Szilvia
5 °C
16 °C

Ismét Schiffer András az LMP-frakció vezetője

2012.11.26. 13:08 Módosítva: 2012-11-26 18:22:21

A Lehet Más a Politika parlamenti frakciója a pénteki sikertelen első kísérlet után hétfő délelőtt ismét Schiffer Andrást választotta frakcióvezetőnek. (Késő délután közölték, hogy frakcióvezető-helyettes lett Karácsony Gergely, Osztolykán Ágnes és Dorosz Dávid.)

Schiffer a pénteki maratoni, bő kilenc órás frakcióülésen még nem kapott elég voksot, mert a 15 képviselőből nyolc kompromisszumos jelöltet szeretett volna, a felmerülő személyek (Mile Lajos, Ertsey Katalin, Szél Bernadett) azonban nem vállalták a jelölést. Erre Schiffer és – Ertsey Katalin kivételével – a vele szavazó képviselők (Lengyel Szilvia, Mile Lajos, Osztolykán Ágnes, Szél Bernadett és Vágó Gábor) végül kivonultak az ülésről.

A frakció többségi csoportja a hétvégén változtatott a véleményén, és úgy döntött, mégis támogatja Schiffert. Schiffer András a frakció 2010 májusi megalakulásátől 2012 januárig vezette az LMP képviselőcsoportját, a 15 képviselőből most 14-en támogatták.

A 168 Óra beszámolója szerint pénteken, a sikertelen ülésről kivonulva Schiffer közölte: „azt mondták, hogy én egyem meg, amit főztem, evőeszközt nem adtak hozzá, úgyhogy jelenleg nincsen döntés”, ugyanakkor a konfliktust olyan tanulási folyamatnak nevezte, amin a pártnak "át kell esni". A frakcióülésről a másik oldalhoz tartozó Scheiring Gábor a blogján arról írt, hogy nem lehet rázárni az ajtót a párt szavazóinak kétharmadára és a küldöttek 48 százalékára, és nem szerencsés a nyertes oldal legmegosztóbb képviselőjét frakcióvezetőnek választani.

Erre reagálva a hétvégén Hajdu Mária, a párt országos választmányának tagja a párt belső online kommunikációs felületén visszavonulásra vagy lemondásra szólította fel azokat a képviselőket, akik nem hajlandók végrehajtani a kongresszus határozatát az Együtt 2014-gyel kialakítandó viszonyra nézve.

Az LMP legfontosabb politikai posztjának számító frakcióvezetőségről Jávor Benedek egy hete mondott le, miután a párt kongresszusa úgy döntött , hogy a kormányváltással szemben az önálló politikai pólus építését tekinti a legfontosabb politikai céljának, és semmilyen megállapodásra nem hajlandó az Együtt 2014 mozgalommal.

A kongresszusi erőviszonyok (84:77-arányban nyertek az önálló pólusképzés, azaz az Együtt 2014-gyel való választási együttműködés lehetőségét kizáró küldöttek) azonban nem felelnek meg az LMP-s parlamenti képviselők arányainak. A szeptemberi frakcióvezető-választáson Jávor Benedeket 8:7 arányban szavazták meg, és ugyanez volt az arány a pénteki, sikertelen frakcióülésen is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?