Ez a poszt a következő Percről percre része:

Újraírják az új alkotmányt

Ma dönt az Országgyűlés a ciklus talán legellentmondásosabb javaslatáról. Az ellenzék, Szabó Máté alapjogi biztos, Sólyom László volt köztársasági elnök és a civil kritikusok szerint a módosítás a végső csapás a ciklusban már sokszor temetett alkotmányosságra és a jogállamra. Az alkotmánymódosítás miatt aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság elnöke és az alapvető jogokért felelős biztosa, a washingtoni külügyminisztérium, az Európa Tanács főtitkára pedig a szavazás elhalasztását kérte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tóbiás József visszavonta a napirend előtti felszólalását és kiment a teremből, így aztán tényleg nem lesz szó az alkotmánymódosításról. Helyette Rogán Antal beszélhet újra a rezsicsökkentésről. Semmi újat nem tudott mondani a két perccel ezelőtt elmondott felszólalásához képest, ezért eltekintenénk ezek megismétlésétől.

  • A kormány nevében Fónagy János reagál Rogán Antal felszólalására. Ő is az MSZP-t és az SZDSZ-t okolta a rezsiárak elszabadulásáért, és ő is a privatizációt bírálta.

  • egy felkiáltójelet hagytak az üres asztalaikon. Mérete: A4-es, fehér alapon sötét jel, keretben.

  • A kereszténydemokrata Bagdy Gábor napirend előtti felszólalásában arról beszél, mennyi mindent tett Budapestért a kormány, illetve a Fidesz és a KDNP együtt. Például átadták a CET-et (még nem adták át), és megépítették a 4-es metrót (még nem építették meg). Ezután rátért Tarlós István és Orbán Viktor pénteki megállapodására 104 milliárd forintnyi fővárosi adósság átvállalásáról. Szerinte ezzel lehetővé vált, hogy a városvezetés a távlati fejlesztéssel foglalkozzon, például új buszokat vásárolhasson.

  • Hogyan lázadhatunk a közmű- és energiaszolgáltatók ellen?

  • A kormány nevében Cséfalvay Zoltán államtitkár válaszolt Bagdynak, arról beszél, hogy a szocialisták adósságot hagytak maguk után, de a kormány az államadósság és a devizaadósság után az önkormányzati adósság problémájával is megbirkózott.

  • "Diktátor vagy" - kiabálta be Vadai Ágnes Orbánnak. Köszönjük Vágó Gábor elempés képviselőnek a felvilágosítást! Erre kért egy pohár vizet Kövér a DK-s képviselőnek.

  • A jobbikos Z. Kárpát Dániel a devizaadósokról beszélt, akik szerinte már az életükért harcolnak. Azt is gondolja, hogy "kárpótlást érdemelnének az elvett évekért, az álmatlan éjszakákért". Beszélt a kormány és a jegybank felelősségéről is, szerinte "nevetséges módon még az IMF szakemberei voltak a leghangosabbak, hogy ezzel baj van".

  • A frakció nélkül maradt Schiffer András sajtótájékoztatón reagált a napirend előtt történtekre. Szerinte Rogán téved, amikor azt mondja, hogy Magyarországot mindig akkor támadják, amikor külföldi üzleti érdekeket sért. "Pont fordítva van, a kormányt akkor kapja el a szabadságharcos hangulat, amikor demokratikus alapelveket készül megsérteni" - mondta. Szerinte amúgy helyes a fellépés az energiacégek ellen, és ő is extraprofitról beszélt. De szerinte ez sem érv "az orbáni önkényuralmi törekvések mellett".

  • Bár Z. Kárpát felszólalásában direkt kérte, hogy a válaszadó kivételesen ne sorolja fel az összes eddigi intézkedést, Cséfalvay államtitkár az eddigi intézkedések felsorolásával válaszolt. Szerinte a kormány már a devizaadósok négyötödén segített, szemben a szocialistákkal, akik senkin nem segítettek.

  • Schiffer szerint Orbán Viktor "gyurcsányi játékot játszik". "Ezt a játékot játszotta Gyurcsány Ferenc és Draskovics Tibor, a kordonbontóból kordonállító lett" - reagált arra, hogy a terrorelhárítás úgy zárta le a Sándor-palota előtti teret, hogy Áder János, vagyis a védett személy nincs is az országban.

  • Hétfőn napirendre vették, kedden pedig már meg is szavazhatják a földgázellátásról és a villamos energiáról szóló törvények módosítását. Mivel a javaslatot csak hétfőn szövegezték meg, még nem állt módunkban átolvasni. Önök ezt megtehetik itt>>

    Gyorsolvasással átfutva a tranzakciós illeték és a közműadó áthárítását tiltanák meg törvényben az energiaszolgáltatóknak.

