Térkép, Galéria, Videó
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Elfoglalják az ELTE-t a tüntető diákok

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • „Amikor a 2005/2006-os tanév második felében a tüntető diákok bejöttek Párizsban hangosbeszélővel és megszakították az órát (majd utána 2-3 hónapig blokkolták az egyetemet), mert nem értettek egyet a CPE törvény megszavazásával, senki sem mondta, hogy agitátorok. A tanár pedig hátradőlve hallgatta a felvonultakat, majd semmi kommentet nem tett hozzá, rezzenéstelen arccal folytatta az órát, mikor kimentek" – idézte fel egyik olvasónk franciaországi emlékeit.

  • A tüntetők a Nemzeti Múzeum lépcsőin újra elfogadtatták hat pontos kiáltványukat, majd a történelmi helyszínen stílszerűen együtt elszavalták a Nemzeti dalt az összes strófájával. A rendőrök mindezt a múzeum kertjén kívülről figyelték. Ezután a diákok újra elindultak a Színművészeti felé.

  • „Nem vagyunk szolgák, és nem vagyunk másodrendű állampolgárok! Nem vagyunk surmó vidékiek, nem vagyunk tanulatlan senkiháziak! Emberek vagyunk, és azok is akarunk maradni, pedig a mai hatalom alkoholista, lecsúszott, magáról és családjáról gondoskodni képtelen tömegnek mutat be minket" – szerepel az Éhségmeneten felolvasott petícióban. A petícióban a minimálbér és az egész évre szóló munkalehetőség mellett követelik továbbá az elmúlt két és fél év szociális tárgyú törvényeinek a felülvizsgálatát. A tüntetés végeztével a helyszín kiürült, már mindenki eltűnt.

  • Az Éhségmeneten felolvasott petíció szövegét attól az Újhelyi Istvántól, az országgyűlés MSZP-s alelnökétől kaptuk meg, aki maga is legyalogolta a Szeged-Budapest táv egyharmadát. Át is ázott a zoknija, panaszkodott.

  • Az ELTE BTK előtt a szervezők megszavaztatták a diákokat arról, hogy visszamenjenek-e oda vagy inkább haladjanak tovább a Színművészeti Egyetem felé. A többség ez utóbbira szavazott. A Rákóczi úton  a diákok ismét az úttesten vonultak. A rendőrök egyenként próbálták felszólítani őket arra, hogy a járdán vonuljanak, de a tüntetők most nagyon látványosan nem engedelmeskedtek nekik. Ez az első olyan helyzet, amikora tüntetők kifejezetten mást csinálnak mint amit a rendőrök szeretnének, de pár perc múlva odeérnek a Színműre.

  • A tüntető diákok bevonultak a Színművészeti Egyetem Ódry-termébe, ahol szintén fórumot tartanak. Arról is szavaznak, hogy visszatérjenek-e az ELTE-re.

  • Közben az ELTE BTK-n maradt diákok megszavazták, hogy a házirendet betartva nem fognak az alkoholt fogyasztani. A hangulat ettől még elég jó! - olvasható a HaHa Facebook-oldalán.

  • A Színművészeti Egyetemen tartott fórumon legalább húszan hozzászóltak, végül az a döntés született, hogy menjenek vissza mindannyian az ELTE-re. Már csak azért is fontos lenne ez, mert a hírek szerint a bölcsészkart 8-kor bezárják, és már csak ki lehet menni, be nem engednek senkit. A vitában többen azzal érveltek, hogy a BTK-t sikerült megszerezni és megtartani, koncentráljanak arra, később pedig megszervezik más egyetemek elfoglalását is. A diákok elszántak, reggelig szeretnének maradni a bölcsészkar épületében. Olyan híreket is kaptak, hogy a Corvinuson tartott "helyőrségüket" közben a biztonsági szolgálat kitessékelte az aulából.

