Zagyva Gyula leleplezte a Fidesz–Kadhafi-tengelyt

2011.02.23. 14:44
Egy fideszes politikus szerint a rendőröknek lőfegyvert kellett volna használniuk a 2006-os tévéostrom során - állítja a jobbikos Zagyva Gyula eredetileg titkosított, azóta azonban nyilvánosságra hozott bizottsági jegyzőkönyvek alapján. Emiatt akár polgárháború is kitörhetett volna, mondja Zagyva. Mielőtt azonban a forradalmi hangulat átterjedne Budapestre is, nézzük meg, mi is van a jegyzőkönyvben.

Nem a Jobbikről szólt az ősz a parlamentben, ezt a legtöbben a pártban is elismerik. Szépen belerázódtak a komoly öltönyös-nyakkendős munkába, de olyan húzásaik, amitől lázba jött volna a párt törzsközönsége, nem igazán voltak. A jobbikos képviselők pedig nyújthatnak be akárhány alapos, szakmai jellegű módosító indítványt, nem fog úgy működni minden, mint mondjuk az MDF-ben. Keménykedés nélkül nem megy.

Erre persze maguktól is rájöttek a pártban és az utóbbi hetekben újra elővette régi arcát a Jobbik. Vona Gábor gárdamellényben parádézott a parlamenti idénynyitón és a magyarországi cigányok indokolatlan szaporulatáról beszélt, néhány nappal később aztán Gyurcsány Ferenc évértékelőjéhez csak annyit fűztek hozzá, neki már börtönben kéne lennie.

Most pedig a párt nehézfegyverét, Zagyva Gyulát küldék csatába, nem is akármilyen felvetéssel: Zagyva a líbiai vérengzés és a Fidesz között vont közvetett párhuzamot.

A merész elmélet alapja a parlament emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak közös, 2006. szeptemberi 19-ei ülésének jegyzőkönyve, melyet eredetileg nyolcvan évre titkosítottak, múlt héten azonban feloldották ezt. Zagyva szerint ebben Nyitray András fideszes országgyűlési képviselő azt vetette fel, hogy a rendőröknek éles lőszert kellett volna használniuk a tüntetőkkel szemben.

Ha pedig a rendőrök lőttek volna, ahogy azt a Fidesz javasolta volna, és ott néhány ember meghal, abból akár polgárháború is kitörhetett volna, akárcsak most Líbiában, fűzte tovább a gondolatot Zagyva, aki egyébként saját bevallása szerint maga is ott volt a tévészékháznál, de nem vett részt annak megtámadásában.

Már láttuk magunk előtt Orbán Viktor arcát Kadhafi testére photoshoppolva legendássá vált keddi beszéde közben, miközben vadászgépekkel löveti szét Budapestet. Mielőtt azonban kiírnánk a twitterre, hogy indulunk a Kossuth térre megdönteni a diktátort, nézzük meg, mit is mondott pontosan Nyitray a jegyzőkönyv szerint.

Fotó: Huszti István
Fotó: Huszti István

Nyitray azt kérdezi, hogy ha a rendőröknek utasításuk volt, hogy nem használhatnak fegyvert, akkor ez külön extra utasítás volt-e az adott napra. A képviselő szerint szerencse, hogy nem halt meg egy rendőr sem, miközben kövekkel dobálták őket, és ha egy rendőr nem használhat fegyvert ilyen helyzetben, akkor ott nagyon nagy baj van.

Mindebből valóban ki lehet olvasni azt is, amit a Jobbik hozott ki az ügyből, de egyfelől a lőfegyver szó nem szerepel a szövegben (jelenthet tehát például gumibotot is), másfelől a tömegbe lövetéstől ez a megközelítés mindenképpen távol van.

A Jobbik másik kifogása, hogy Demeter Ervin ugyanezen az ülésen arról kérdezte Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal akkori vezetőjét, hogy miért nem figyelték meg már korábban is a Hatvannégy Vármegye mozgalmat (aminek Zagyva szintén tagja). A képviselő szerint a jegyzőkönyben található szöveg bizonyítja, amit a jobbikosok már korábban is gyakran emlegettek, tehát, hogy megfigyelték őket. A Jobbik szerint a titkosított szöveg feloldásának tanulsága az is, hogy az ilyen titkosítások általában tejesen értelmetlenek, mert nincs semmi szörnyű titok a háttérben.

Részlet a titkosítás alól feloldott jegyzőkönyvből. Katt a nagyításhoz!
Részlet a titkosítás alól feloldott jegyzőkönyvből. Katt a nagyításhoz!

A Jobbik tehát egyelőre tartja a tempót, és lő mindenre, ami célpontnak látszik, de azért ahhoz, hogy a párt az utóbbi hónapokban mért 5-6 százalékos támogatottságáról visszamásszon az áprilisi első fordulban elért 16,7 százalékra, ennél valószínüleg erősebb húzásokra lesz szükség. Vagy legalább egy tényleg tüntetőkre lövető Nyitray Andrásra.