  • Levették a napirendről a lánctartozásról szóló törvényt, amiről kedden szavaztak volna.

  • a felszólalásra jogosultak közül csak a Jobbik és a kormánypártok vannak jelen a teremben.

  • cikkünk a témában:

    Mindeközben külföldön

    a magyar demokráciáért aggódnak.

  • A szocialisták távollétében a Jobbik kezdhette az interpellációkat. Staudt Gábor egy idézettel nyitott, amiben Holoda Attila energetikai helyettes államtitkár lemondása után arról beszélt, hogy sokszor kapott lobbijellegű megbízásokat Fidesz-közeli vállalkozóktól, akiknek az emberei a minisztériumokba is beépültek. Arról is beszélt, hogy a megrendelők és a döntéshozók egyre gátlástalanabb döntéseket hoznak, illetve hogy Holoda szerint az energetikai cégeket offshore-érdekeltségeken keresztül valójában politikusok irányítják. Tervezik-e a vádak kivizsgálását, kérdezte.

  • Egy későbbi időpontban fejti ki álláspontját az alaptörvény-módosításról és az azzal foglalkozó Sólyom László-írásról a köztársasági elnök. "Nem innen, Berlinből, hanem majd Magyarországon fogom elmondani az álláspontomat" - mondta Áder János a német szövetségi elnökkel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatóján. Az alaptörvény-módosítás hétfőre tervezett zárószavazásával összefüggésben hangsúlyozta: "világos szabályok és határidők" határozzák meg, hogy az Országgyűlés döntése után mit kell tennie a házelnöknek és a köztársasági elnöknek. (MTI)

  • "A korrupció elleni harc egy alapvetően fontos társadalmi ügy" - mondta, így, Fónagy János államtitkár, aki szerint valóban kiemelkedő ebben az ügyben a kormány felelőssége. De szerinte a kormány fel is lépett, például azonnal kivizsgálták az elmúltnyolcév korrupciós ügyeit. "A határozott fellépés eredménye például az 1104/2012-es kormányhatározat" - büszkélkedett. Ez egy korrupcióellenes program, amiben megjelenik a korrupciós kockázatok elemzése is. Azt is megtudtuk, hogy a korrupciót is a kormány jolly jokere, a Magyary Program kezeli - ennek elméletileg a bürokrácia csökkentése volna a feladata. A konkrét felvetésre azt válaszolta, hogy azok semmilyen konkrétumot nem tartalmaztak, ezért kénytelen a leghatározottabban visszautasítani a felvetéseket.

    Staudtot nem elégítette ki a válasz, a kormánytöbbséget viszont igen.

  • máris kormánypárti öninterpelláció következik, amit viszont még ebben a rendkívüli helyzetben sem vagyunk hajlandók közvetíteni.

  • mert csak három jobbikos nyújtott be ilyet a határidőig. Így rekordrövid is lesz az interpellációs időszak.

  • "Isten hozta, Miniszter úr, ez a való világ" - adott rapes címet felszólalásának Apáti István jobbikos képviselő, aki az ópályi termény- és falopásokról, iskolai erőszakról beszélt, majd meg is nevezte, hogy szerinte melyik nemzetiséghez tartoznak a bűnelkövetők. Arról, hogy "a helyzet katasztrofális és a feszültség kézzel tapintható", azt személyesen is ellenőrizte. Ópályiban már aláírásgyűjtés is indult, hogy súlyosabb büntetéseket szabjanak ki a bűnelkövetőkre és növeljék a faluban a rendőri jelenlétet. Szerinte jó volna, ha a rendőrök az autósok és a kerékpárosok ellenőrzése helyett inkább a bűnelkövetőkkel szemben lépnének fel "Szent László-i szigorral".

  • Sólyom László volt köztársasági elnök véleménye abból a szempontból tévesnek tekinthető, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) hatáskörét a jelenlegi módosítás nem érinti, az ítélkezési szabadságát pedig szélesíti, tehát semmilyen formában nem von el hatáskört az Ab-től, mondta Gulyás Gergely, a Fidesz szakpolitikusa. Gulyás Gergely kijelentette: véleménye szerint alkotmánymódosítás esetén előzetes normakontrollra nincs lehetőség, ez sem a régi alkotmány, sem az új alaptörvény alapján nem lehetséges. "De természetesen a köztársasági elnök úr tudja a saját hatáskörét értelmezni" - tette hozzá. Sólyom László hétfőn közzétett írásában azt fejtette ki, hogy mielőtt gyakorlatilag visszavonhatatlanul rögzülne az eredeti alaptörvénynek ellentmondó állapot, egy lehetőség maradt, a köztársasági elnök vétója. (MTI)

  • "Sajnálatos, hogy ön anélkül állít szörnyű dolgokat, valótlant, hogy a polgármesterrel, képviselőtestülettel beszélt volna. Én ezt megtettem" - mondta. Ópályi polgármestere nem kérte rendőrörs felállítását, elégedett azzal a rendőri jelenléttel, ami van, mondta.

