Ez a poszt a következő Percről percre része:

Újraírják az új alkotmányt

Ma dönt az Országgyűlés a ciklus talán legellentmondásosabb javaslatáról. Az ellenzék, Szabó Máté alapjogi biztos, Sólyom László volt köztársasági elnök és a civil kritikusok szerint a módosítás a végső csapás a ciklusban már sokszor temetett alkotmányosságra és a jogállamra. Az alkotmánymódosítás miatt aggodalmát fejezte ki az Európai Bizottság elnöke és az alapvető jogokért felelős biztosa, a washingtoni külügyminisztérium, az Európa Tanács főtitkára pedig a szavazás elhalasztását kérte.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Alaptörvényen ekkorát még nem módosítottak

    Hacsak a nemzetközi tiltakozások határására meg nem gondolja magát a kormány, hétfőn minden eddiginél jelentősebb alkotmánymódosításokról szavazhat a parlament. De szavaznak a villamosenergia-törvényről is, törvénytelenné téve, ha egy szolgáltató hasznot akarna szerezni. Orbán Viktor elméletileg nem szólal fel, de az Alaptörvény módosítása még okot adhat erre.

  • Előzetesünkben még csak valószínűsítettük, immár tényként állíthatjuk, hogy Orbán Viktor megszólal az alaptörvény módosításának apropóján. A miniszterelnök napirend előtt szólal fel. Mondandója tartalmáról már a cím is sokat sejtet: "Magyarország nem hagyja magát".

    A házszabály szerint ha Orbán beszéde rövidebb húsz percnél, a négy frakció öt-öt percben reagálhat. Ha a miniszterelnök ennél hosszabban beszél, akkor hét percük lesz válaszolni. A miniszterelnök viszontválaszt is adhat, korlátlan időtartamban.

  • Az első interpelláló egyből belevág a közepébe, a szocialista Nemény András mindenféle óvatoskodás nélkül egyből választási manipulációval vádolja majd a nemzeti fejlesztési minisztert, aki szerinte közpénzből, szakszervezeti támogatással igyekszik szavazatokat szerezni. A jobbikos Staudt Gábor pedig azt állítja, hogy a nokiás dobozokat meghaladva immár állami korrupcióról lehet beszélni. A kormánypárti öninterpellációt most két képviselő adja majd elő, párban.

  • A második ellenzéki kört nyitó szocialista Tóth Csaba egy álompályázatot vet össze a valósággal, majd a jobbikos Apáti István következik az "Isten hozta Miniszter Úr, ez a való világ" című rapbetéttel. A szocialista Göndör István az adóskonszolidáció problémájával, a jobbikos Egyed Zsolt a fészekrakókkal foglalkozik majd. Ha jut rá idő, még Baja Ferenc is felszólalhat, szerinte az NMHH infokommunikációs vezetése megbukott, mert felelőtlenül gazdálkodott a frekvenciákkal.

  • A miniszterelnöki felszólalás után se lesz más a téma, a szocialista Tóbiás József vezérszónoklatában az alkotmányos válságról beszél majd. Ezt propagandisztikus célokat szolgáló kormánypárti felszólalás követi majd, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője mondja el, hogy szerinte kinek fáj a rezsicsökkentés. A kereszténydemokrata Bagdy Gábor a kriptikus "Budapest21" címet adta napirend előttijének. A jobbikos Z. Kárpát Dániel szokásos témájában, a hiteladósok ügyében szólal fel.

  • Középiskolások állták el a Parlament bejáratát

  • Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke az ülés előtti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Jobbik tartózkodni fog az Alaptörvény módosításánál. Indoklása szerint a módosítás több pontja - például az alkotmánybírósági kontroll korlátozása - elfogadhatatlan, de vannak olyan pontjai is, amit a Jobbik a kezdetektől támogat, ezek leszavazását pedig joggal vethetnék a szemükre.

  • cikkünk a témában:

    Mit hoz az Alaptörvény módosítása?

  • cikkünk a témában:

    A TEK lezáratta az Áder-hivatal előtti teret

    Nem életszerű a TEK magyarázata a gyülekezési jog korlátozására, állítja a TASZ.

