L. Simon László lesz az új kulturális államtitkár

2012.06.13. 13:55 Módosítva: 2012.06.13. 15:42

[UPDATE: Korábban téves értesülésekre alapozva azt állítottuk, L. Simon szerda esti könyvbemutatója elmarad a Magyar Írószövetség klubtermében. L. Simon tájékoztatása szerint ez nem igaz, Szubjektív ikonosztáz című könyvének bemutatóját az eredeti tervek szerint, délután hatkor megtartják.]

L. Simon László
L. Simon László
Fotó: Soós Lajos

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának délutáni közleménye szerint a mai napon felmentését kérő kultúráért felelős államtitkár, Szőcs Géza megbízatása – miután lemondását a miniszterelnök elfogadta – 2012. június 17-i hatállyal szűnik meg. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az államtitkári feladatok ellátására L. Simon Lászlót, az Országgyűlés kulturális bizottságának elnökét, a Nemzeti Kulturális Alap bizottságának elnökét kérte fel, 2012. június 18-tól. L. Simon a felkérést elfogadta.

Már május elején hallani lehetett róla, hogy L. Simon válthatja Szőcs Gézát, ám a képviselő ezt akkor még nem erősítette meg. "Majd ha a miniszter letette az esküt, akkor érdemes erről beszélni" - válaszolta május 8-án Balog Zoltán miniszteri kinevezésére utalva.

Az idén negyvenéves L. Simon László ugyan irodalmárként ismert, de felsőfokú kulturális menedzser képesítése is van és végzett szőlész-borász mérnök. Bár 2010 óta a Fidesz egyik meghatározó parlamenti arca, életrajzában politikai múltját alig említi. Nem véletlenül, szinte az ismeretlenségből lett parlamenti képviselő, előtte a fejér megyei közgyűlés kulturális bizottságának volt az elnöke.

"Nem tudatos dolog volt, nem úgy történt, hogy készültem rá, és fölépítettem a magam politikai imázsát. Számos közéleti kérdésben megnyilvánultam, írtam két kultúrpolitikai témájú könyvet is, így bizonyos szempontból a politika figyelt fel rám" - mondta erről megválasztása után.

Életrajzában sokkal nagyobb teret szentel irodalmi munkásságának. Könyvei mellett azonban a hivatalos irodalmi életben betöltött szerepe is meghatározó: 1998 és 2004 között a Fiatal Írók Szövetségének elnöke, 2004 és 2010 között pedig a Magyar Írószövetség titkára volt.

Legfrissebb, tizenegyedik könyve a napokban jelent meg, kedden Fehérváron mutatta be Szubjektív ikonosztáz című esszékötetét. Kedden Székesfehérváron a Szépművészeti Múzeum főigazgatója méltatta. Baán László szerint L. Simon művéből kitűnik, hogy a művészet olyan út, amely végül is az Istenhez vezet el bennünket.

Korábbi könyvei között vannak kísérleti irodalmi és verseskötetek is. Stílusa avangárd, de saját bevallása szerint befogadóként mindenevő. Jelent meg már könyve egy tókörnyék szőlő- és borkultúrájáról is, de Gyurcsány Ferenccel szemben ő nem a Balaton, hanem a Velencei-tó környékét dolgozta fel. De volt már tipográfiai életműkiállítása is.

Kétlaki, Budapesten és Agárdon él, ahol borászati cége, az édesapjától örökölt Simon és Simon Kft. is működik.