Feladták a harcot a dohányosok

2012.10.15. 15:39
Nem jött be a vendéglátósok félelme, a dohányzási szabályok szigorítása után nem tűntek el a vendégek a szórakozóhelyekről. A legnagyobb problémát nem is a forgalom néhány százalékos visszaesése, hanem a kocsmák előtt zajongó vendégek és a szétdobált cigarettacsikkek okozzák. Inkább plusz anyagi ráfordítással és különböző trükkökkel próbálják maradásra bírni a hidegben fagyoskodó dohányzókat.

„Mintha a hamuzóba mártogattuk volna, hajnalra olyan szaga lett a hajunknak és a bőrünknek” –  meséli két pultos lány, milyen töményen rekedt meg a füstszag a pincehelyiségből kialakított belvárosi ír pubban a dohányosokat kitiltó törvény bevezetése előtt. Elmondásuk szerint nagyon örülnek a szigorításnak, de a vendégektől több negatív visszajelzést kaptak, mint pozitívat. „A külföldiek könnyebben megértették, hogyha kikérik az italt, nem gyújthatnak rá a pultnál, hanem fel kell menni kocsma elé. Bár nagyon sokan hőbörögtek, most már a magyarok is megértik, nem lehet bent dohányozni” – mondják, megjegyezve, a szigorítása óta kevesebb doboz cigarettát adnak el, és tavalyhoz képest a forgalmuk is mintegy 20 százalékkal csökkent, bár ezt nem lehet egyértelműen a törvény számlájára írni, teszik hozzá.

Feladták

A Nemdohányzók Védelméről Szóló Törvény (NVT) január elsejei szigorítása értelmében nem lehet rágyújtani a legtöbb zárt közforgalmú helyen, azaz a szórakozó- és vendéglátóhelyeken, a munkahelyeken, a közösségi közlekedési eszközökön és a megállókban, az aluljárókban, a játszótereken, valamint a megállóhelyek és a játszóterek ötméteres körzetében.

Tavaly decemberben és idén januárban több kocsmát és kávézót megnéztünk, hogyan készülnek a tilalomra. Decemberi körképünkkor a megkérdezett kocsmárosok még azt mondták, 10-30 százalékkal fog csökkenni a forgalmuk a szigorítás miatt, ezért sok helyen csak április elsejével akarták kitessékelni a dohányzókat. A kivárást azzal magyarázták, hogy a törvénnyel csak azok a szórakozóhelynek járnak jól, ahol kerthelyiség vagy terasz is van, mivel ezeken a helyeken a vendégek könnyebben hozzászoknak, hogy bent nem lehet majd dohányozni. Januárban viszont inkább már az volt tapasztalható, hogy a szórakozóhelyek többsége idő előtt betiltotta a dohányzást.

Most újra megnéztünk jó pár belvárosi éttermet, kávézót és kocsmát. A megkérdezett vendéglátósok közül talán a fent említett ír pub pultosai fogalmazták meg a legnegatívabb kritikát a dohányzási tilalommal kapcsolatban. A többi szórakozóhelyen nem is az esetleges forgalomcsökkenés miatt panaszkodtak a tulajdonosok, inkább a törvény gyakorlati hátrányait emelték ki, amikor az elmúlt hónapok tapasztalatai felől érdeklődtünk.

Kétségtelen, a legnehezebb helyzetben a kerthelyiség, terasz nélküli kocsmák, étteremek vannak, mert ezeknél a helyeknél a dohányosok az utcára szorulnak. Ahol mégis van terasz, még most, október közepén is ki lehet ülni egy sör mellett dohányozni, de az esti, néhány fokos hidegben így se kellemes egy pokrócba takarózva ücsörögni. A jobb helyeken nemcsak plédet raknak a kinti székre, hanem melegítő hőgombákat is kihelyeznek a hamuzók mellé.

A Ráday utcában található Claro Bisztró, Étterem előtti teraszon például két hőgomba mellett melegedhetnek a dohányzó vendégek. A helynek azonban havi 50-60 ezer forint plusz költséget jelent majd a dohányzási szabályok szigorítása, ugyanis a téli időszakra is kibérelték a bejárat melletti közterületet a terasznak. „Ezzel a vendégeknek teszünk egy gesztust, ülve kulturáltabban lehet dohányozni, mintha a bejárat előtt kellene állniuk – mondja a bisztró csaposa, hozzátéve, egy-két arrogáns vendég kivételével a többség megbékélt a tilalommal. "A szivarozó törzsvendégek sem zavarják így az ebédlőket, de a dohányzók is azt mondják, örülnek, mert így nem dohányozzák szét magukat, így a korábbi öt szál cigi helyett csak egyet szívnak el a sör mellé. Záráskor is könnyebben lehet hazaküldeni a vendégeket, mert már nem hivatkozhatnak arra, hogy elszívnak még egy szálat. Feladták a harcot a dohányosok” – sorolja az elmúlt hónapok tapasztalatait a Claro csaposa.

