Négypárti lesz a parlament

Percről percre

2010. 04. 11., 18:47
103
Fontosabb részletek
Minden Fidesz MSZP Jobbik LMP MDF Videók Eredmények

 MSZP: Zárt körű parti

Már a bejáraton is csak karszalaggal engedik át az érkezőket az MSZP jókai utcai székházánál. Szimpatizánsok nincsenek, az állítólag a székházban tartózkodó Hagyó Miklóson kívül eddig csak a pártszóvivő Budai Bernadett érkezett meg. Ünneplésre itt nem készülnek.

A székház szintjeit biztonsági őrök zárják el hermetikusan, a sajtó képviselői egy nagyobb és pár kisebb helyiségben gyülekezhetnek. Politikus ezekbe csak akkor jön, ha látványosan vegyülni akar. A párt kommunikációs stratégái láthatóan el akarják kerülni, hogy szomorú politikusok képei uralják a sajtót.

k3
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 MSZP: Minden jót, bébi

A Jókai utcai MSZP-székházzal szemközti Bakegér borozóban vidám részegek a Takács Tamás Dirty Blues Band Pocsolyába léptem című számát üvöltik. A ház előtt újságírók gyülekeznek, meg nem erősített hírek szerint Hagyó Miklós a pártközpontban van.

 MSZP: Meglepő felmérés

Az MSZP két belsős közvélemény-kutatást is végzett a szavazás ideje alatt. A fókuszcsoportos, megbízhatóbbnak tartott szerint 19 százalékot szerzett országosan a párt, tudtuk meg forrásainktól. A másik felmérés viszont kimagaslóan jó, 27 százalékos eredményt jelzett előre. Mindkét felmérés szerint a szocialisták a második legnagyobb párt Magyarországon, a második szerint a Fidesz nem szerzett kétharmadot.

 

k5
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 MSZP: A szocialistáknál kampánycsend van

Az MSZP úgy tudja, hogy az OVB a sorban állások miatt nyolc óráig meghosszabbította a kampánycsendet. Lendvai Ildikó, a párt elnöke egy percre felbukkant a sajtószobában, aztán csendben távozott. Rajta kívül még Török Zsolt is felbukkant a székházban, ahol rátaláltunk a szimpatizánsokra is. Ők zárt ajtók és egy nagydarab biztonsági őr mögött csendben ücsörögnek tucatnyian a székház nagytermében.

 MSZP: Török Zsolt orra jó eredményt jelez

Török Zsolt szocialista képviselő tudósítónknak azt mondta, hogy nem akarja kommentálni az „exit pollokat”, hiszen 2002-ben is nagyot tévedtek. Orrára mutatva azt mondta, szaglása alapján jobb eredményt vár, mert mindenhol sokan voltak. Az MSZP két belső kutatásának egyike a nagy közvélemény-kutatókhoz hasonlóan 19, a másik viszont magas, 27 százalékos eredményt valószínűsít a pártnak.

 

k3
MSZP központ (Fotó: Barakonyi Szabolcs)

 MSZP: Hivatalosan is némaság

Az egyik párt egyik elnökhelyettese egyáltalán nem hajlandó nyilatkozni, mert szerinte bármit mond, azal megsérti a kampánycsendet. Állítása szerint nem pártja központjában hozták azt a választási szabályt, hogy az igazolással szavazók minden kerületben csak egy szavazókörben szavazhatnak.

 MSZP: Fél tízig hallgatás

Az OVB kampánycsend-határozatát tiszteletben tartva a szocialisták fél tízig egészen biztosan nem nyilatkoznak hivatalosan. Egyes körzetekből viszont már kezdenek érkezni az eredmények a pártközpontba, egy belső budai kerületben 83 százalékos feldolgozottság mellett 25 százalékon áll az MSZP, hallgattuk ki egy folyosói beszélgetésből.

 MSZP: Nem látni politikusokat a székházban

Az MSZP székházban az égvilágon semmi nincsen, sehol sem látni politikusokat, újságírók ülnek a tévék előtt, jelentette tudósítónk. A székház másik szintjén is újságírók vannak, de ők tévénézés helyett beszélgetnek.

