Négypárti lesz a parlament

Percről percre

2010. 04. 11., 18:40
103
Fontosabb részletek
Minden Fidesz MSZP Jobbik LMP MDF Videók Eredmények

 Az LMP két helyszínen várja az eredményt

A Lehet Más a Politika politikusai a párt Bajcsy-Zsilinszky úi központi irodájában várják a 2010-es országgyűlési választások első fordulójának eredményeit, ide hívták a sajtó képviselőit is. A központi iroda azonban egy nagy lakás, amibe viszonylag kevesen férnek be, ezért a párt aktivistái és támogatói a Nagymező utcai Instantban tartózkodnak. A Bajcsy-Zsilinszky úti központban úgy tűnik, mintha a sajtó képviselői többen lennének az LMP-seknél, a tévéstábok civakodnak a megfelelő helyekért. A központ előterében (az előszobában) kivetítőn mutatják az Instantot. Fél hétkor még kevés támogató van a szórakozóhelyen.

 LMP: Kaczynsky

A Lehet Más a Politika a központi irodában a sajtó képviselői előtt részvétét nyilvánította a lengyel államfő, Lech Kaczynsky halála miatt. „A lengyeleknek és az elhunytak családtagjainak is részvéttel adózik az LMP. A szerencsétlenség nemcsak Lengyelország, hanem az egész Kelet-Közép európai régió vesztesége” – mondta Jávor Benedek, az LMP szóvivője.

 LMP: Schiffer 22-ig nem beszél

A Lehet Más a Politika vezetője, Schiffer András csak a 22 órára tervezett sajtótájékoztatón beszél a sajtó képviselőivel. A párt központi irodájában 23 óráig tartózkodnak a képviselőjelöltek és a párt vezetői, utána átmennek az Instantba. Kisebb káoszt okozott, hogy a központi irodában elterjedt, hogy meghosszabbították a kampánycsendet. Senki sem tudta azonban, hogy mennyivel, mindenesetre addig nem nyilatkoznak.

l01
Fotó: Szécsi István

 LMP: Jávor Benedek 6%-ra számít

„Nem bocsátkoznék jóslásokba, de úgy néz ki, hogy beérett az a munka, amit az aktivistáink végeztek. A jelenlegi adatok szerint a Lehet Más a Politika jelen lesz a Parlamentben” – kommentálta az eredményeket Jávor Benedek, az LMP fővárosi listavezetője, miután kiderült, hogy a Szonda mérése szerint az LMP 5,5%-os támogatottságot szerez a választásokon. Jávor Benedek azt mondta, hogy egyelőre nem lehet hátradőlni, és hogy nagyon izgalmas estének nézünk elébe, de azt reméli, pártja 6 százalékot kap majd.

 LMP: Kukorelly Endre mégis beülne a Parlamentbe

„Ezek az okoskodó csávók mondanak dolgokat, ami vagy igaz, vagy nem. Fogalmam sincs, mi lesz" - mondta Kukorelly Endre, költő, az LMP szentendrei jelöltje a közvélemény-kutatók legutolsó eredményei hallatán, amiket az Index újságírójától tudott meg a választás estéjén. „Mondanak ezek mindent. Négy éve a focis barátaimnál néztük az eredményeket, amikor hét óra után valamivel megérkeztem, azt mondták, tuti, hogy a Fidesz nyert. Kimentem a csajokhoz a konyhába, egy óra múlva visszatértem, és egész más volt az eredmény. Nem exit pollt kell nyerni, hanem a választást, azt mondtam nekik és azt mondom most is."

Amikor felhívtuk a figyelmét arra, hogy februárban a Magyar Narancsnak azt nyilatkozta, nem fog bejutni, és ha bejutna sem ülne be a Parlamentbe, azt mondta, azóta gondolkozott ezen és megváltoztatta a véleményét. „Ha bejutok, kipróbálom, mert érdekel a dolog" - fogalmazott.

 LMP: A vártnál nagyobb részvétel jót tesz a demokráciának

Az LMP örül annak, hogy a vártnál nagyobb a választási részvétel, mert ez jót tesz a demokráciának, mondta a párt szóvivője. Jávor Benedek egyúttal szomorúnak nevezte, hogy miközben hetekkel korábban lehetett tudni, hogy milyen tömegben jelentkeztek át a választók más szavazókerületekbe, a választási szervek erre mégsem készültek fel.

 LMP-kampányfőnök: Ami most történik, világbotrány

„Két dolog vált világossá. A kampánycsend intézménye átgondolásra szorul. Az internet és az sms világában gyakorlatilag lehetetlen betartani a kampánycsendet. Könnyű amellett érvelni, hogy legyen a választóknak egy nyugodt napjuk, de folyamatosak a kampánycsendsértési botrányok a választásokon. A kampánycsend kezd bohózatba torkollani, és az a véleményem, hogy meg kellene fontolni az eltörlését. A másik az, hogy a választási szervek és a jogalkotó nem állt a helyzet magaslatán. Ami most történik, az világbotrány” – utalt a kampánycsend meghosszabbítását övező káoszra Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke a párt központi irodájában.

