Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Nyomozás indult a Magyar Orvosi Kamara ellen

2011.01.12. 07:07 Módosítva: 2011.01.12. 07:57
Az ügyészség vizsgálja, miért nem hozott nyilvánosságra egyes közérdekű adatokat a Magyar Orvosi Kamara (MOK). A legérzékenyebb kérdés a kamara elnökének tiszteletdíja.

Közérdekű adat eltitkolása miatt nyomoz a Fővárosi VI–VII. Kerületi Ügyészség a Magyar Orvosi Kamara ellen, miután egy vidéki háziorvos kifogásolta, hogy a köztestület több törvényben előírt adatot – köztük Éger István elnöki tiszteletdíját – nem tesz közzé. A kérdéssel 2005-ben már foglalkozott az adatvédelmi biztos hivatala is, az ombudsman állásfoglalása szerint Éger Istvánnak nyilvánossá kell tennie tiszteletdíja  összegét – írja a Népszabadság.

Éger István (Fotó: Kovács Attila)
Éger István (Fotó: Kovács Attila)

Csakhogy ez azóta sem történt meg, Éger a lap írásban feltett kérdéseire sem reagált. Az ügyészségi nyomozás hírére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkársága is vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy a kamara eleget tett-e adatközlési kötelezettségének.

A sort Szócska Miklós államtitkár nyitotta meg két hete, mikor a kamarai tagságról szóló vita kapcsán hozta szóba Éger István elnök állítólagos  kétmilliós fizetési igényét, amiről azonban hivatalosan semmit nem lehet tudni. A Népszabadság egy 2003-as cikke havi 810 ezer forintos MOK-elnöki tiszteletdíjról tett említést.

Éger István elődje, Kupcsulik Péter havi 45 ezer forint tiszteletdíjért végezte ugyanezt a munkát, az összeg változásáról az elmúlt hét évben semmit nem lehetett megtudni.

Éger a Népszabadság szerint csalódott lehet, amiért az előző egészségügyi kormányzatok heves kamarai kritikája ellenére sem kapott pozíciót az új kormánytól. Emellett a népszerűsége is megtépázódott a testületben, egyre több kritika éri vezetési stílusát, és hogy a többi elnökségi tag nem jut szóhoz, jóllehet léteznek az övétől eltérő vélemények is. Ilyen például a kötelező kamrai tagság visszaállításának kérdése: az elnök ragaszkodott hozzá, az orvosok kevésbé, vagy az elmaradt kamarai tagdíjak behajtással és bírsággal való kikényszerítése.

Utóbbi azért kényes kérdés, mert sok orvos arra számított, hogy a MOK szabályzatának megfelelően hat hónapos késedelem után kizárják őket. A MOK-tagság, miután sikerült megakadályozni az előző kormányzat egészségügyi reformját,sokaknak már csak teher volt, a tagságot megszüntető határozat helyett viszont fizetési meghagyást kaptak. A Népszabadság szerint erősen csökkent Éger István hamarosan esedékes újraválasztásának esélye.

Éger a múlt héten óvatos, de egyértelmű kritikát fogalmazott meg a kormány teljesítményéről, amikor arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban sokkal több és komolyabb környezetjavító, pénzügyi forrást nem igénylő lépést lehetett volna megtenni az egészségügyben.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek