Változhat még a nemdohányzókat védő törvény

2012.01.11. 17:19
A három hónapos türelmi időszak egyrészt a törvény csiszolását szolgálja, másrészt lehetőséget ad az ÁNTSZ-nek a felkészülésre, noha az ellenőrzéseket már így is megkezdték. A jövőben akár OEP-támogatás alá eshetnek a leszokást segítő gyógyszerek is, emellett átfogó kampányt indítottak a dohányzás visszaszorítása érdekében, mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár, aki nyilvánosan megvizsgáltatta tüdeje állapotát.

A nemdohányzók védelmében született törvény három hónapos türelmi idejére – aminek következtében csak április elejétől bírságolják meg a jogszabályt megszegőket – Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint egyrészt azért volt szükség, hogy a tapasztalatoknak megfelelően módosíthassák a rendelkezést. Azt mondta, az ésszerű javaslatokat mindenképp megfontolják. A másik ok az, hogy ennyi időt vesz igénybe a felkészülés a különböző hatóságok részéről is, derült ki a témában rendezett szimpóziumon.

Szócska a törvény elfogadásáról úgy beszélt, mint a legfontosabb dologról, amit el akart érni munkájával, emiatt már lesz miért büszkeséggel visszaemlékeznie államtitkári munkájára, ahogy fogalmazott "ez az egy lövésem volt az elfogadtatásra". A szigorítás társadalmi támogatottsága egyértelműnek mondható, a parlament is 82 százalékos többséggel fogadta el - mondta. Legfontosabb céljuk az, hogy az emberek kevesebbet dohányozzanak, és kevesebb időt töltsenek füstös környezetben. A dohányt árusító üzletek körét is ezért csökkentik radikálisan. A cigisdobozokon később megjelenő elrettentő képekkel is ez a cél.

Az utolsó pillanatban benyújtott, de technikai hiba miatt csak egy óráig érvényben lévő rendelkezésről, mely szerint kaszinókban lehet dohányozni, az Index kérdésére azt mondta: személy szerint örült, hogy a módosítás megbukott, ugyanis nagyon elcsodálkozott, mikor tudomást szerzett a módosító benyújtásáról.

Ahol tilos dohányozni

Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet Dohányzás Fókuszpontjának vezetője elmondta, hogy a törvény értelmében minden zárt térben tilos a dohányzás – így zártkörű rendezvényeken is – , ezért nincs lehetőség arra, hogy belső dohányzóhelyeket jelöljenek ki. Otthon természetesen mindenki azt csinál, amit akar. Az olyan intézmények esetében, melyek egész területén tilos a dohányzás a törvény értelmében – például az iskolákban és kórházakban –, ott csak az ingatlan bejáratától 5 méterre lehet rágyújtani, és még nyitott térben sem jelölhető ki dohányzóhely. Munkahelyeken és hasonló ingatlanok területén nyitott térben kijelölhető dohányzóhely. A pszichiátriai intézményekben és a börtönökben kényszerűségből engedélyezik a dohányzást zárt térben, mert nem lehetne megoldani, hogy a kezeltek és a rabok kijárjanak cigizni a szökés veszélye miatt.

A dohányzási tilalmat és a kijelölt dohányzóhelyeket ezentúl valamilyen formában jelezni kell a közforgalmú intézményekben. Az ÁNTSZ honlapjáról letölthető egy minta, de nem ragaszkodnak ahhoz, hogy pont ezeket a jelzéseket használják. Az érintett helyek egy része ingyen megkapja az ÁNTSZ-től ezeket a matricákat.

Minden munkahelyet ellenőrizni akarnak

Az ÁNTSZ munkaidőben és azon túl is ellenőrizni fogja azokat a helyeket, ahol a törvény értelmében tilos a dohányzás, Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos szerint minden munkahelyre szeretnének eljutni. Állítása szerint vizsgálatok igazolják, hogy nem lehet zárt térben megfelelő dohányzóhelyeket létrehozni sem szagelszívókkel, sem egyéb berendezésekkel, a füst ugyanis ilyenkor is terheli a környezetet. Ezen kívül a kiszabható büntetés mértékéről beszélt. Ez magánszemélyek esetében 20 és 50 ezer forint között mozoghat. 100-250 ezer forintra büntethetik azokat az alkalmazottakat, akik egy kocsmában vagy vendéglátóhelyen felelősséggel tartoznak a törvény betartatásáért, de nem tesznek eleget kötelességüknek. Ahol intézményi mulasztás van, ott 1-2,5 millió forintos büntetésre lehet számítani. A kocsmák tulajdonosai egyébként nem örülnek az új jogszabálynak.

Szócska csak fúj és szív

A dohányzás káros hatásaira való figyelemfelhívást azonban továbbra is fontos feladatnak tartják. Széleskörű kommunikációs kampányt is indítottak a dohányzás visszaszorítása és megelőzése érdekében. Különböző honlapokat, blogokat és facebook-oldalt is létrehoztak már, valamint matricákat, kitűzőket  – amiből a sajtó munkatársainak is jutott.  Reklámfilmeket is készíttek már – illetve fognak is még – a témára nyitott celebek szerepeltetésével – akiknek a véleménye Szócska szerint fontos az átlagemberek szemében. Ő Péterfy Borit és Kemény Dénest emelte ki közülük.

A rendezvény is kampány-jelleget öltött. Mielőtt beszédébe belekezdett volna az államtitkár, légzésfunkciós vizsgálatnak vetették alá. Ez abból állt, hogy egy csipesszel befogták az orrát, majd a mérést végző szakember utasításainak megfelelően háromszor ki kellett fújnia, illetve be kellett szívnia a levegőt úgy, hogy a műszer a szájában volt. Az államtitkár ezt később úgy kommentálta, hogy nem csak a fújást, a szívást is bevállalja. Szócska tüdeje teljesen egészséges volt. A mérés eredményeit is elkérte, hogy megmutathassa hasonló szakterületen dolgozó gyermekgyógyász apjának is.

A tüdőproblémák érzékeltetésére behívtak egy 60-as éveiben járó, szőkére festett, göndör hajú rokkatnyugdíjas nőt, aki 18 éves kora óta dohányzik. Többször is megpróbált leszokni, de gondjaival csak 2006-ban fordult először szakorvoshoz. Az asszony már a mérés kezdete előtt erősen köhögött. Sőt, egy fújás után abba kellett hagyni, annyira nem bírta. Az ő tüdeje olyan állapotban volt, mintha 120 éves lenne.

Az OEP támogathatja a leszokást segítő gyógyszereket

A leszokást ma az is nehezíti, hogy az OEP nem támogatja az ezt segítő gyógyszereket. Szócska szerint a kampányoláson kívül azon is dolgoznak, hogy ez a kérdés megoldódjon, és az egészségpénztár ha csak részben is, de finanszírozza ezeket a készítményeket.