 MSZP: Nem szimpatizánsok, külföldiek

Az MSZP székházában feszengő újságírók között négy civil bukkant fel. Szimpatizánsnak tűntek, de kiderült, hogy külföldi vendégek, akik igen jól szórakoznak azon, hogy semmit sem lehet tudni. A szocialista politikusok felszívódtak a székház nyilvánosságtól elzárt folyosóin.

 MSZP: A Tóth Jóska jól áll

Nagyon szorványosan érkeznek csak be eredmények a szocialisták központjába. Ezek alapján nem tudnak országos helyzetképet alkotni, de úgy tűnik, hogy az LMP a várakozásokon fölüli eredményt érhet el. „A Tóth Jóska jól áll” – mondta tudósítónknak forrásunk a budapesti 20. választókörzetről, ahol az MSZP-nek Tóth József XIII. kerületi polgármesterrel esélye van megszerezni az egyéni mandátumot.

 Az MSZP központilag szervezett jobboldali szavazókról beszél

Az MSZP reméli, hogy nem a központilag szervezett jobboldali szavazók miatt vár az egész ország az országgyűlési választások eredményére. Budai Bernadett szóvivő azt mondta, hogy az MSZP az utolsó héten többször is aggályokat fogalmazott meg az igazolással nem a lakhelyükön szavazók megnövekedett száma miatt. „Okkal tartottunk attól, hogy ez szervezett módon, a jobboldal érdekében történt” – jelentette ki. Ugyanakkor remélik, hogy ez nem igaz, mert bíznak a demokratikus versenyben. (MTI)

 MSZP: Nincs több ingyenebéd

A Jókai utcai pártszékházra telepedett kampánycsend eddigi legdrámaibb történéseként kordonnal zárták el az ingyensört és a büfét, amíg "kiszellőztetik" a VIP vendégnek becézett tucatnyi rajongó különtermét.

 Az MSZP 30 százalék feletti budapesti eredményről tud

Szocialista forrásaink szerint Budapestet ugyan elbukta az MSZP, de 30 százalék feletti szavazatot szereztek a fővárosban. Országszerte 25 olyan körzet van, ebből négy-öt budapesti, ahol jelöltjük 35-47 százalék közötti eredményt ért el. Szerintük nem tűnik kizártnak a húsz százalék feletti listás eredmény, jelentette tudósítónk.

 MSZP: Jobbikosok visznek a sorokba szavazókat

A szocialisták meggyőződése szerint „jobboldali szervezés” áll az elhúzódó szavazás hátterében, jelentette tudósítónk. Egyik budapesti képviselőjelöltjük állítása szerint jobbikosok szervezetten visznek embereket a sorokba. Ezt más forrásból megerősíteni nem tudjuk.

 MSZP: Tóth József az egyetlen erős szocialista jelölt?

A Mandiner blog értesülései szerint az egyéni körzetekben csak Tóth József XIII. kerületi polgármester vezet a szocialista jelöltek közül, de listán még ott is a Fidesz veri az MSZP-t 42-31 arányban. Ezzel szemben saját forrásaink 30 százalék feletti, várhatóan 32 százalékos budapesti eredményt jeleznek a szocialistáknak, ami nehezen elképzelhető, ha a legerősebb körzetükben is csak 30 százalék körüli eredményt értek el, jelentette tudósítónk.

Mint megtudtuk, a Mandiner tudósítónkkal szemben nem szocialista, hanem fideszes forrásokból dolgozik, ez magyarázhatja az adatok közti eltérést is.

 MSZP: Lendvai Kubatov-szavazókról beszél

„Soha ennyi fenyegetés, listázási veszély nem érte még a magyar választókat”, mint ezen a választáson, jelentette ki a kampánycsend feloldását követő sajtótájékoztatóján Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke. Az MSZP nevében javasolta, hogy a parlament vizsgálja felül a választójogi törvény módosítását, hogy „helyes volt-e, hogy a parlament a kétharmados támogatás fejében elfogadta [a kereszténydemokrata] Salamon módosító indítványát”. „Kubatov-szavazókról” beszélt, akik szerinte az utolsó pillanatokban jelentek meg a szavazóköröknél, utalt rá, hogy az igazolással szavazók miatt sok helybenlakó nyugdíjas nem tudott szavazni, mert nem tudta kivárni a sorát.

Az MSZP az elmúlt napokban már jelezte aggályait az igazolással szavazók nagy száma miatt, a székházban órák óta jobboldali összeesküvésről suttognak.

