Utolsó rohamot indított a tél

2013.03.27. 09:07
Térkép, Galéria, Videó
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tartós felsővezetéki zárlat miatt áram nélkül maradt a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Veresegyház–Vác vonal. Ezeken a vonalakon 20-25 perces késésre kell számítani. A menetrend szerinti közlekedés csak a déli órákra állhat helyre. (HavariaPress)

  • Mindkét futópályát megtisztította a Budapest Airport hószolgálata az elmúlt egy órában. A futópályák felülete részben latyakos-vizes, de a fékhatás jó. A repülőtér gurulóútjait és forgalmi előtereit vizes hó fedi és gyenge a fékhatás. A reggeli járatok ugyan kisebb késésekkel, de elindultak Ferihegyről, járat törlésre, vagy érkező járat kitérő repülőtérre történő átirányítására nem volt szükség. A repülőtéren gyengén havazik és -2 fok van. (airportal.hu)

  • Jó pont a BKV-nak, Pomázon már reggel fél hétkor le volt takarítva a HÉV-állomás, ellentétben Pilisszentlászlóval, ahol igazolt hiányzásnak számít, ha valaki nem ér fel. A közútkezelő hajnali (5:40) tájékoztatása szerint csak az induljon el fel a hegyre, akinek legalább 8 kerék meghajtása van.

  • A nyugati határszélen felszakadozott a felhőzet, az Alpokalján süt a nap. Másutt folytatódik a havazás, keleten néhol havas eső hullik. (Időkép)

  • A 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkozó korlátozást feloldották, ezért a kamionforgalom is helyreállt az M7-es autópályán. A határon a forgalom zavartalan. A sármelléki repülőtér zárva tart, bizonytalan ideig nem indít és nem fogad járatokat. (police.hu)

  • A hóesés miatt a budapesti amerikai nagykövetség ma zárva tart. Az Aktív Állampolgárságért díj 13 órára meghirdetett átadása ezért elmarad. A díjátadó új időpontjáról a nagykövetség értesítést küld. (MTI)

  • Elhárították a műszaki hibát az 1-es villamos vonalán, így az már újra teljes vonalon közlekedhet.

  • A közigazgatási magyar népszerű kifejezésével élve "télies útviszonyok" vannak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is, ahol egyrészt most is havazik, másrészt az OMSZ figyelmeztető előrejelzése szerint ma tíz centinél is tőbb hó hullhat, és még hófúvások is lehetnek. A Magyar Közút megyei diszpécsere szerint a megye főútjai sónedvesek, latyakosak. A mellékutakról letolták a havat és a veszélyesebb kanyarokban sóztak is.

  • A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a fővárost elkerülő körgyűrű 21-es kilométerénél, „a Budapest irányába vezető oldalon” történt a baleset, akármit is jelentsen ez egy körgyűrű esetén. Személyautó ütközött kamionnal, egyelőre ismeretlen okból. A forgalom csak fél pályán halad.

  • Csak azért, mert kedd délután feloldották a kamionstopot, a 7,5 tonnásnál nagyobb össztömegű járművek még nehezen kűzdenek meg az útviszonyokkal. Veszprém megyében hat kamion akadt el az éjszaka, főként a 8-as főúton Ajka-Városlőd környékén nem tudnak feljutni az emelkedőn. A kamionok mentésén a tűzoltók dolgoznak. Hajnali fél hétkor egy kenyeret szállító kisteherautó felborult Berhida és Ősi között. Lezárt út nincs a megyében.

  • Az Országos Rendőr-főkapitányság reggeli összesítése szerint az elmúlt 24 órában 39 sérüléssel járó közlekedési baleset történt az országban. Nyolc balesetnek súlyos sérültjei voltak. Kihűléses halálesetről az elmúlt 24 órában nem szereztek tudomást.

    A havazáson kívül is zajlik az élet, 185 embert elfogtak, 57-et bűncselekmény elkövetése közben értek tetten.

  • Reggel feloldották a 61-es út zalai szakaszára az éjszaka elrendelt, még a 3,5 tonnás össztömegű kisteherautók forgalmát is tiltó kamionstopot. A korlátozást a Zala megyei rendőrség oldotta fel.

  • Egy munkába érkező kollégánk tájékoztatása szerint tíz percet kellett várni a 3-as metróra is, ami teljesen tömött volt.

  • Csak a Lehel útig közlekedik az 1-es villamos a pesti végállomásától, onnan Budára pótlóbuszok szállítják az utasokat. Műszaki probléma lehet, egy villamos a Flórián térnél vesztegel.

  • Még a sószóró is megcsúszott

    Az országos útviszonyokra jellemző, hogy hajnalban még egy sószóró is megcsúszott és a szalagkorlátnak ütközött az M3-ason. A Magyar Közút tájékoztatása szerint vidéken még a főutak is havasak. A sármelléki bekötőút járhatatlan, a 61-es út zalai szakaszán már a 3,5 tonnás kisteherautók sem közlekedhetnek. A kamionstop kedd délutáni feloldása óta már száznál is több balesethez és elakadt járműhöz riasztották a tűzoltókat.

