Sose lesz már Ócsán adóstelep?

2012.08.15. 08:42
A kormány egy éve nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a bedőlt devizahitelesek megsegítését célzó ócsai szociális lakóparképítést. Az akkori tervek szerint tavaszra készült volna el az eredetileg 500 házra tervezett projektből az első 80 ház. Aztán az időpont nyárra tolódott, most pedig már úgy néz ki, idén biztos nem költözik be egyetlen család sem. Összegyűjtöttük, az elmúlt egy évben ki, mit ígért, hogy mikor készül el a beruházás, vagy éppen mivel magyarázták a csúszást.

[A devizahitelesek megsegítésére] a harmadik megoldás, hogy elhelyezzük őket állami tulajdonú lakásokban, ahol bérlők lesznek. Ezeket a lakásokat most kezdjük felépíteni.(Orbán Viktor miniszterelnök, Blikk, 2011. június)

Orbán Vikor tavaly júniusban beszélt először kormánynak arról a tervéről, hogy a fizetésképtelen lakáshitelescsaládok megmentésére házakat építenének. Három elképzelést vázolt fel a miniszterelnök, köztük az ócsai lakásépítést.

A kormány tervei szerint akár már az idén elkezdődhet a szociális családiház-építési program. (Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, 2011. augusztus)

Az ócsai 66 hektáros területet több hónapos előkészítés után választotta ki a Belügyminisztérium (BM). A Pest megyei település melletti döntést azzal indokolták, hogy a városban van egy nagy állami földterület, így a kormánynak nem kell külön fizetnie a telekért.

Jelenleg az adminisztratív eljárásoknál tartanak az épülő családiház-program előkészítésében, de márciusban már megkezdődhet az első ütemben tervezett 80 ház megépítése. (Horváth Tamás, Ócsa alpolgármestere, 2011. december)

A nyár végén költözhetne ide az első nyolcvan család: az építkezést egy hónapon belül megkezdhetik, és várhatóan a nyár végére fel is épül az első nyolcvan ház. Az építkezés előkészítésében nem történt nagy gubanc, nem csúszott sokat, ugyanis el kellett végezni a földterület átminősítését, és le kellett folytatni a tervpályáztatást. (Bukodi Károly, Ócsa polgármestere, Index, 2012. március)

Márciusban a BM az építkezés csúszását azzal indokolta, hogy az eredeti elképzelések szerint a tervezést és kivitelezést együtt, egy közbeszerzési eljárásban versenyeztették volna, azonban a kormány döntése szerint a beruházást közfoglalkoztatás keretében kell megvalósítani, ami miatt kettévált a tervezés és kivitelezés közbeszerzési eljárása. (A házak megtervezését végül az organikus stílust képviselő Kvadrum Építész Kft. nyerte el.)

Az ócsai devizalakótelep teljes építési költsége nem kerül majd többe, mint 10 milliárd forint. Egy-egy ház építési költsége körülbelül 150 ezer forintra tehető négyzetméterenként. (Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, 2011. augusztus)

Megoszlottak a vélemények arról, hogy vajon megéri-e bedőlthiteles telep felépítése. Korábbi becslések szerint az építkezés költsége a 20 milliárd forintot is elérheti. Mivel összesen mintegy 25 ezer négyzetméternyi ingatlant építenének, a Pénzcentrum korábbi becslése szerint – amelyet a 2010-es Építőipari költségbecslési segédletre alapoztak – ennek bekerülési költsége is mintegy 10 milliárd forint, de a teljes infrastruktúra megteremtése is alsó hangon további tízmilliárdos tételt jelentene.

Kezdetben a lehető legtakarékosabban működtethető, A+ energetikai besorolású házakat terveztünk a telepre, de később módosult a koncepció. (Szaló Péter, a BM területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára, Népszabadság, 2011. október)

A kormány többször hangoztatta, a családoknak alacsony rezsijű házakat építenének. Szaló Péter októberben viszont már azt mondta, a passzív házhoz közelítő energiahatékonyságú épületek építése aránytalanul sokba került, így végül a "B" energetikai besorolású épületek mellett döntöttek. De hogy miért nem vásárol inkább az állam olcsó lakásokat a megszorult devizahiteleseknek, tavaly a helyettes államtitkár úgy válaszolt, hogy igen, vannak olcsóbb lakások, de ezeknek általában sokkal magasabb a rezsije, mint azoknak, amiket építeni fognak.

Nem lesz ebből az építkezésből semmi. (Az ócsai képviselőtestület egyik tagja, 2012. március)

Jelenleg úgy néz ki, legkorábban csak novemberre készülhetnek el a bérlakóházak, de 2013 előtt szinte biztos, hogy nem lesz költözés, írta kedden a Napi Gazdaság. A lap szerint egy hete épülhetne a lakópark, ha a BM Országos Katasztrófavédelem nyertest hirdetett volna az utolsó, harmadik közbeszerzési eljáráson. Erre annak ellenére nem került sor, hogy lap információi szerint a beadott ajánlati árak alapján minden esély megvolt.

A Swietelsky Magyarország Kft. a Pannon Nívó Zrt.-vel közösen, a Veszprémber Zrt. pedig önállóan, de nagyjából hasonló összegből, a keretet mintegy 300 millióval túllépő, 1,8 milliárdból építette volna fel a lakóparkot, míg a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. pedig mintegy 40 millió forinttal a keretösszeg alatt, 1,49 milliárdért vitte volna el a megbízást. Szerződéskötésre az ajánlattételi felhívás szerint augusztus 3-át tűzték ki, a nyertesnek pedig az aláírás másnapján kellett volna hozzákezdeni a kivitelezéshez, az időpontot azonban a közbeszerzést lebonyolító szervezet lemondta, tudta meg a Napi Gazdaság.