 MSZP: Az ellenzék legerősebb pártja

Lendvai Ildikó szerint pártja ugyan elvesztette a kormányzás lehetőségét, de az ellenzék legerősebb pártjaként „kontrollja lehet a hatalomnak”. A párt megújulásával kapcsolatos újságírói kérdésre hosszú, de érdemi információkat nélkülöző választ adottt.

13
Fotó: Barakonyi Szabolcs

 MSZP: Felszívódtak a szocialista politikusok

Az MSZP székházban nyomuk sincs a politikusoknak, Lendvai Ildikó halvány ígéretet tett, hogy tájékoztatnak, amint érkeznek be az egyéni körzetek eredményei. Arról nincs hír, hogy Mesterházy Attila, a szocialisták miniszterelnök-jelöltje érkezik-e, és mond-e beszédet, jelentette tudósítónk.

 MSZP élő sajtótájékoztató:

 MSZP: Mesterházy a határon túliaknak is köszöni

Mesterházy Attila köszönetet mondott a választóinak, akik szerinte fenyegetések közepette is vállalták szavazatukat. „Ma a magyar választók leváltották az MSZP által támogatott kormányt. Új időszak kezdődik Magyarország történetében, mindenkinek új módon kell majd politizálnia a parlamentben. Az MSZP a második legerősebb párt lett a parlamentben, és ezzel a felhatalmazással élni is fog.” Mesterházy  felhívta Orbán Viktort, és arra kérte, hogy legyen minden magyar miniszterelnöke, „ne listázásra használja hatalmát”.

 MSZP: Mesterházy vitára várja Orbánt

Mivel eldőlt, hogy az MSZP a második legerősebb párt, ezért Mesterházy vitára várja Orbán Viktort a második forduló előtt. Szerinte az első fordulóban eldőlt, hogy a Fidesz alakíthat kormányt, de a második forduló majd eldönti, hogy milyen erős lesz az ellenzék. „A haza nem létezhet ellenzék nélkül” utalt Orbán híres mondatára, miszerint a haza nem lehet ellenzékben. A demokraták összefogását kérte, hogy minél több képviselőjelöltjük lehessen. A körzetek egyharmadában lesz második forduló, ezeket az MSZP Mesterházy szerint „fel fogja szántani” a legjobb eredményért. „Megvédjük a szavazóinkat” – ígérte.

 MSZP: Nincsenek konzekvenciák

Mesterházy szerint még nem jött el az értékelés ideje, a választásokat majd csak a második forduló után értékelik. Azaz, egyelőre semmilyen változás nem várható az MSZP vezetésében.

 Minden szinten összeül az MSZP

Az MSZP már hétfőn megkezdi az egyeztetést azokkal a szocialista képviselőjelöltekkel, akik állva maradtak az országgyűlési választás első fordulója után. A képviselőjelöltek hétfőn és kedden a budapesti pártközpontban vesznek részt konzultáción, amelyen az kampányt segítő lehetőségeket, a következő két hét menetrendjét és stratégiáját beszélik át. Kedden ülésezik az MSZP szinte valamennyi vezető testülete: együttes ülést tart a párt országos választási bizottsága és elnöksége, összeülnek a megyei elnökök, valamint a budapesti párttanács is. (MTI)

 A vasi szocialisták gyökeres megújulást akarnak

Az MSZP-nek teljesen meg kell újulnia, gyökeres változásokra van szükség, értékelte az országgyűlési választások első fordulójának Vas megyei eredményét Ipkovich György.

A szocialista politikus, aki egyéni  országgyűlési képviselő-jelöltként veszített Szombathely 1-es számú választókerületében, de területi listáról mandátumot szerzett, azt mondta, hogy teljesen más stílust és teljesen más politizálást kell felmutatni, mint eddig, szakítani kell a párt teljesen pragmatikus és technokrata irányultságával, az MSZP-nek baloldali párttá kell válnia, amely a fizetésből élők, a munkavállalók érdekeit képviseli. A gyanúját is ki kell irtani a korrupciónak, ez a párt elsődleges feladata lesz a következő időszakban. (MTI)

