Voltak itt a fideszesek, de én az MSZP-re vártam

2010.02.16. 20:06 Módosítva: 2010.02.16. 20:06

A blogról

A Fidesz, az MSZP, a Jobbik, az MDF-SZDSZ és az LMP pártok aktivistáinak a választásokig fogunk a nyakában lihegni. Ott leszünk, amikor kopogtatócédulát gyűjtenek, a hátuk mögött állunk, amikor a járókelőket győzködik a Flórián téri aluljáróban, lesben állunk, amikor lakossági fórumot szerveznek, és akkor is, amikor kacagnak vagy sírnak a választási eredmények felett.

A jelölt emberei sorozatunkban az óbudai pártok aktivistáinak tevékenységét követjük a választásokig. A sorozat korábbi részeiben bemutattuk őket, most pedig megmutatjuk, mit láttunk, amikor az MSZP aktivistájának nyakában lihegve kopogtattunk a fagyos februárban az ajánlószelvényekért.

MSZP-s Ádám a faluházban

MSZP-s Ádámot a legnagyobb óbudai panelba, a faluházba követjük. Találomra felcsönget egy lakásba, ahol legnagyobb szerencséjére áhítattal várják. „Amikor a kommunista párt volt, arra szavaztunk, világéletünkben a baloldalra, az egész családunk baloldali” – nyújtja az ajánlószelvényt az idős házaspár, megyünk tovább.

MSZP-s Ádám elmondja, ha tehetik, párosan gyűjtik az ajánlószelvényeket, és hogy aktivistaként komolyabb atrocitást ő még soha nem élt át.

Számos legenda kering arról, hogy a pártaktivisták konkrét címekre mennének az ajánlószelvényekért, ezt MSZP-s Ádám elutasítja, ebben az óbudai panelban az egyik ajánlószelvényért mégis házhoz megyünk. Ez a házaspár az MSZP kerületi irodájában járt, és kérte, hogy bátran jöjjenek az MSZP-s céduláért.  Begyűjtjük, továbbállunk. Ádám minden lakásba bekopogtat.

„Jó napot, az MSZP-nek gyűjtök ajánlószelvényeket!” „Jó drága, gyűjtse!”

„Jó napot, az MSZP-nek gyűjtök ajánlószelvényeket!” „Semleges vagyok, nem adok senkinek, unom a politikát!”

„Jó napot, az MSZP-nek gyűjtök ajánlószelvényeket!” „Már odaadtam maguknak korábban!”

Néhány sikertelen próbálkozás után, egy másik emeleten Bajnai Gordon-rajongó hölgyre bukkanunk, aki be is hív a lakásba, sőt, felajánlja szolgálatait. „Voltak itt már a fideszesek, de én csak magukra vártam. Nagyon örülnék, ha az MSZP nyerne. Szóljanak, ha bármilyen karitatív segítség kell, szívesen részt veszek. Mondtam is mindenkinek, hogy minden ajánlószelvény, minden szavazat számít” – mondja Ádámnak.

Mobilszámot is cserélnek, miután a nő közli, hogy a barátaitól is összeszedi az MSZP-nek az ajánlószelvényt. Ádámmal jól kijönnek. Beszélgetnek kicsit arról, hogy mennyire tisztességes Bajnai Gordon azért, hogy nem veszi fel, hanem a krízisalapba utalja a miniszterelnökségért járó fizetését, meg hogy Magyarország válságkezelését egész Európa csodálja, valamint, hogy az MSZP-nek tovább kell mennie a sok száz kilométer autópályával kövezett úton. Majd elbúcsúzunk, vár ránk a faluház további több száz lakása.