Jogász Ibolyával, teremtő Lajossal kampányol az MDF

2010.03.17. 06:54
Nem lankad a pártok plakátoló kedve, hála a bőkezű kampánytámogatóknak, újabb és újabb politikai hirdetésekkel lehet találkozni az utcákon. Folytatva a kisebb-nagyobb plakátok monitorozását, örömmel konstatáltuk, hogy már nemcsak a Fidesz és az MSZP uralja a pártreklámok terepét, hanem kisebb pártok, politikai szervezetek is megjelentek, még ha láthatóságuk jócskán alul is marad a nagy pártokétól.

A hirdetőparavánokat böngészve tettük a felfedezést, hogy az áláírásgyűjtő, népszavazás-kezdeményező akcióiról megismert Seres Mária és a mögé felsorakozó Civil Mozgalom kilépett a jelenleg negyvennégy jelölőszervezet katyvaszából, és hallatni kezdte vékonyka hangját.

Egy újpesti kis plakáton ajánlószelvényt kérnek reménybeli jelöltjüknek, mondván, a Civil Mozgalomnak azért kell bekerülnie a parlamentbe, hogy meg tudják akadályozni a nagypolitikát uraló korrupciót és pazarlásokat. A mozgalom egyik tételmondata: "...nem az számít, hogy bal vagy jobb! Az számít, hogy lent vagy fent! Az számít, hogy elöl vagy hátul! Az számít, hogy jól vagy rosszul!" Egy villamosmegállóban láttunk egy CM-es matricát is, amin Seres Mária nagy meglepetést ígér a 2010-es választásokra.

A kis pártok közül a Thürmer-féle Munkáspárt - teljes nevén: Magyar Kommunista Munkáspárt - aprócska plakátja szúrhat még szemet a járókelőknek. A kábé A5-ös méretű plakátokon egy feltűnően koszos körmű munkásököl szorít össze egy magyar trikolórból vörösbe váltó lobogó látható - mivel ezen kívül csak a párt rövid neve és kör alakú logója szerepel még a plakáton, be kell érnünk annyival, hogy maga a kép az üzenet, viszont a megfejtéssel inkább nem bíbelődnénk. Az általunk látott példányon filctollas üzenet volt: "HA BALOLDALI, HÍVJON! JÖVÜNK A KOPOGTATÓCÉDULÁÉRT!" - és két telefonszám.

A kis pártok közül a legnagyobb, az MSZP-t szorongató Jobbik már erejéhez, támogatottságához és népszerűségéhez mérten van jelen az utcákon. Változatos és többhullámos óriásplakátokra egyelőre nincs pénze a radikális változást hirdető pártnak, egyelőre egy gigantposzert lehet látni tőlük az utak mentén. A plakát bal oldalán rácsok láthatók, amin minden eddigi parlamenti politikai erőt fenyeget az üzenet: "Népítélet: 20 évet a 20 évért". A plakát jobb oldalán a pártlogó felett és mellett: "Elszámoltatást! Tiszta erővel."

A Jobbik ezen kívül az egyéni választókerületekben állított jelöltek megismertetésére koncentrál. A legtöbb hirdetőhelyen megtalálhatók a párt színeiben indulók egységes formavilágú plakátjai: Kassab Adonis, Pajor Tibor, Pősze Lajos, Szabó Gábor, Hegedűs Lorántné vagy éppen Losonczy Pál - mindannyian "Radikális változást!" követelnek "A nép nevében".

A Jobbikhoz hasonlatosan a Fidesz-KDNP szövetség is inkább jelöltjei propagálásával törődik, a tipográfiailag sokat bírált  "Itt az idő!" és "Változás" üzenetű óriásplakátokból mostanra alig maradt pár példány a hirdetőhelyeken, ellenben elárasztották a villanyoszlopokat a szintén egységes formavilágú kisebb plakátok. Ezeken az adott választókerületben induló jelölt látható, feje mellett az "Itt az idő!" narancsszín szlogennel, alul narancssárga alapon "Az ön országgyűlési képviselőjelöltje" felirattal.

