Lex Biszku, lex Járai, lex Schmitt

2012.06.04. 08:25
Túl öreg a kiszemelt nagykövet, sokat akadékoskodik a főbíró, útban vannak az összeférhetetlenségi szabályok: sok különféle problémát oldott már meg az Orbán-kormány ugyanazzal a módszerrel, a személyre szabott törvénygyártással. A legújabb készülő lex Schmitt Pál fizetését betonozhatja be. Megkerestük Schmitt legismertebb elődeit. Itt az Index lexgyűjteménye.

Hamarosan Schmitt Pál is beléphet azoknak az embereknek a sorába, akikre külön törvényt szabtak a második Orbán-kormány hivatalba lépése óta. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken benyújtott egy módosító indítványt az alaptörvény első módosításához. Ha ez átmegy, a lemondott államfő fizetése kétharmadba lesz foglalva. Matolcsy indítványa szerint ugyanis az alaptörvény úgy módosulna, hogy már nemcsak a köztársasági elnök, hanem a volt köztársasági elnökök jogállásának részletes szabályait és javadalmazását is sarkalatos törvénynek kell meghatároznia. Ez lényegében azt jelenti, hogy hiába is lesz egyszer kormányváltás, amíg az új kormány nem szerez kétharmadot, a plágiumbotrányba belebukott Schmittet nem lehet megfosztani a jövedelmétől.

Az elmúlt két évben gyakori trükk volt a személyre szabott törvényhozás a Fidesznek és a kormánynak kedves emberek helyzetbe hozására, vagy éppen az ellenlábasok háttérbe szorítására. Összeszedtük a legemlékezetesebb eseteket.

Akik jól jártak

  • Lex Borkai

Kiről kapta a nevét? Borkai Zsolt olimpiai bajnok tornász, a Fidesz országgyűlési képviselője és Győr polgármestere.

Mi a lényege? Leszerelésük után a honvédség, a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok hivatásos állományú tagjai nem öt, hanem csak három évig nem indulhatnak jelöltként választásokon.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Borkait 1999-ben a győri Béri Balogh Ádám Honvéd Középiskola igazgatójává nevezték ki alezredesi rangban, a posztot 2006-ig viselte. Hiába csak négy év telt el a leszerelése óta, a lex Borkainak köszönhetően elindulhatott a 2010-es önkormányzati választásokon is, ahol nyert, és így polgármester maradhatott.

Schmitt Pál és Borkai Zsolt
Schmitt Pál és Borkai Zsolt

Hogyan valósították meg? Az alkotmány eredetileg csak azt tiltotta, hogy munkájukkal párhuzamosan legyenek politikai szervezetek tagjai, aktivistái, jelöltjei a hivatásos állomány tagjai. 2010 júliusában Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Kocsis Máté, a rendészeti bizottság elnöke nyújtotta be az alkotmánymódosító javaslatot, amely a választhatóság szünetelését a leszerelés utáni öt évre is kiterjesztette volna. A javaslat bizottsági tárgyalásán jött elő a probléma, hogy így mi lesz Borkaival. Végül Lázár és Kocsis változtatott a javaslaton, a 2010 júliusában elfogadott módosítás csak három év szünetet ír elő.

  • Lex Polt

Kiről kapta a nevét? Polt Péter 2000 és 2006 között legfőbb ügyész volt, és 2010-től mostanáig az. 1993 és 1995 között a Fidesz tagja volt, az 1994-es választásokon a párt képviselőjelöltként indult, de nem szerzett mandátumot.

Mi a lényege? A legfőbb ügyész hivatali ideje hatról kilenc évre nőtt, megválasztásához kétharmados többség kell, és rá nem vonatkozik az ügyészek és bírák 62 éves kori nyugdíjkorhatára.

Polt Péter a parlamentben
Polt Péter a parlamentben
Fotó: Huszti István

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Polt Pétert bebetonozták a pozícióba. Ha rá is vonatkozott volna a 62 éves korhatár, akkor az 1955-ös születésű Poltnak 2017-ben nyugdíjba kellett volna vonulnia, és csak hét évet tölthetett volna ki kilenc éves mandátumából.

Hogyan valósították meg? Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslatára a parlament először 2010 novemberében módosította az ügyészségi szolgálati viszonyról szóló törvényt.

  • Lex Szapáry

Kiről kapta a nevét? A közgazdász Szapáry György, a Magyar Nemzeti Bank egykori alelnöke Orbán Viktor gazdasági főtanácsadója volt. Most washingtoni nagykövet.

Mi a lényege? Nagykövet lehet 70 évesnél idősebb ember is.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Az 1934-es születésű Szapáry Györgyöt ki lehetett nevezni washingtoni nagykövetnek.