    Apáti nem fogadta el a választ, a kormánytöbbség igen.

  • Az utolsó interpelláló a jobbikos Egyed Zsolt, akit az érdekel, milyen sors vár "a fészekrakók által megszállt" társasházak lakóira. "Eltérő kultúrájú fészekrakókról" beszélt, akik "kommunaszerűen, sokszor ősközösségi szinten élnek". Sokszor adósságot hagynak maguk után, ami miatt a szolgáltatók az egész lakóközösséget kénytelenek büntetni. Mi lesz a maradókkal, kérdezte.

  • Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközzel be fogja tartatni az uniós előírásokat, válaszolta a magyar alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos kérdésre a testület szóvivője hétfőn. Pia Ahrenkilde Hansen ismertette, hogy a José Manuel Barroso aggodalmait összefoglaló levelére küldött válaszában Orbán Viktor ismét megerősítette: Magyarország és kormánya elkötelezett az európai jogszabályok és értékek mellett. A miniszterelnök levele a szóvivő szerint általános biztosítékokat tartalmaz, ami "önmagában nagyon pozitív". A szóvivő kijelentette: az Európai Bizottság akkor reagál érdemben az ügyre, ha a magyar parlament megszavazza a módosítást.(MTI

  • "A fészekrakók generálta probléma valóban ismeretes" - válaszolta erre Kontrát Károly belügyi államtitkár, majd arról beszélt, hogy 251 ingatlan apropóján 371 ember ellen van eljárás Miskolcon. A rendőrség pedig még biciklis járőröket is bevet, szerinte ennek hatására 2010 óta folyamatosan csökken a bűncselekmények száma az Avas lakótelepen. Tervezik továbbá, hogy Miskolc városa felvásárolja a fészekrakók lakásait és segít a hátralékok gyors behajtásában is.

    Egyed nem fogadta el a választ, mert szerinte a fészekrakóknak "nincs helyük Miskolcon". A kormánytöbbség megszavazta az államtitkári választ.

  • a szocialisták az azonnali kérdéseket és a kérdéseket is bojkotállják, de mert Orbán Viktor a héten nem válaszol, ezeket amúgy se közvetítettük volna. Hamarosan összefoglaló cikkel jelentkezünk, ebben számolunk be a szavazásokról, köztük az Alaptörvény módosításáról is, ami ellen délután fél öttől lehet tiltakozni a Parlament előtt.

  • Az országgyűlés nem halasztja el az alaptörvény módosításának végszavazását, "nem látjuk értelmét annak, hogy ez az eljárás tovább húzódjon" - válaszolta Gulyás Gergely az alkotmánymódosítás miatti hazai civil tiltakozásokra, illetve az európai uniós aggályokra vonatkozó kérdésre. A képviselő hangsúlyozta: a javaslat elfogadása után minden vizsgálatra lehetősége lesz a nemzetközi szervezeteknek, és ezt természetesenek tartják. A Velencei Bizottság esetleges vizsgálatával kapcsolatban kijelentette: "nem, hogy ennek nincs akadálya, hanem mi is várjuk", hogy a Velencei Bizottság megvizsgálja a módosításokat. (MTI)

  • A kormányfőtől kellene megkérdezni, miért nem beszélt napirend előtt az alkotmánymódosításról, de teljesen egyértelmű volt, hogy a magyar embereket húsbavágóan érintő kérdés a rezsicsökkentés volt, mondta Gulyás Gergely. Hétfő délután Fidesz elnökségi ülés lesz, és ennek tudomása szerint szintén a rezsicsökkentés lesz a témája. (MTI)

  • Jogszerűen lehet tüntetni a kormány ellen és a kormány mellett, de az nem lehetséges, hogy valakik megpróbálják megakadályozni a képviselőket abban, hogy a Parlamentbe bejussanak és a munkájukat végezzék, mondta Gulyás Gergely a hétfői tüntetésről, ahol mintegy 20 középiskolás fiatal állta el a képviselők útját az Alaptörvény negyedik módosítása ellen tiltakozva. Gulyás Gergely azt mondta: a kormány és a rendőrség a gyülekezési jog jogszerű gyakorlását mindenki számára biztosította eddig is és biztosítja ezután is, de ez nem volt így 2002 és 2010 között, amikor sokaknak a jogszerű joggyakorlás esetén is fizikai épségüket kellett félteni. (MTI)