  • Az MSZP értesüléseink szerint nemcsak az Alaptörvény módosítását, hanem az egész ülést bojkottálja - csak vezérszónokuk, Tóbiás József lesz jelen az ülésen. Az ülésnek amúgy már tíz perce tartania kéne, de Kövér házelnök még nem csengetett be.

  • Kövér végül becsengetett. Nyitásként ismertette Áder János leiratait Varga Mihály tárca nélküli megbízásának lejártáról, illetve nemzetgazdasági miniszteri kinevezéséről. A hírt a kormánypártok tapssal fogadták. Bejelentették, hogy Balogh Ádám, Matolcsy volt adóügyi államtitkára a Magyar Nemzeti Bank alelnöke lett. Kövér ezután megadta a szót Orbánnak.

  • A Facebookon szállt be a csatába

  • Orbán kivételesen nem a pódiumról, hanem a helyéről beszél. Közben a karzatról valaki valamit kiabál, de az adás rendezője egyáltalán nem hajlandó mutatni, hogy mi történik. Orbán amúgy nem az alaptörvényről, hanem a rezsicsökkentésről beszél, amit ezek szerint fontosabb témának érez. Ha minden igaz, mégsem a karzatról, hanem a padsorokból kiabált valaki, de hogy ki, az a közvetítésből nem derült ki. (A parlamenti tudósítók a sajtószobából, tévén követhetik az ülést.)

  • "A villanyár kérdése minden magyar családot érint" - magyarázza közben Orbán. A beszéd apropója, hogy a bíróságok ítélete alapján a kormány nem kérheti számon az energiaszolgáltatókon azt, hogy költségeiket beépítik a számlába. Ennek megakadályozására amúgy hétfőn egy olyan törvényjavaslatról is szavaznak, amely egyszerűen megtiltaná, hogy a lakossági energiaszolgáltatás hasznot termeljen.

  • és egy pohár vizet kért egy képviselőasszonynak, aki felhetően rosszul van. Így reagált az Orbán szavait kísérő  folyamatos bekiablására.

  • Az energiacégek óriási profitokat termeltek és milliárdokat kerestek az embereken, állítja most Orbán, bár ez ebben a formában nem igaz - a lakossági energiaszolgáltatás évek óta veszteséges üzletág. Még ha Orbán szerint a bíróság ítélete "maga a botrány". Ezután még szó volt "a magyarokat sújtó terhekről", és arról, hogy a bíróság ítélete "arcátlanság", amire nem is talál szavakat. "Ha az új törvényjavaslatot a parlament elfogadja, és miért ne fogadná el, akkor az energiacégek még kevesebbet fognak keresni" - mondta. Az energiacégeket "gátlástalan és telhetetlen vállalatoknak" nevezte.

  • Orbán végül arra szólította az embereket, hogy lázadjanak fel az energiaszolgáltatók ellen.

  • Elsőként a szocialista Tóbiás József reagált Orbán felszólalására. Mint mondta, Orbán tulajdonképpen egy bírósági ügyre reagált a kormány nevében, még ha a címe az is volt, hogy "Magyarország nem hagyja magát". "Néhány számot mondanék. Öt százalék az infláció, négy százalékkal csökkentek a reálbérek. Ez alapján jogos a felvetés, hogy azokat a terheket, amiket az emberekre róttak, ideje volt, hogy egy lépést megtettek" - mondta. Majd rátért, hogy azt remélte, Orbán az Alaptörvény módosításáról fog beszélni, ami talán fontosabb. Szerinte az alaptörvény módosítása arról szól, hogy átlépi-e a kormány a határt, amelynek a túloldalán már nem beszélhetünk demokráciáról. Azaz a kérdés nem az, hogy lehet-e jobban élni, hanem hogy lehet-e legitim akarat Orbánén kívül.

  • Tóbiás ezután felsorolta, hogy az elmúlt években Orbánék folyamatosan korlátozta az Alkotmánybíróság hatásköreit, most pedig végleg ellehetetlenítenék a működését. Idézte Sólyom Lászlót is, aki szerint az Alaptörvény negyedik módosítása az alkotmányos rend végét jelenti. "Nem Európával, nem a bizottsággal, nem az Európa Tanáccsal, nem az Egyesült Államokkal, nem a világgal, ön önmagával harcol" - mondta Orbánnak, és kérte, hogy ne legyen mértéktelen.