Szapáry György
Szapáry György

Hogyan valósították meg? Az eredeti életkori korhatár 70 év volt. A fideszes Balla Mihálynak, a külügyi bizottságnak elnökének javaslatára módosították a kormánytisztviselők jogállásáról szóló törvényt. Beleírták, hogy az életkori korlát alól a miniszterelnök felmentést adhat, ha a kormánytisztviselői kinevezés a külszolgálathoz kapcsolódó képviselet-vezetői megbízáshoz szükséges. A módosító javaslatot Balla 2010 novemberében azon a napon nyújtotta be, amelyiken a külügyi bizottság már meg is hallgatta és alkalmasnak találta Szapáryt a Washingtoni posztra. Balla az indoklásában azt írta: a nemzetközi diplomáciai gyakorlathoz igazodóan kiemelkedő érdek, hogy a magyar állam képviseletét olyan misszióvezetők lássák el, akik jelentős szakmai tapasztalattal és gyakorlattal rendelkeznek, és kiemelkedő munkásságukkal kimagasló érdemeket szereztek Magyarországnak.

  • Lex Szász

Kiről kapta a nevét? Szász Károlyt 2004-ben az akkori pénzügyminiszter, Draskovics Tibor váltotta le a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete éléről. 2010. július 1-jén újra kinevezték a PSZÁF élére Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára.

Mi a lényege? Nem kell 98 százalékos különadót fizetnie annak, akit 2005 előtt bocsájtottak el, a bíróság megállapította, hogy jogellenesen szüntették meg a munkaviszonyát, és az ítélet alapján később kapott végkielégítést.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Szász Károlynak nem kellett búcsút mondania több mint 100 millió forintnak. A 2004-ben menesztett Szász és elnökhelyettese, Sáray Éva munkaügyi pert indított. A jogerős ítélet 2007-ben született meg, Szászék ekkor kapták meg végkielégítésüket.

Szász Károly
Szász Károly
Fotó: Kovács Tamás

Hogyan valósították meg? A Szász pénzét megmentő változtatás egy zárószavazás előtti módosító indítvány volt Az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról, illetve módosításáról szóló 2010. évi XC. törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz. Az eredeti javaslat gazdája, Lázár János nyújtotta be ezt is 2010 novemberében. A különadó alapja definíciójába ez a kitétel került be: „ide nem értve a jogviszony 2005. január 1-ét megelőző megszűnése jogellenességét megállapító bírósági határozatban megállapított összegeket”. Az indoklás az volt, hogy az ilyen összegek már nem ugyanazt a közgazdasági funkciót töltik be, és nem irányult jogalkotói szándék az ilyen pénzek különadó alá vonására.

  • Lex Baranyay

Kiről kapta a nevét? Baranyay László volt az első Orbán-kormány idején a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) elnök-vezérigazgatója. A Medgyessy-kormány leváltotta a posztról. Mielőtt 2010-ben az új Orbán-kormány idején ismét elfoglalhatta azt, a Magyar Nemzeti Banknál volt felügyelőbizottsági tag.

Mi a lényege? Enyhültek a Magyar Nemzeti Bank felügyelőbizottsági tagjaira vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok. Már nem kell mandátumuk megszűnése után hat hónapot kivárniuk, mielőtt vezető tisztséget foglalhatnak el valamilyen pénzügyi intézményben.

Mit értek el vagy mit érthetnek el vele? Baranyay Lászlónak nem kellett várnia az MFB elnök-vezérigazgatói posztjának elfoglalásával.

Baranyay László
Baranyay László
Fotó: Szigetváry Zsolt

Hogyan valósították meg? Még meg se alakult az új kormány, amikor 2010 májusában már benyújtotta az MFB-ről is rendelkező vagyontörvény átírásáról szóló törvénytervezetet Fónagy János és Matolcsy György. A javaslat a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvényt is módosította volna, megszüntette volna azt az előírást, hogy a jegybank felügyelőbizottsági tagjaira mandátumuk megszűnése után még hat hónapig ugyanazok az összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, mint hivatali idejük alatt. Ezt a módosítást egyeztetésre el kellett volna küldeni a jegybanknak, sőt az Európai Központi Banknak is véleményezési joga lett volna. Végül ezt a megoldást elvetették, és a jegybanktörvény módosítása helyett annak előírását egész egyszerűen felülírták az MFB-ről szóló törvényben. „Amennyiben az igazgatóság tagja, vagy a vezérigazgató a megválasztása, illetve munkaviszonya létesítését megelõzõ 6 hónapon belül a Magyar Nemzeti Bank felügyelõ bizottságának tagja volt, úgy rá a Magyar Nemzeti Bankról szóló 2001. évi LVIII.törvény 58/B. §-ban hivatkozott 58. § (7) bekezdésében foglaltakat nem kell alkalmazni” – mondja ki az elfogadott jogszabály. Ez azt jelenti, hogy az összeférhetetlenséget nem kell figyelembe venni.