A Ráday utca és a Bakáts tér találkozásánál lévő Orfeusz Söröző vezetője is azt mondja, náluk sem volt nagy ellenállást a szigorítás miatt, azonban a bevételben 5-10 százalékkal érződött, hogy már január elsejével betiltották a dohányzást. „Nem lett kevesebb a vendég, de mivel csak kint tudnak rágyújtani, kevesebb sört fogyasztanak, mint amikor az italuk mellett tudtak dohányozni” – véli. A törvény miatt azonban két héttel korábban nyitották meg a kocsma előtti teraszt, és tovább, október közepéig fogják működtetni, a téli időszakra pedig egy melegítőt akarnak beszerezni.

Hangosak

A VII. kerületi Kisüzemnél sem tapasztaltak, hogy visszaesett volna a forgalom, inkább a lakók nemtetszését említették a törvény negatív hozadékának. Mivel a Klauzál téri szórakozóhelynek se kerthelyisége, se terasza, mindent megtesznek annak érdekében, hogy a hely előtt ne üvöltözzön a bejárat előtt 30-40 ember, a szigorítás óta azonban több a panaszos helybéli. Dreissiger László, a Kisüzem egyik tulajdonosa viszont abban bízik, a hideg beálltával az emberek átlagosan kevesebb ideig dohányoznak, így kisebb lármával jár majd a kinti dohányzás.

Három utcával arrébb, a Kazinczy utcában hétvégenként akár 10 ezer ember is megfordul. Kátai Gábor, a Szimpla Információs Iroda vezetője a legnagyobb problémának ugyancsak az utcai dohányzást és a lakók panaszait említette. A Kazincy utca egyik legnépszerűbb romkocsmájának ugyan van kerthelyisége, de a vendégek gyakran járnak ki a szórakozóhely elé is rágyújtani. A panaszok enyhítésére a szórakozóhely minden szomszédnál kimérette a zajértéket, és szigetelte 25 lakás utcára néző ablakát. Ezek mellett az utcát saját pénzből takarítják, illetve 50 százalékos kedvezményt adnak a környéken élő nyugdíjasoknak.

A Szimpla forgalmát a dohányzásellenes törvény kevésbé érintette, mivel a kerthelyiségben most is rá lehet gyújtani. Idén a dohányzók miatt kisebb részt fednek be, hogy bent továbbra is rá lehessen gyújtani. Kátai Gábor ugyanakkor megemlíti, annak ellenére, hogy Európa egyik legmegengedőbb szabályozása után egy huszárvágással a legszigorúbb törvényt vezették be, a vendégek gyorsan alkalmazkodtak. Ugyanakkor jobbnak tartja azt a szabályozást, mint amilyen Németországban él, ahol el lehet dönteni egy helyiségről, hogy dohányzónak vagy nemdohányzónak minősítik.

Megmaradtak

A cigaretta mellé nemcsak a sör, kávé is dukál, így nemcsak a kocsmába járókat érintette érzékenyen a szigorítás, azonban a kávézóknál is az derült ki, a dohányzó törzsvendégek itt sem pártoltak el a cigarettastop után.

A Kálvin tér közelében lévő Prága Kávéház és Teázónál tavaly decemberben még azt tervezték, mire idén ősszel beköszönt a hidegebb idő, az épület homlokzatához egy téliesített teraszt építenének. A terv továbbra is elképzelés marad. A fűthető, 12 négyzetméteres sátor nagyjából félmillió forintjába kerülne a kávézónak, és ebben még nincs benne a közterület havi bérleti díja. Technikailag is nehezen lenne kivitelezhető, ugyanis a bejárattól öt méterre lehetne csak felállítani. Nem beszélve arról, hogy a felszolgálóknak folyton fel-le kellene venniük a kabátot, hogy kimenjenek a vendégekhez, így ehhez fel kellene venni még egy embert, mondja Hurbán Attila, a Prága vezetője. Mivel azonban a VIII. kerületben a főszezonon kívül tizedébe kerül a bérleti díj, 2015. áprilisig a téli időszakra is kibérelték a kávézó előtti részt, és inkább jövőre halasztják a kinti dohányzóhely megépítését.

Hurbán Attila ugyanakkor megjegyezte, azon túl, hogy az áprilisi szankcionálással egy időben 30 év után ő is letette a cigit, a dohányzó törzsvendégek sem tűntek el, és a forgalom se csökkent drasztikusan. „Úgy tűnik az emberek a nyári időszakban valahogy megszokták, hogy nem lehet dohányozni. Szinte nem is volt olyan vendég, aki felháborodott volna, hogy nem tudott a kávé mellett rágyújtani egy szál cigire. Teljesen kulturáltan ment le az átmenet” – jegyezte meg.

