A jelölt emberei: MSZP-s Ádám, fideszes Ákos

2010.02.09. 15:40

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A kopogtató cédulák kézbesítésével beindult a kampány. Megnézzük közelebbről, hogyan munkálkodnak azok, akik életük minden pillanatát a pártnak szentelik. Megkértük az óbudai Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF (és SZDSZ) és az LMP pártokat, ajánljanak nekünk soraikból egy különösen aktív tagot, akin keresztül végig követhetjük a pártaktivisták munkáját. Igyekszünk figyelmen kívül hagyni a nagypolitikát, helyette a helyi, politikaszerelmes emberekre koncentrálunk.

Egészen a választásokig fogunk az öt párt aktivistáinak nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor ajánlószelvényeket gyűjtenek, a hátul mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A sorozat első részében a két legnagyobb párt, a Fidesz és az MSZP pártaktivistáit mutatjuk be.

Fideszes Ákos

Ákos, Fidesz
Ákos, Fidesz

Ákos 21 éves, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építőmérnök szakos hallgatója, az óbudai Fidelitas ifjúsági szervezet alelnöke. Még nem volt 18 éves, amikor már a Fidesznek kampányolt, a 2006-os országgyűlési választások előtti utcai pártnépszerűsítésben már részt vett. Politikai elköteleződéséről így mesél: „Kis dugó korom óta érdekel a politika, a hírműsorokon nőttem fel. Már az általános iskolában, az osztálytársaim politikai vitái után láttam, hogy az MSZP hogyan zúz szét barátságokat, az iskolai tanulmányaim során tapasztaltam, hogy a balliberális politika milyen pusztításokat végzett az oktatásban. Ugyanakkor láttam, hogy a Fidesz kormányzása alatt az emberek sokkal kiegyensúlyozottabbak voltak, nem voltak olyan feszültségek, indulatok az emberek között, mint az elmúlt nyolc évben. A nagyszüleimtől is hallottam az előző korszak rémtörténeteit, elmesélték az igazságtalanságokat, amik a rokonainkkal történtek. Katolikus, polgári családban nőttem fel, és a jobboldal értékei között minden olyat megtalálok, amit elvárok az élettől, amelyek számomra fontosak.”

Ákos 2006 óta aktív a fideszes közösségben, azóta minden megmozduláson részt vett, minden lehetséges módon segítette pártja munkáját. Aktív volt a népszavazási petíciós aláírásgyűjtés idején, a  népszavazási mozgósításban, és az Európa Parlamenti választásokkor is.

Még nem tudja, hogy politikus lesz-e belőle, elsősorban egyetemi tanulmányaira koncentrál, de az óbudai fidelitasosokkal sok időt tölt, együtt fociznak, kosaraznak minden héten. A barátai között jobboldali és baloldali szavazók egyaránt vannak. Csillaghegyen a Czetz János utca környékén végzi pártaktivista tevékenységét.

Kedvenc politikusai: Orbán Viktor és Varga Mihály

MSZP-s Ádám

Ádám, MSZP

Ádám 26 éves, az óbudai Societas ifjúsági szervezet elnöke. A Nógrád megyei Pásztóról jött Budapestre tanulni, 2007-ben nemzetközi kapcsolatok szakon végzett, azóta a közigazgatásban dolgozik. Így beszél a politikába vetett hitéről:

„Senki nem születik baloldali vagy jobboldali szavazónak. A fiatalok értékrendje lépésről lépésre alakul, fejlődik: tapasztalnak, s folyamatosan impulzusokat kapnak a családban, az iskolában, a munkában, a közösségekben, a társadalom minden területén. Nekem is apránként alakult ki a baloldali értékrendem. Hiszek az alapvető baloldali eszmékben, a szolidaritásban, az egymás iránti toleranciában és abban, hogy egyenlő eséllyel indulunk az életben, és tanulással, munkával és jókora adag kitartással mindenki elérheti a céljait. Abban is hiszek, hogy ha a baloldal vezeti az országot, akkor pozitív irányba mozdíthatja az ország fejlődését.”

Ádám az interneten keresztül 2005-ben került közel az MSZP-hez, azóta elválaszthatatlanok. „A baloldal, ifjúság kifejezésekre kerestem, és rátaláltam a Fiatal Baloldalra, ráadásul épp Óbudán volt az egyik szervezetük, én pedig éppen itt laktam és tanultam” – mondta, erre azt kérdeztük, melyik volt az a pillanat, amikor érezte, hogy végérvényesen megérintette a politika szele.

„2005 végén, a Millenárisban egy MSZP-s kampánynyitó rendezvényen testközelben találkozhattam és beszélgethettem Hiller Istvánnal, Gyurcsány Ferenccel. Nagy szó volt nekem az akkor, egy fiatal főiskolásnak, aki politikusokat korábban csak a tévében látott. Megerősítettek abban, amit hiszek.”

Ádámnak a MSZP-s kötődésben a politika mellett a közösség is nagyon fontos. Sok barátja van a baloldali közösségből. „Egy csapat vagyunk: sokat bulizunk, moziba járunk, tavaly nyáron például a szociáldemokrata fiatalok nemzetközi szervezetével (IUSY) Zánkán szerveztünk egy nagy fesztivált” – mondja. Óbuda minden területén részt vesz a kampányban.

Kedvenc politikusai: Mesterházy Attila és Bajnai Gordon