  • Lex Járai

Kiről kapta a nevét? Járai Zsigmond az első Orbán-kormány pénzügyminisztere, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, jelenleg a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke és a cég egyik tulajdonosa.

Mi a lényege? A lex Járai végül nem valósult meg. Ha végigvitték volna az elképzelést, a 2007 júliusa után piacra lépő biztosítók mentesültek volna a bankadónak becézett extraadó alól.

Mit érhettek volna el vele? A CIG Pannónia Életbiztosító Zrt. jól járt volna, ha megússza a bankadót. Ugyanakkor egy kínos brüsszeli vizsgálat elé állhatott volna Magyarország, mert könnyen tiltott állami támogatásnak minősülhetett volna a rendelkezés.

Járai Zsigmond
Járai Zsigmond

Hogyan akarták megvalósítani? 2010 júliusában Rogán Antal terjesztette elő a 2007 után alapított biztosítókat mentesítő rendelkezést az adó-salátatörvényhez benyújtott módosító indítványban. Rogán később visszavonta a javaslatát, de a kormánynak megtetszett, és a sajátjaként – a parlament költségvetési és számvevőszéki bizottságán keresztül – átvette. A képviselők nagy többsége pedig meg is szavazta. Az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is kikelt az ominózus paragrafusok ellen, mondván, hogy azok valószínűleg uniós jogba ütköznek, nem versenysemlegesek. Ezután néhány napon át szinte óráról órára változott, lesz-e vagy sem lex Járai. Végül beadta a derekát a kormány, Matolcsy György minisztériuma módosító csomagot adott be a zárószavazásra váró adócsomaghoz, és kivenni javasolta a törvényből a kritikus részt. A képviselők végül megszavazták ezt.

  • Lex Töröcskei

Kiről kapta a nevét? Töröcskei István az Államadósság Kezelő Központ vezetője, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank elnöke.

Mi a lényege? Az Államadósság-kezelő Központnál nem kell alkalmazni a megszokott összeférhetetlenségi szabályokat. Így nyugodtan vállalhat pozíciót az ÁKK-ban az, aki közvetlenül pénzügyi eszközök kezeléséhez kapcsolódó területen tevékenykedik, vagy értékesítési döntések végrehajtásában közreműködik.

Töröcskei István
Töröcskei István
Fotó: Huszti István

Mi értek el vagy mit érthetnek el vele? Töröcskei István 201 végén úgy válhatott az ÁKK vezetőjévé, hogy közben aktív bankár maradhatott.

Hogyan valósították meg? A módosítást egy, a 2012-es költségvetéssel kapcsolatos törvényjavaslatba csempészték be.

  • Lex Vida

Kiről kapta a nevét? Vida Ildikó a Nemzeti Adó-és Vámhivatal vezetője 2010 júniusa óta. 1999 és 2002 között is volt már az APEH elnöke.

Mi a lényege? Nem kell, hogy az APEH elnöke legalább öt év közigazgatási gyakorlattal, ötéves vezetői tapasztalattal és kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkezzen, elég, ha jogi, közgazdasági vagy szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező magyar állampolgár.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Vida Ildikó nem felelt meg a régi feltételeknek, de ettől még kinevezhették APEH-elnöknek.

Vida Ildikó, az APEH megbízott elnöke 1999-ben
Vida Ildikó, az APEH megbízott elnöke 1999-ben

Hogyan valósították meg? 2010 júniusában módosítottak az APEH-ről szóló kormányrendeleten, és átírták az APEH-elnökre vonatkozó követelményeket. A régi szabály ez volt: „Az APEH elnökévé szakirányú felsőfokú végzettséggel, legalább öt év közigazgatási gyakorlattal, ötéves vezetői tapasztalattal és kiemelkedő szakmai tekintéllyel rendelkező magyar állampolgár nevezhető ki." Az új pedig ez: „Az APEH elnökévé jogi, közgazdasági vagy szakirányú felsőfokú végzettséggel rendelkező magyar állampolgár nevezhető ki."

  • Lex Domokos

Kiről kapta a nevét? Domokos László volt fideszes képviselő 2010 júniusa óta az Állami Számvevőszék vezetője.

Mi a lényege? Lazultak az összeférhetetlenségi szabályok, a Költségvetési Tanács tagjainál nem akadály, hogy ha a jelölését megelőző négy évben az illető országgyűlési képviselő volt.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Domokos Lászlót ki lehetett nevezni a 2010 végén felszámolt régi Költségvetési Tanács helyébe lépő új, háromtagú testületbe.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Hogyan valósították meg? A Számvevőszéki és költségvetési bizottság 2010 decemberében benyújtott egy módosító javaslatot a 2011-es költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslathoz, és ezt megszavazta a parlament.