Működik

A dohányosokat a szórakozóhelyekről kitiltó szigorú szabályozás ellenére van egy hely, ahol továbbra is büntetlenül lehet rágyújtani: ezek a lakáskocsmák. Hogy pontosan hány lakáskocsma működik ma Magyarországon, nem tudni, de a legnagyobb visszhangot kétségtelenül a Skanzen Club kapta.

Áprilisban jártunk a ferencvárosi lakáskocsmában. Előttünk a Nemzeti Adó- és Vámhivatalon (NAV) kívül az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is megfordult itt. Utóbbi hatóság arra hivatkozva próbálta bezáratni a Skanzent, hogy közforgalmú helynek minősül. Az ÁNTSZ érvelése szerint a lakáskocsmák sem bújhatnak ki a nemdohányzók védelméről szóló szabályozás alól, mert szolgáltatást nyújtanak azzal, hogy például fűtenek, világítanak. A február óta működő Skanzen viszont most is zavartalanul "üzemel". Tóth Imre, a lakás egyik tulajdonosa elmondta, tavasz óta más hatóságok is vizsgálódtak, de semmilyen jogsértést nem találtak.

A Ráday utca tőszomszédságában megbújó lakáskocsma hétköznap este is népszerűbbnek tűnik a környék többi sörözőjéhez képest: jóval többen vannak itt, mint a dohányfüstmentes kocsmákban. Tóth Imre ugyanakkor nem gondolja, hogy a dohányzást tiltó törvény nyertesei lennének. „Az emberek nosztalgiázni járnak hozzánk, hiszen egy sör mellett nyugodtan dohányozhatnak is. De mi egy másik közönséget szólítunk meg, nem vendéglátóhelyként működünk, ide inkább egy szűkebb közösség jár” – tette hozzá.

Ellenőrzik

Az ÁNTSZ ellenőrei ugyan januártól nézik a törvény betartását, bírságot azonban csak a három hónapos türelmi idő lejárta után, április 1-től szabnak ki. Így ha valaki zárt térben dohányzik, arra 20-50 ezer forintra bírság szabható ki, de megbüntethetik a szórakozóhelyet is: a szabályok betartatásáért felelős üzemeltetőt vagy alkalmazottat 100-250 ezer forintra, a helyet működtető céget 1-2,5 millió forintra bírságolhatják, ha nem szólítja fel a cigarettázó vendéget a szabályok betartására.

A megyei és a fővárosi kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei január elseje és szeptember 30-a között 45 ezer ellenőrzést végeztek, és közel 8 millió forint bírságot szabtak ki, mondta az Index megkeresésére Szabó Enikő, az ÁNTSZ helyettes országos tisztifőorvosa. A legnagyobb arányban a szórakoztató, vendéglátó-ipari egységeknél találtak kifogásolni valót, de munkahelyeken, szállodában és közforgalmú intézményben is előfordultak szabálytalanságok. A leggyakoribb szabálysértések között Szabó Enikő a dohányzóhely nem megfelelő kijelölését, a tiltott helyen történő dohányzást, illetve a a tiltó feliratok hiányát említette.

Az ellenőrzések azonban tovább folytatódnak: a közegészségügyi felügyelők az általános ellenőrzések mellett célirányosan is felkeresik azokat a helyeket, ahol több szabálytalanságot tapasztaltak, de az ÁNTSZ-hez és a kistérségi és a kerületi intézetekhez érkező bejelentéseket is minden esetben kivizsgálják, közölte a helyettes országos tisztifőorvos.

A dohányosok fele egyetért a szigorral

Az Országos Egészségfejlesztési Intézet nemrég publikált kutatása szerint a nemdohányzók többsége (61 százalék), de még a dohányosok negyede is egyetért azzal, hogy bárokban, kocsmákban tiltják a dohányzást. A nemdohányzók védelméről szóló törvény szigorításainak hatósági bírságolását megelőző türelmi időszakban végezett kutatásból kiderült, az éttermekre, közlekedési eszközökre és munkahelyekre vonatkozó tiltást a nemdohányzók 80 százaléka, a dohányosok fele támogatja.

A kikérdezést megelőző 6 hónapban a naponta dohányzók negyede, az alkalmi dohányzók negyven százaléka megpróbált leszokni a dohányzásról. Ugyanakkor az adatok azt mutatják, hogy a dohányosok kétharmada (66 százalék) gyújt rá a saját otthonában, és a nemdohányzók 12 százaléka szív be dohányfüstöt otthon is.

A jelentés szerint 2009 óta közel 8 százalékkal csökkent az elszívott cigaretták száma. 2012-ben a sodort cigaretták száma viszont majdnem megduplázódott, ma már az elszívott cigaretták egyharmada ilyen.