Fokozott ellenőrzést rendeltek el Cegléden

2012.08.24. 12:45

A Ceglédi Rendőrkapitányság vezetője fokozott közbiztonsági és közlekedésrendészeti akciót rendelt el Cegléd közigazgatási területére, közölte péntek délután a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Az akció péntek éjféltől szerda hajnali hat óráig tart. A közlemény szerint "célja a város közrendjének és közbiztonságának fenntartása, a lakosság személy- és vagyonbiztonságának megteremtése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása, a jogellenes cselekmények megakadályozása, valamint a közlekedési balesetek megelőzése".  A rendőrség arra is figyelmeztet előre, hogy a fokozott ellenőrzés időtartama alatt a járművezetőket többször is ellenőrizhetik az intézkedő rendőrök.

Cegléden az előző hétvégén is jelentős volt a rendőri készültség, miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között. Vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Atrocitás nem történt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indított eljárást ismeretlen tettesek ellen.

Szerdán tényfeltáró vizsgálatot rendelt el a ceglédi rendőri intézkedéssel kapcsolatban Hatala József országos rendőrfőkapitány. A vizsgálat célja annak megállapítása, hogy az intézkedés során történt-e szakmai mulasztás. Pénteken Szabó Máté ombudsman közölte, hogy figyelemmel kíséri a vizsgálatot, és annak eredményétől függően dönt az esetleges további ombudsmani intézkedésekről.

Az ombudsman közleménye szerint az elmúlt hónapban több olyan esemény is történt, amelyek azt mutatják: a fokozott védelem és az egyenlő méltóság elve melletti állami kiállásnak kiemelt a jelentősége. Augusztus 5-én Devecseren a Jobbik és több nemzeti radikális szervezet közös demonstrációt tartott, és a híradások szerint a menet a település romák lakta részein is átvonult, eközben ketten megsérültek. Mivel nem zárható ki, hogy több alapvető joggal összefüggő sérelem történt, az ügyben az ombudsman hivatalból indított vizsgálatot, olvasható a közleményben.