És akik rosszul jártak

  • Lex Biszku

Kiről kapta a nevét? Biszku Béla belügyminiszter volt 1957 és 1961 között, az 1956-os forradalom utáni megtorlás egyik irányítója. A rendszerváltás óta visszavonultan él, szeptemberben 91 éves lesz.

Mi a lényege? A lex Biszku elévülhetetlennek minősítette az emberiesség elleni bűncselekményeket.

1968. Biszku és Kádár a Parlamentben.
1968. Biszku és Kádár a Parlamentben.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Februárban a Jobbik feljelentése nyomán eljárást indított a Fővárosi Főügyészség Biszku Béla ellen.

Hogyan valósították meg? A Büntető törvénykönyvet módosították a fideszes Gulyás Gergely önálló indítványa elfogadásával. A parlament háromszor is elhalasztotta a zárószavazást, végül tavaly december 30-án egyhangúlag szavazta meg a törvénymódosítást az országgyűlés.

  • Lex Baka

Kiről kapta a nevét? Baka András a Legfelsőbb Bíróság elnöke volt 2011 novemberéig.

Mi a lényege? A Legfelsőbb Bíróságból Kúria lett, a volt elnök megbízatása az átalakulással lejárt.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Baka András elveszítette a posztját. Baka úgy érzi, azért kellett távoznia, mert kritizálta a kormányt.

Baka András
Baka András
Fotó: Huszti István

Hogyan valósították meg? 2011 novemberében a fideszes Gulyás Gergely módosítást nyújtott be az év végéig hatályos alkotmányhoz, melynek értelmében 2011. december 31-ig meg kell választani a Kúriára átkeresztelt Legfelsőbb Bíróság elnökét. Az új bírósági törvény egyik sajátossága, hogy szinte valamennyi bíró kinevezését meghosszabbítja, kivéve a Legfelsőbb Bíróság elnökéét, akinek a megbízása a Kúriává alakulással lejár.

  • Lex Gadó

Kiről kapta a nevét? Gadó Gábor a Gazdasági Versenyhivatal egyik elnökhelyettese volt 2010 júliusáig. Korábban a jogász végzettségű Gadó 1995-től az igazságügyi minisztérium helyettes államtitkáraként, 2006-tól az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakállamtitkáraként a civilisztikai, gazdasági jogi és az igazságügyi kodifikációval összefüggő jogszabály-előkészítő munka irányítója volt.

Mi a lényege? A GVH elnökhelyetteseinek eredetileg hat évre szóló mandátuma lejár az elnök mandátumával együtt.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? A rendelkezés végül nem lépett hatályba, de Gadó így is elment. A jogszabály azt tette volna lehetővé, hogy nemcsak a GVH hatéves mandátumát 2010 novemberében kitöltő volt elnökének, Nagy Zoltánnak, hanem a 2009-ben hivatalba lépett elnökhelyettesek helyére is új embereket jelölhetett volna a miniszterelnök. Gadó mandátuma egyébként csak 2015-ben járt volna le.

Budapest 2009. október 14. Gadó Gábor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új elnökhelyettese átveszi kinevezési okmányait Sólyom László köztársasági elnöktől.
Budapest 2009. október 14. Gadó Gábor a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) új elnökhelyettese átveszi kinevezési okmányait Sólyom László köztársasági elnöktől.
Fotó: Beliczay László

Hogyan valósították meg? A fideszes Szatmáry Kristóf nyújtott be módosító indítványt a versenytörvényhez 2010 júniusában, ezt július elején el is fogadta a parlament. A javaslat a GVH-elnök megbízatásának lejártához kötötte az elnökhelyettesekét. Sólyom László akkori államfő nem írta alá, hanem az Alkotmánybírósághoz küldte véleményezésre a törvényt. A módosítót végül 2010 októberében alkotmányellenesnek is találta az Alkotmánybíróság, és ezzel megerősítette Gadóék mandátumát. A döntés másnapján azonban mindkét alelnök lemondott.

  • Lex Éger

Kiről kapta a nevét? Éger István a Magyar Orvosi Kamara Elnöke.

Mi a lényege? Az új, még nem elfogadott javaslat értelmében az egészségügyi kamarák tisztségviselőit október végéig újra kellene választani, és többé nem lehetne országos tisztségviselő olyan, aki kétszer betöltött már hasonló tisztséget.

Mit értek el vagy mit érhetnek el vele? Megszabadulnának Égertől, akit korábban már kétszer megválasztottak a MOK elnökének.

Éger István
Éger István
Fotó: Kovács Attila

Hogyan valósítanák meg? A parlamenti egészségügyi bizottság kedden nyújtott be ilyen értelmű módosító indítványt az egészségügyi salátatörvény tervezetéhez.