján. A politikus szerint az OVB túllépte a hatáskörét, és egyben megsértette a választási törvényt azáltal, hogy meghosszabbította a kampánycsendet, és azzal, hogy este 19 órakor nem záratták le azokat az épületeket, ahol a szavazókörök helyet kaptak. Hozzátette, hogy a történtekért az önkormányzati minisztert is felelősség terheli. (MTI)

 Fidesz: rossz a szellőzés a választási központban

Orbán Viktor, a Fidesz elnöksége és a leendő frakció tagjai egy, a sajtónak fenntartott hasonló méretű teremben várják az eredményeket, jelentette tudósítónk. A politikusok nem jönnek ki, nem vegyülnek az újságírókkal, viszont az újságírók az üvegpalota adottságai miatt belátnak a szobába, és úgy tűnik, hogy elég nagy odabent a zsúfoltság. Az irodaházban elég rossz a szellőzés, úgyhogy a politikusok termében feltehetően már emberszag van.

 Pataky a szilvapálinkától jókedvű

 Fidesz: késik a 23 órára tervezett elnökségi ülés

Várhatóan csúszni fog a Fidesz 23 óra körülre tervezett elnökségi  ülésének időpontja a kampánycsenddel kapcsolatos történések miatt. Az elnökség az eredeti tervek szerint 23 óra körül tartotta volna az ülését, a tagok közül többen azonban még saját egyéni választókerületükben vannak, és ott figyelik az eseményeket. Navracsics Tibor frakcióvezető például még Veszprémben, Kósa Lajos alelnök Debrecenben, Pokorni Zoltán alelnök a főváros XII. kerületében tartózkodik, Kövér László választmányi elnök, aki egyébként nem indult egyéniben, Pápán.

A választási központ külön a politikusoknak és a közéleti személyiségeknek fenntartott bejáratánál látni lehetett Semjén Zsoltot, Balog Zoltánt, Szűrös Mátyást, Rákay Philipet, de megérkezett Orbán Viktor két lánya is. (MTI)

 Fidesz: Szijjártó nem értékel előzetes adatokat

Sziijjártó Péter, a Fidesz kabinetfőnöke Jegyes-Tóth Krisztának, az m1 tudósítójának azt nyilatkozta, hogy „nem szeretnék belemenni az előzetes adatok értékelésébe, várjuk meg a végleges eredményeket. Meg kell vizsgálni a kialakult helyzetet, hogy miért kellett választópolgároknak órákat sorban állnia, de ennél most fontosabb, hogy mi lesz a végeredmény. Reméljük, hogy a választópolgárok úgy döntöttek, hogy minél nagyobb felhatalmazással alakíthatunk kormányt.”

 Fidesz: Orbán mindjárt beszél

A Fidesz rendezvényszervezője miniszterelnökként köszöntette Orbán Viktort a választási központban, majd utasította a biztonsági őröket, hogy engedjenek utat a pódiumra.

 Fidesz sajtótájékoztatója, élő:

 Orbán: Életem legnagyobb feladata előtt állok

Tizenegy után állt színpadra Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a Vörösmarty téri Fidesz választási központban. Mint mondta, "első szavam a köszöneté, soha ennyien nem dolgoztak, imádkoztak  Magyországon a változásért. Nagyszerű, történelmi, elsöprő, egyértelmű sikert értünk el.  Sokan gondolják, hogy ezt a választást a Fideszt nyerte meg, ez a győzelem azonban az Önöké, ez a győzelem Magyarországé. A magyarok elkezdtek írni egy mondatot, ismét felemelték a fejüket, ítéletet mondtak egy kudarcot vallott korszak felett".

Mint mondta, "a mai napon Magyaroszág polgárai legyőzték a reménytelenséget. Megmutatták, hogy Magyarország egységes és nagy dolgokra képes, munkát, rendet és biztonságot akar, hogy ismét jó magyarnak lenni. Magyarország felemelt fejjel tért vissza a történelem Fő utcájára. A feladat most az, hogy együtt fejezzük be azt a mondatot, amit együtt kezdtünk el írni. Mutassuk meg a világnak, hogy nem egyszeri fellángolás volt, ami történt. Felhőtlen az öröm, óriási a siker, de szívem mélyén pontosan tudom, hogy életem legnagyobb feladata előtt állok. Tudom, hogy ez a feladat megoldható, de ehhez szükségem lesz mindannyiukra. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!" - fejezte be győzelmi beszédét Orbán Viktor.