A korábban közvélemény-kutató szociológusként dolgozó kampányfőnök a Szonda legfrissebb eredményeire azt mondta, ennél jobb eredményre számított. Ezek az LMP-t 5,5 százalékra tették.

 Jelentenek a szavazókörök: Budapesten 12% az LMP

Az első, szavazóköri bizottságokból érkező, nagyon nem hivatalos információk alapján az LMP a budapesti szavazókörökben 12 százalékot ért el, és Győr-Moson-Sopron egyes szavazóköreiből is 8 százalékos eredményt jelentettek a szavazatszámláló bizottságok LMP-s delegáltjai. Ezek 6 százalékos feldolgozottság melletti adatok a szavazóköri jelentések szerint. Úgy tudjuk, Budapesten az LMP verheti a Jobbikot. Az LMP mindössze 250 szavazókörbe delegált bizottsági tagokat, ami azért is meglepő, mert több mint kétszer ennyi egyéni jelöltjük van.

 

 Rendőrök az LMP-nél, de csak pisilni jöttek

Több rendőr jelent meg az LMP-központban, terjedt el a hír. Az egyik rendőrtől megkérdeztük, miért jöttek, és azt mondta, csak a vécét használják, szóval szerencsére nincsen semmi probléma.

A központ előtt strázsálnak és elég hideg van.

 LMP: körülbelül 400-an az Instantban

Egy az Instantban tartózkodó LMP-szimpatizáns azt mondta, hogy nagyjából négyszázan vannak a szórakozóhelyen, amit ma este csak az LMP-szimpatizánsoknak tartanak nyitva. Söröznek és csocsóznak a szimpatizánsok, nézik az m1-et egy kivetítőn, amúgy nincs semmi különös, mondta a szimpatizáns. A mojito koktél finom.

 6,7 százalékos LMP?

47 százalékos országos feldolgozottságnál 6,7 százaléknál tart az LMP országos listája. Ezt maga az LMP szivárogtatta ki, az információ nagyon nem hivatalos.

 LMP: a 7. kerületben 20%, országosan 6,5%

Egyre több adat derül ki a szavazóköri biztosoktól. Információink szerint a Budapest hetedik kerületében induló LMP-s Csiba Katalin figyelemre méltó 20%-ot szerzett, az LMP-lista ugyanott szintén 20%-ot kapott.

Vámosszabadin az LMP jelöltje, Pinczés Bálint 12 százalékot szerzett, míg a lista 10%-ot. Budapest 4. egyéni választókörzetében, Óbudán 12%-ot szerzett Quickert Liliána 40%-os feldolgozottságnál.

A központban két forrásból olyan információt is hallottunk, hogy az OVB adatai szerint 47%-os feldolgozottságnál 6,5%-ot szerzett országosan az LMP listája, vagyis eszerint bejutott a Parlamentbe.

 LMP: a sorbanálló szavazók a demokrácia hősei

Karácsony Gergely, az LMP kampányfőnöke fél 10-kor sajtótájékoztatót tartott a Bajcsy-Zsilinszky úti pártközpontban. „Van egy rossz és a jó hírünk. A magyar választási szervek képtelenek csúfos malőr nélkül levezényelni a szavazást. Állampolgárok ezrei állnak az utcán, hogy szavazhassanak. A jó hír az, hogy vannak, akik nem adják fel, és ott állnak a szavazófülkék előtt. Ők a demokrácia hősei. Nem hiszem, hogy eljut hozzájuk a hír, mert elvileg kampánycsend van, de arra bíztatom őket, hogy ne adják fel, tartsanak ki, és adják le a szavazatukat” –mondta.

 Az LMP női kampányarcának jó az előérzete

 LMP: a központba érkezett az amerikai nagykövet

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet három munkatársával az LMP központi irodájába érkezett. Schiffer András az LMP vezetőivel, a nagykövettel és a nagykövetségi dolgozókkal bezárkózott egy szobába. Néhány amerikain OVB-s kitűzőt láttunk, feltehetően választási megfigyelők. Hámori Hanna, az LMP sajtósa azt mondta, hogy a nagykövet asszony az LMP-vel ápolt jó viszonya miatt személyesen akart ellátogatni a pártközpontba a választás éjszakáján.

 

 

 Tanácstalan fejek az LMP-központban

Bár egyre több nem hivatalos, az LMP-re nézve kedvező adat derül ki a szavazókörökből, az LMP központi irodájában mégsincs örömünnep. Hatalmas a tömeg, de leginkább tanácstalan arcokat látni mindenhol. Az egyik kereskedelmi tévé stábjának tagjai lefeküdtek a földre, a sajtónak fenntartott szobában egy nyakkendős tacskó jelenléte a legnagyobb izgalom.