  • "Aki a campus és az épületek nyitva tartásának vége (20:00 óra) után az épület(ek)ben tartózkodik jogsértést követ el, és ennek minden felelősségét vállalja" - közölte Dezső Tamás, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánja hétfő este. A dékán közleménye szerint "aki a szükséges egyeztetések és a résztvevők biztonságát is szolgáló engedélyezések nélkül szervez rendezvényeket, ezt a felelősséget a saját vállára veszi." A dékán szerint a kar támogat minden, a felsőoktatási kérdésekről folyó érdemi párbeszédet, ugyanakkor nem fogadja el azt a módszert, amely "engedély nélküli teremfoglalással, az egyetemi előadások síppal-dobbal történő megzavarásával, esetleg egy erőszakos blokád fenntartásával ellehetetleníti az egyetemszerű működés feltételeit". A Kar 7000 hallgatója és 600 oktatója nevében ezért arra kéri a "fórum" – többségükben más intézményből érkező – résztvevőit, hogy ne akadályozzák az egyetemi oktatást.

  • A Középiskolai Hálózat (KiHa) által szervezett tüntetés háromszáz résztvevője a diákszervezetek korábbi követeléseinek teljesítéséért, egyben a hallgatói szerződés elemeinek alaptörvényben tervezett rögzítése ellen demonstrált Pécsen. A szónokok az MTI beszámolója szerint arról is beszéltek, hogy a kormány a február 8-ai határidő lejártáig nem teljesítette maradéktalanul a hallgatói szervezetek követeléseit, és a röghöz kötést az alkotmányba akarják foglalni. A beszédek elhangzása után a demonstrálók a „Szabad egyetem!", „Az egyetem a miénk!", „Volt egy álmom: diploma!" jelszavakat skandálva a Széchenyi térre vonultak, ahol csatlakoztak hozzájuk a HaHa aktivistái, és együtt mentek a PTE Bölcsészettudományi Kar Ifjúság úti épületéhez.

  • Pécsen is reggelig akarnak maradni a tüntető diákok az egyetem Bölcsészettudományi Karának Ifjúság úti épületéban. Az ottani bölcsészkarra mintegy 70 diák ment be, és reggelig nem is akarják elhagyni az épületet. Most azt szervezik, hogy Skype-kapcsolat legyen az ELTE-s és a pécsi egyetemfoglalók között.

  • A Fidesz ifjúsági szervezete szerint "az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Hallgatói Hálózat (HaHa) csak a zavarkeltésben érdekelt, nincs más célja, mint éket verni a fiatalok közé."  A fiatal fideszesek egyben lebuktatnák közleményükben a tüntetőket, pontosabban arra jutottak, hogy  "a HaHa a legutóbbi akcióival elárulta magát és a fiatalokat: a szervezet nem más, mint egy politikai szervezet érdekvédelmi álruhában." Egyben megvédik a kormányt, szerintük minden érintett legitim szervezetet legalábbis meghallgattak.

  • Még nincsenek meg a konkrét forgatókönyvek, hogy hol fognak aludni a diákok. Azok sem hoztak hálózsákot, akik tudtak róla, hogy egyetemfoglalás lesz, mert rosszul nézett volna ki azokkal szemben, akik később szereztek erről tudomást. Most az ELTE-n mindkét fórumon szünet van, a diákok éppen vacsoráznak: többen pizzát rendeltek, mások szeletelt kenyeret hoztak. Több külföldi fiatal is van a diákok között, egy nagyon lelkes horvát lány elmesélte, hogy Horvátországban is részt vett egyetemfoglalásban.

  • Az eddigi két teremből az A-épület nagyelőadójában lesz a fórum, a Főépület második emeleti termét pedig egyfajta pihenőnek használják majd a diákok. A nagyelőadóban még mindig több százan vannak. Az épület előtt sok a rendőr, arra utaló jel nincs, hogy be akarnának menni.

  • A fenti szobában bulihangulat van, szól a zene, a táblára pedig a következő felirat került: „Teenage dreams so hard to beat". A lenti fórumon még több százan, itt már csak húszan vannak.

  • A Lurdy háztól a parlamentig követtük az éhségmenetet.

  • Követtük a diákokat az Deák térről az ELTE épületébe, onnan a Corvinusra és tovább a Nemzeti Múzeum elé, ahonnan a Színművészetire mentek. Majd vissza az ELTE-re.

    Egy mozgalmas nap képei:

  • A fenti teremhez képest még nagyobb bulihangulat van a lenti nagyelőadóban, éppen a Kistehén zenekar koncertje megy. A táblán a felirat: „Foglalás határozatlan ideig (amíg Balog alá nem írja)" az alternatív részmegállapodást. Még száz-százötvenen lehetnek a diákok. Ezzel zárjuk hétfő estére élő közvetítésünket.