Az m1 kicsivel később visszakapcsolt a Vörösmarty térre néhány percre, akkor Orbán Viktor éppen azt mondta, hogy "ma este megtörtént kedves barátaim, ez Magyarország! Pontosan tudom, hogy a választás éjszakája az örömé, és az ünneplésé, és kevéssé a visszafogottságé, de azt kérem, hogy engedje meg nekem mindenki, hogy hadd legyen egy szikár és komoly mondatom. A választási győzelmet ki kell érdemelni, és meg kell tartani. A jövőben szerénység és alázat kell. Mi nem rettenünk vissza a feladattól, de nem érhetünk el sikereket önállóan és egyedül, csak, ha mindig számíthatunk Önökre, számíthatunk rátok".

 Orbán Viktor szemete elöntötte az utcát

Orbán Viktorhoz közel lakom, a háza felé mentem hajnalban. Kíváncsi voltam védi-e a Köztársasági Őrezred a kapujukat. Bajnai még nem is volt elfogadott jelölt, amikor megjelent nála az Őrezred, másnaptól pedig hivatalosan is védték.

Őrezred sehol, csak egy göthös kutya borogatta a szemetet Orbánék kukáiból.

Orbán Viktor kiborított kukája
Orbán Viktor kukája a 2010-es választások első fordulójának éjjelén

 Fidesz: Hamarosan kezdődik Orbán sajtótájékoztatója

Nemzetközi sajtótájékoztatót hívott össze fél kettőre Orbán Viktor, a választásokon győztes Fidesz elnöke. A sajtótájékoztatón a Financial Times, a BBC és a New York Times is megjelent, több magyar televízió élőben közvetíti. Kis késés várható.

 Fidesz: Nagyszerű nap volt vasárnap

Orbán Viktor technikai információkkal kezdi sajtótájékoztatóját, elfoglaltságai miatt az elkövetkező két hétben a külföldi sajtó Martonyi Jánossal beszélgethet majd. A választás napját nagyszerűnek nevezte, az igazolással történteket pedig malőrnek. "Magyarország 2010-re oda jutott, hogy már a szavazatokat se tudják összeszámolni" - mondta, hozzátéve, hogy a korszak úgy ért véget, ahogy kezdődött. "De ez ne vegye el a jókedvünket" - folytatta, hozzátéve, hogy azért a felelősöket megtalálják.

01
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Fidesz: A magyar demokrácia stabil

"Tegnap bebizonyosodott, hogy a demokrácia stabil, megvédte magát" - mondta Orbán, aki szerint lenyűgöző, hogy ilyen kormányzati inkompetencia után, amit az elmúlt négy évben tapasztalt az ország, mégis demokratikus párt nyerhetett.

 Fidesz: Hamarosan döntenek a kettős állampolgárságról

„A parlament fog dönteni a kettős állampolgárságról„ – jelentette ki Orbán újságírói kérdésre. Utalt rá, hogy a parlament már az elött foglalkozhat az állampolgárság kiterjesztésével, hogy a kormány egyáltalán megalakulna, bár erről Orbán szerint majd a Fidesz frakcióvezetője dönt.

 Fidesz: Fideszes szálkák, szocialista gerendák

„Az MSZP-nek a választási rendszerre vonatkozó kritikáit nem tudjuk figyelembe venni, hiszen ők voltak a kormányzópárt, az ő dolguk volt a választások lebonyolítása – reagált az MSZP azon vádjaira, hogy Kubatov-szavazók miatt alakultak ki a sorok. – Mielőtt a szemünkben lévő szálkákkal foglalkoznának, foglalkozzanak a saját gerendáikkal!” A kétharmadra vonatkozó kérdést azzal utasította el, hogy „a kétharmad csonka, az ország három harmadból áll”. „Nekem az a dolgom, hogy őket is meggyőzzem. A kétharmadot technikai kérdésnek tekintem, és az a kérdés, hogy az ország megadja-e magának ezt a felhatalmazást.”

A kétharmados többséghez a parlament létszámának, az önkormányzati képviselők számának csökkentéséhez kell, ugyanígy a mentelmi jog újraszabályozásához is. „Ha ezek fontos kérdések, arra bíztatom az országot, hogy minél egységesebb parlamentet hozzon létre.”

 Fidesz: Orbán nem beszél kormányzati tervekről

A csúcsminisztériumok létrehozására vonatkozó kérdésre válaszolva Orbán jogtörténeti fejtegetésbe kezdett arról, hogy a mindenkori kormányok eddig nagy szabadságot élveztek a kormánystruktúra kialakításában, de konkrétumokat nem mondott.

 Fidesz: Nem kell száz nap

„Rendben, jó állapotban volt ott mind a 176 képviselőjelölt” – mondta Orbán a Fidesz hétfő délelőtti összetartásáról, ahol mindegyik képviselőjelölt feladatául kapta, hogy segítse a második fordulós kampányt. Az MDF sorsának értékelésére vonatkozó felvetést elvetette: „Olyan szép nap volt a tegnapi, had foglalkozzak olyasmivel, aminek örülök is.” Szerinte nincs helye kajánkodásnak a kiesőkön. Ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy kormányának nincs szüksége száz napra. „Munkába kell állni.”