 MSZP: A Fidesz tegye közzé programját

"A mai napon minden párt megkezdhette a felkészülést az új politikai struktúra tartalommal való megtöltésére. Ezt tesszük mi is" - kezdte sajtótájékoztatóját Lendvai Ildikó, a vesztes MSZP elnöke. Az MSZP szerinte abban érdekelt, hogy ne élhessenek vissza a választók akaratával, egyben abban is, hogy jó kormányzás legyen az országban. "Ennek érdekében mindent megteszünk" - mondta. Ahol lezárult az első forduló, ott az MSZP jelöltjei azt fogják kérni a megválasztott fideszes jelöltektől, hogy tegyék közre a párt programját, és azt alakítsák úgy, hogy a nem fideszes szavazók érdekeit is szolgálja. "Ha már eddig központi parancsra elzárkóztak a vitáktól, most teljesítsék azokat az elvárásokat, amelyek a választókörzetek érdekeit szolgálják" - mondta.

 MSZP: Hozzák nyilvánosságra, léteznek-e komcsilisták

Lendvai sajtótájékoztatója folytatásában hosszasan beszélt a nyugdíjasokról, kérdéseivel azt implikálva, hogy a Fidesz eltörölné a nyugdíjprémiumot és a méltányossági nyugdíjalapot. Ezután azt is kérte a Fidesztől, hogy védjék meg a családi pótlékot. "Tegyék világossá, hogy van-e komcsilista a körzetben" - mondta.

 

 

 MSZP: Udvarolnak az LMP szavazóinak

Mivel az MSZP még több tucat körzetben versenyben van, "a kormányzás érdekében" arra készül, hogy biztosítsa, "ne legyen túlhatalom". Ehhez kellenek az otthonmaradók, a volt MDF-esek, "és igen, kellenek azok is, akiknek a bizalma lehetővé tette, hogy az LMP képviselői ténylegesen, biztonságos arányban ott legyen a parlamentben". "Jelöltjeik viszont a harmadik helyen állnak, így gondolkodniuk kell, hogy akarják-e, hogy az egyik pártnak kétharmados többsége legyen" - üzente azoknak, akik nem szavaztak sem a Fideszre, sem a szocialistákra. "El kell dönteniük, hogy lehet-e más a politika úgy, ha a Fidesznek kétharmada van" - egyértelműsítette mondandóját.

02
Fotó: Huszti István

 MSZP: Készen állunk, de egyedül nem vagyunk elegek

"Készen állunk, de egyedül nem vagyunk elegek" - ismerte be mondandója végén Lendvai. Arra a kérdésre, hogy a Jobbik és az LMP már bejelentette, hogy nem lép vissza, Lendvai úgy reagált, hogy a Jobbikról nem is akar beszélni, az LMP vezetői és szavazói viszont dilemma előtt állnak, hogy "nyolc körzettel eldönthetjük, hogy legyen-e korlátlan túlhatalma az egyik pártnak", majd újra lehet más a politikázott - összesen nyolcszor mondta ki hét perc alatt ezt.

 

 MSZP: Akár vissza is lépnének az LMP javára

Arra a kérdésre, hogy ha most az LMP szavazóit kérik együttműködésre, a választások előtt miért kampányoltak aktívan a kis pártok ellen, Lendvai azt felelte, hogy ők csak egy veszélyre hívták fel a figyelmet, ami az MDF esetében be is igazolódott. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, még arra is nyitottak, hogy adott esetben a szocialista jelölt lépjen vissza az LMP javára.

 MSZP: Nem beszélnek következményekről

"Mesterházy Attila nem volt és nem lesz magányos" - választolta Lendvai Ildi kérdésünkre, hogy a pártvezetés miért nem állt mellé vasárnap esti, a vereséget beismerő sajtótájékoztatóján (Mesterházy ismeretlen, fiatal szocialisták társaságában tartotta sajtótájékoztatóját). "Teljesítményét én magam kitűnőnek értékelem. Tovább dolgozunk együtt, bízom benne, hogy az a tehetség, amit ő képvisel, szerepet kaphat a jövőben is" - mondta. Arra a kérdésre, hogy tervezik-e a személyi konzekvenciák levonását, kitérő választ adott. "Kűzdünk, a következő két hétben még szavazatokért harcolunk, majd a második forduló után döntünk személyi kérdésekben" - mondta. Az MTV kérdésére, hogy ő maga mit tervez a jövőben, lemond-e, ahogy ezt megválasztásakor jelezte, szintén kitérő választ adott.

01