  • A Jobbik nevében Volner János reagált. Ő régóta arra várt, hogy a kormány ne álljon meg a tíz százalékos rezsicsökkentésnél. Ezután beszólt az LMP-nek, amely szerinte egy külföldről finanszírozott párt. Majd az MSZP-t bírálta, amiért 1995-ben privatizálták az energiaszektort, mert szerinte az energiacégeknek állami tulajdonban kéne lennie. A privatizáció szerinte hazaárulás volt.

  • Hiába próbálta eltitkolni a titokzatos adásrendező, sikerült kiderítenünk, hogy a DK-s Vadai Ágnes kiabált be Orbán Viktor beszéde alatt. Hogy mit, azt még nem tudjuk, de igyekszünk megtudni.

  • az Orbán szavaira frakcióvezető-helyettesként reagáló Tóbiás József a teremben. A frakció többi része nem vesz részt a parlamenti mai ülésén, ezzel tiltakozva az alaptörvény módosítása ellen.

  • Volner szerint nem is tíz, hanem harminc százalékot is lehetne csökkenteni a rezsin, mert a villany az MSZP miatt drága.

  • "Miközben a miniszterelnök úr beszélt, az egyik ellenzéki csoport képviselői egy lepedőt tartottak fel, amely az önkényuralom kifejezést tartalmazta" - kezdte azon a különleges nyelven Harrach Péter, amit rendőrökön és ügyészeken kívül csak politikusok beszélnek. Ő remélte, hogy az ellenzéki csoport az energiacégekre akart ezzel utalni, de Vadai bekiabálása után rá kellett jönnie, hogy valami olyanra reagáltak "amiről nem volt szó". Ezután ő is a rezsicsökkentésről és a gonosz energiaszolgáltatókról beszélt, meg arról, hogy mi mindent tettek a devizahitelesekért.

  • Harrach szerint "szélsőbalosok" tiltakoznak "ízléstelenül", sőt, "törvénytelenül".

  • "Mikor Magyarország miniszterelnöke fellép az ellen, hogy az energiacégek egymással összefogva megpróbálják megakadályozni a rezsicsökkentést, erre Gyurcsány Ferenc képviselőcsoportjának az a reakciója, hogy önkényuralmat kiált" - kezdte válaszát Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője, aki innen már egy mondat alatt eljutott a szemkilövetésig és Bajnai Gordonig. Megtudtuk még, hogy a Fidesz azért harcol, hogy "az emberek, a családok érdekeit védjük meg". Ő is luxusprofitozott, amely, mint már írtuk, ebben az esetben szimplán nem igaz.

  • Az utolsó diákot is elvitték a parlament elől

  • Rogán is a népet buzdítja tiltakozásra, szerinte az energiaszolgáltatókkal nem a kormány, hanem maguk az emberek állnak szemben. Arról is beszélt, hogy Magyarországon a legmagasabb a rezsiköltség az EU-ban, igaz, később kiderült, hogy arra gondolt, arányaiban a legnagyobb - ez pedig ügye attól is függ, hogy mekkora a jövedelem, amihez a rezsiköltség arányul. Felszólalása végén azt sejtette, hogy a külföld csak akkor tiltakozik, amikor külföldi gazdasági érdekek sérülnek. Mondjuk az EU nem a rezsicsökkentés, hanem az alkotmánymódosítás ellen tiltakozott.

  • Viszontválaszában Orbán megköszönte azok támogatását, akik "ebben a vitában nem a nagy cégek, hanem a magyar emberek oldalára álltak". És bár Tóbiás József a rezsicsökkentést egyáltalán nem bírálta, Orbán szerint az MSZP "a tőke oldalára állt". Egy ilyen vitában szerinte "ha egy internacionalista párt szempontjából ennek van értelme, a magyarok oldalára kell állni". Szerinte az MSZP hívei is örülnek a rezsicsökkentésnek, ezért az ő támogatásukat is kérte. "Tóbiás képviselő szerint mi az unióval meg az Egyesült Államokkal, meg ki tudja kivel harcolunk. Ennél nekem kisebbek az ambícióim, rezsicsökkentést szeretnék" - mondta, majd arról beszélt, hogy nem valaki ellen, hanem a magyar kisemberért harcol. Ezt vastaps fogadta.