Információink szerint 48%-os feldolgozottságnál az LMP országosan 6,82%-ot szerzett, és Budapesten van olyan kerület, a hetedik, ahol az LMP lista 20%-ot kapott.

Egyszóval, az LMP-seknek lehetne okuk az örömre, de az itteni jelöltek, párttagok és szimpatizánsok egyelőre kivárnak, senki sem ugrál a boldogságtól. Az a pletyka terjedt el, hogy az egyik szobába bezárkóztak azok, akikhez a szavazóköri adatok érkeznek, ezért nem jut el a többiekhez a jó hír.

 Az LMP bent érzi magát

Karácsony Gergely a hivatalos adatok megjelenése előtt is magabiztosan és optimistán nyilatkozott az LMP szerepléséről az MTV-nek. 15-20 fő közötti LMP frakcióra számítanak, még nem tudják, hogy ki lesz a frakcióvezető

 Boldog tapsvihar az LMP-nél

Előkerült az első pezsgő és boldog arcok mindenütt az LMP közontjában, miután kiderült, hogy 70%-os feldolgozottságnál 7%-on áll a párt. Ma este először volt tapsvihar, pedig a szavazóköröktől már korábban is lehetett tudni az eredményt. Schiffer András nemsokára sajtótájékoztatót tart.

 Schiffer: bekövetkezett a csoda

Schiffer András, az LMP vezetője sajtótájékoztatót tartott 22.30-kor a párt központi irodájában. „Köszönjük Magyarország. Úgy tűnik, hogy a csoda bekövetkezett. Az LMP történelmet ír. Nemcsak bekerültünk a parlamentbe az ország legnagyobb pártjaként, de felülmúltuk azokat az információkat, amit a közvélemény-kutatók ígértek" - fogalmazott Schiffer András, majd elmondta, hogy a jelenlegi adatok szerint 7%-on áll a párt. Köszönetet mondott az aktivistáknak, hogy semmiből építettek egy új pártot az országban. „Elérték, hogy az ökopolitikai erő először beleszólhat a politikába" - mondta, méghozzá úgy, hogy első kampánytapasztalata volt a párttagok nagy részének és az aktivistáknak is. „Ilyen szerény infrastruktúrával egy százalék alá becsültek minket. Remény Magyarország számára, hogy lehet tisztán politizálni. Félre lehet tenni azokat a hagyományokat, hogy a politika eleve romlott. Olyanok érték el, akik helyi közösségben, társadalmi mozgalmakban elértek valamit, de először vettek részt a politika térképén. A legfiatalabb gárdával vittük végig ezt a kampányt. Azért is készülünk a Parlamentbe, hogy megmutassuk, van remény, hogy Magyarország ki tud láballni abból a fajta politikából, ami kizárólag a haszonszerzésről szólt" - fogalmazott.

Beszédét vastaps követte, majd a résztvevők azt skandálták, hogy "Folytatjuk!" Ezután a jelöltek a színpadra álltak és a fotósok előtt hangosan huhogtak örömükben, Ivádi Gábor pedig azt mondta. "Először szeretnék bemutatkozi úgy, hogy az LMP országgyűlési képviselője vagyok."

 Síró arcok az LMP-nél

Az LMP-központban négy boldogan síró arcot számoltunk össze. Az is lehet, hogy négynél is többen sírnak örömükben, csak túl nagy a tömeg, ezért őket nem vettük észre.

 LMP: a jelöltek az Instantba vágynak

Egyre kevesebben vannak az LMP Bajcsy-Zsilinszky úti központjában, mert a jelöltek, szimpatizánsok nagy része már átment az Instantba. Aki még itt van, arról beszél, hogy az LMP a Jobbiknál jobb eredményt ért el a fővárosban. A 13. egyéni választókörzet LMP-s jelöltje, Erőss Gábor azt mondta, húsz szavazattal előzte meg jobbikos ellenfelét, ezzel a második fordulóba került. Schiffer András még a Bajcsy-központban van, de hamarosan ő is a szórakozóhelyre igyekszik.

 Az LMP lemond Faith szavazatairól

Fegyelmi vizsgálatot folytatott egyik budapesti jelöltje, Faith Balázs ellen az LMP. A párt közleménye szerint néhány napja egy hírportálon megjelentek szerint Faith annak ellenére nyert pénzt egy roma származású egyetemisták számára kiírt pályázaton, hogy nem is roma. A vizsgálat megállapításai szerint "az igénybe vett állami támogatás vélhetően nem felelt meg a pályázat céljainak". A vizsgálat megállapításai alapján fegyelmi eljárást indítottak Faith ellen, aki viszont április 11-én 24 órai hatállyal kilépett a pártból. Az LMP "morális értelemben nem tekinti saját jelöltjének Faith Balázst", ezért kéri az Országos Választási Bizottságot, hogy ne vegyék figyelembe töredékszavazatként a rá adott szavazatokat. Faith a fővárosi 28-as választókerületben 3731 szavazatot szerzett. (MTI)