A jelöltek egyébként a Fidesz választási honlapján is megismerhetők, az oldalon látható – és nagy felbontásban letölthető, brutális részletességgel sokkoló – portrék ugyanazok, mint a plakátokon láthatók (lásd például Simicskó István tökéletestől messze állóan borotvált arcát, nyakát).

Ahogy a lét-nemlét mezsgyéjén vegetáló SZDSZ semmilyen formában nincs jelen az utcákon, úgy tűnik szembe minduntalan nem kevés MDF-es plakát a tűzfalakon, utak mentén. Némi felületes becslés alapján nem túlzás kijelenteni, hogy jelenleg az MSZP után az MDF a legtöbb óriásplakáttal rendelkező párt. A fiatal fiúk és lányok triója után pedig itt a következő sorozat: a párt elővette miniszterelnök-jelöltjét, Bokros Lajost, és háromféle plakátot is kiadott a legendás bajusz főszereplésével.

Két plakáton a korábban már megismert "magyar, demokrata, független" fiatalok közül szerepel kettő-kettő - egy fiú, egy lány - Bokros Lajos jobbján, illetve balján. A harmadikon azonban a szőke, kék pólós lány helyett egy másik fiatal, szőke lány tűnik fel: maga a pártelnök, Dávid Ibolya.

A formavilágában kissé átvariált plakátok üzenete: "Mindenki hozzáad Magyarországhoz." A bal felső sarokban megmaradt az "Új MDF 2010 - A minőség" címke, de a háttérben egy fotómozaikból összeálló Magyarország térkép látható, mintegy a szlogen kifejeződéseként. A plakátokon szereplő arcokat polaroid-fotót imitáló módon helyezte el a reklámkreatív, az instant fotó képaláírásából pedig megismerhetjük a foglalkozásukat: az egyik fiú vállalkozó, a másik joghallgató, a harmadik egyetemi hallgató, az egyik lány sajtóreferens, a másik asszisztens, a harmadik "lány" "jogász". Középen, Bokros Lajos nemes egyszerűséggel nem más mint a teremtő. Joviális mosolyú, enyhén párás tekintetű munkahelyteremtő.

Az MSZP a jelek szerint kissé visszafogta a lovakat, legutóbbi körképünk óta nem jelentettek meg új óriásplakátot, jellemzően a választókerületekre koncentrálnak ők is, bár szemmel láthatóan kisebb elánnal mint a Jobbik vagy a Fidesz: jóval ritkábban láthatók jelöltjeik kisebb plakátjai, többnyire azok is meg vannak rongálva, tépázva.

Az idő előrehaladtával egyre több helyen figyelhető meg a plakátok élettartamának, életciklusának egyik szép öregkori jelensége, a palimpszeszt. A lemálló, letépett, levakart papírdarabok alatti rétegek, a megmaradt felületek egybe forrva olykor mulatságos, vagy éppen szép új tartalmat alakítanak ki a vájt szemű szemlélődő legnagyobb örömére. Kedvencünk jelenleg Mágaházy Attila, az MSZP prímása.

Gyűjtsük együtt!

Látott valaki SZDSZ-plakátot? Hát Torgyán-Kisgazda-Koalíciósat? Petőfi Nemzeti Néppárt? Nemzeti Forradalmi Párt? Esetleg Magyar Cselekvő Párt? Ezúton biztatnánk a kedves olvasókat, hogy segítsenek a választási kampány plakátjainak gyűjtésében az utókor okulására. Ha látnak környezetükben megörökítésre érdemes politikai hirdetést, fotózzák le, és választás2010 taggel töltsék fel az Indafotóra, hogy megjelenhessen az alábbi válogatásban:

Korábbi, plakátkampánnyal foglalkozó cikkeink:

  1. Hosszú hajrába kezdett az MSZP
  2. A Fidesz is megkezdte a plakátkampányt
  3. Utcai szocialista szlogenparádé
  4. Mesterházy Attila, a plakátok ura