 

05
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Fidesz: Orbán nem ért az egyenruhákhoz

A nemzetközi sajtó képviseletében a Times arról kérdezte Orbánt, hogy akkor elég lesz-e pár pofon a szélsőjobb hazazavarására. Konkrétan rákérdezett, hogy mihez kezdenek Vona Gáborral, ha gárdaegyenruhában megy a parlamentbe. Orbán azt felelte, hogy nem egyenruha-szakértő, de a törvények elég egyértelműen rendelkeznek a kérdésben. A szélsőjobb előretöréséről azt mondta, hogy Magyarországon egy demokratikus párt nyert, és bár a szélsőjobb előretört, ez európai jelenség. Szerinte a szélsőjobb a kormányzati teljesítmény javulásának arányában fog majd gyengülni.

 Fidesz: Versenyképesség és szociális biztonság

A gazdaságot elsősorban a bürokrácia csökkentésével, a gazdaságot korlátozó bürokratikus intézkedések csökkentésével és a korrupció visszaszorításával segítenék. „Egy hatékony állam versenyelőny, Magyarország ebből a szempontból versenyhátrányban van” – mondta a Reuters kérdésére válaszolva. Fő feladatnak a versenyképesség javítását jelölte meg. „Magyarországot rövid időn belül a régió legversenyképesebbjévé kell tenni, de mi egy néppárt vagyunk, így a szociális biztonság is fontos, azt is erősítenünk kell.”

 Fidesz: megszorítás helyett gazdaságösztönzés

A Financial Times az iránt érdeklődött, hogy a Fidesz vissza kívánja-e csinálni azokat a megszorító intézkedéseket, amelyeket folyamatosan bírált ellenzékben. Orbán szerint a megszorító intézkedések nem intézkedések, hanem „egy gondolkodásmód, amely korlátozza a gazdaság növekedési képességét”. A Fidesz nem megszorítani akar, hanem ösztönözni a gazdasági növekedést. „Nem tudok semmilyen gazdasági ésszerűsítést végrehajtani, ha nem tudom Magyarországot növekedési pályára állítani.”

Orbán szerint a valóságos munkanélküliség 16–20 százalék, amit politikai aknának minősített. „Hosszú távon egy demokrácia nem élhet túl 16–20 százalékos munkanélküliséggel.” Arra a kérdésre, hogy milyen hiánycélban gondolkoznak, azt mondta, hogy nem ez a kérdés, hanem hogy mekkora a valós hiány. „Az előrejelzések szerint az új kormány megalakulására az előzetesen tervezett hiány 95–100 százaléka meglesz – állította. – Ezt meg kell értenie az IMF-nek, az EU-nak, a magyar közgazdászoknak és, horribile dictu, még az újságíróknak is.” A cél mindenesetre a költségvetési hiány csökkentése, mondta, önmagát ókonzervatívnak minősítve költségvetési kérdésekben.

 Fidesz: Orbánt nem érdekli az ellenzék

Az AP-nek arra a kérdésére, hogy a Fidesz képes lesz-e önkorlátozásra kétharmados többségben, Orbán azt mondta, hogy egyelőre még nem az ellenzékkel kell foglalkoznia, hanem az ország rendbetételével, amit akár az ellenzékkel szemben is meg fog csinálni. Visszaemlékezett azokra az időkre, amikor egy öt-ha százalékos ellenzéki párt tagjaként ült a parlamentben. Szerinte akkor is volt lehetősége munkára.

04
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 Fidesz: Átlagosan szerepelt a szélsőjobboldal

A New York Times arról kérdezte Orbánt, hogy nem aggódik-e az ország nemzetközi tekintélye miatt, amit a Jobbik előretörése megtépázhat. Orbán szerint a magyar politika szenved a provincializmustól, nem néz az európai látóhatárba. „Van ország Európában, amely ezzel a kicsi, 17 százalékos szélsőséggel már nyugodt lenne” – mondta, hozzátéve, hogy 10-15 százaléknyi szélsőséges „még abban a nagy országban az óceánon túl is” él. (Orbán direkt nem nevezett meg országokat, nehogy bárkit megsértsen.) Orbán eredménynek érzi, hogy „az ország elhagyására buzdító miniszterelnök” kormányzása ellenére az ország csak a kormányra, és nem a demokráciára mondott nemet. ”Senki sem számíthat rá, hogy tevékenységét politikainak feltüntetve kihúzhatja magát a jogi felelősség alól” – üzente a szélsőjobboldalnak.