Kevés volt Hatalának a ceglédi tényfeltárás

2012.09.03. 10:24

Hiányosnak találta a ceglédi rendőri intézkedésről készült tényfeltáró vizsgálati jelentést Hatala József országos rendőrfőkapitány, közölte Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője hétfőn. A vizsgálat célja annak megállapítása volt, hogy történt-e Cegléden szakmai mulasztás.

Garamvölgyi szerint határidőre elkészült a jelentés, de az országos rendőrfőkapitány hiányosnak tartotta, ezért pénteki határidővel a kiegészítését rendelte el az ORFK szakembereitől. A szóvivő arra a kérdésre nem válaszolt, hogy mit hiányolt az országos főkapitány a tényfeltáró vizsgálati jelentésben.

Hatala József augusztus 22-én rendelte el a vizsgálatot. Cegléden az előző hétvégén jelentős volt a rendőri készültség, miután feszülté vált a helyzet helyi romák és nem romák között. Vasárnap este mintegy 400-an gyűltek össze Cegléd külterületének néhány utcájában, köztük a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, illetve szimpatizánsai. A környék romák lakta házait mintegy 70-80 rendőr zárta el az összegyűltektől. Atrocitás nem történt.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság korábbi közlése szerint szombat este érkezett bejelentés, hogy egy 20-30 fős csoport Cegléd belterületén hangoskodással, félelemkeltő módon zavarja a helyiek nyugalmát. A rendőrök nem találták a helyszínen a bejelentésekben szereplő csoport tagjait. Az eset kapcsán csoportos garázdaság miatt indult eljárás ismeretlen tettesek ellen.

Legutóbb az ozorai fesztivál  ügyében készült országos rendőr-főkapitányi vizsgálat, amely több szakmai hiányosságot is megállapított.