  • Egyre csak esik a hó

    Szerdán még országszerte havazhat, de legalább már a szél nem fúj. Hét megyében így is hófúvásokra figyelmeztet a meteorológia. Budapesten még a legfontosabb utak is havasak. Holnap még hideg lesz, csütörtökön esővel köszönt be újra a tavasz. Hét megyében lehet hófúvás, kettőben tíz centinél több hó hullhat. Most országszerte havazik, de ez napközben már változhat.

  • Az osztrák A1-es autópályán az ellenkező irányban is karambol miatt állt le a forgalom az esti órákban, ott nyolc kocsi csúszott egymásba. A mentőszolgálat arról számolt be, hogy a mentőknek egy szakaszon gyalog kellett megközelíteniük a bajba jutott autósokat, mert a dugóban várakozók autói eltorlaszolták az utat. (MTI)

  • Munkatársunk szerint az ausztriai tömegkarambol helyszínétől a hatóságok sikeresen visszafordítottak több ezer autót. Voltak, akik a lejáróig visszajutottak, és St. Pöltenben találtak szállást.

  • Egy ember meghalt, tizenketten megsérültek egy tömegkarambolban Ausztriában. Az A1-es autópályán, Bécstől 70 kilométerre nyugatra, St. Pölten közelében 30 gépjármű ütközött össze késő délután – írja az MTI. Az osztrák nachrichten.at szerint viszont kb. 100 autó érintett a balesetben. A baleset térségében egész nap esett a hó, az úttesten jégréteg képződött. A baleset halálos áldozata egy olyan kocsiban ült, ami beszorult egy kamion alá. A tűzoltóság szóvivője azt mondta az osztrák közszolgálati rádiónak, hogy az autósok nem az útviszonyoknak megfelelően vezettek.

  • Cegléd magasságában valami gond lehet (talán kamionelakadás), mert kilométeres sor áll, és felválltva engedik el a forgalmat – írja Robi. „Jég itt is van, mikor visszafordultam 1 szóróval találkoztam, a sor végén állt” – írja, szerinte kerülni a 40-es úton lehet, Cegléd–Ceglédbercel–Albertirsa vonalon. Érdekességként említette: „Legalább hat darab túlméretes szállítmánnyal találkoztam, lehet, hogy ezek miatt is zárják időszakosan a forgalmat.”

  • A Kékestetőn 77 centiméter a hó vastagsága, de az alacsonyabban fekvő települések közül is sok helyen 20-30 centis hóréteg alakult ki kedd estére. Például a Somogy megyei Zicsen 30, a Tolna megyei Hőgyészen 24, a szintén Tolna megyei Szakályon és Pakson 23 centiméteres hóvastagságot mértek. (MTI)

  • Az FKF Zrt. legfrissebb közleménye szerint a rendkívül intenzív havazás miatt a magasabban fekvő budai utak már kevéssel a takarítás után visszafehérednek, ami gondot okoz az autóbuszközlekedésben.

  • Sajnos a felvétel nem Magyarországon készült, de ha hasonlót filmezne, feltétlen küldje el nekünk!

  • Az időjárás miatt a Budapest-Hatvan-Miskolc, a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza-Záhony és a Debrecen környéki vonalakon 10-20 perces késések várhatók.

    A Budapest-Veresegyház-Vác vonalon váltóállítási problémák nehezítették a vasúti közlekedést. Az erre utazóknak 20-25 perc késésre kell készülniük. (MTI)

  • Olvasónk a 4-es főúton halad Budapest felé, elmondása szerint Szolnoktól kezdve tükörjégen. 22 kilométert haladt 45 perc alatt, miközben sehol nem látta, hogy sóznák az utakat. Ráadásul a nemzetközi kamionok még lelkesen előzgetnek a csúszós úton. Valamint a szél is fúj, miközben a havazás is szüntelen, Robi szerint “helyzet lesz”.

  • Munkatársunk szülei délután hat óta állnak St. Pöltennél az autópályán. Tömegbaleset volt, több mint negyven kamion és néhány személyautó ment egymásba. Több óra várakozás után elkezdték egyesével visszafordítani az autókat, de egy idő után ez is elakadt, megint áll a teljes sor. És persze folyamatosan havazik.

  • Itt a délután öt autó ütközött, mostanra fejeződött be a műszaki mentés.

  • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság esti közleménye szerint a rendkívüli havazás ideje alatt, kedden kora délutánig Magyarország területén összesen 1400-1500 tehergépjármű kényszerült várakozni. Nem sokkal három óra előtt azonban mindenhol megindult a forgalom. A határátkelőhelyeken nem kell várakozni, a főutak döntő többsége jól járható, kisebb fennakadások egyes mellékutakon fordulhatnak elő.