Egyelőre nem indul eljárás Magyarország ellen

2013.04.16. 16:51

Minden valószínűség szerint egyelőre nem indít kötelezettségszegési eljárásokat az Európai Bizottság Magyarország ellen a módosított alaptörvény aggályosnak nevezett pontjaival kapcsolatban, mondta kedden egy névtelenséget kérő bizottsági tisztségviselő az MTI-nek. A forrás szerint a brüsszeli testület jogi szolgálata egyelőre nem végzett a negyedik módosítás értékelésével. Ráadásul a magyar parlament napirendjén újabb, a kifogásolt passzusokra vonatkozó módosítási javaslatok jelentek meg, ami tovább késleltetheti az uniós elemzés lezárását.

A bruxinfo.hu kedden szintén azt írta, hogy értesüléseik szerint egyelőre nem indít Brüsszel kötelezettségszegési eljárásokat Magyarország ellen. Úgy tudják, a testület megvárja, hogy a parlament elfogadja az újabb módosítási javaslatot, és csak ezután kezdenek el egyeztetni az esetleges eljárásokról.

A bizottság egyik szóvivője, Cezary Lewanowicz megerősítette, hogy a magyar alkotmányos helyzet szerepelt az Európai Bizottság keddi ülésének napirendjén.

A múlt hét végén újabb levelet írt José Manuel Barroso Orbánnak, amelyben megerősítette az alaptörvény negyedik módosításával kapcsolatos aggályait. Barroso a levelében azt írta, hogy amint a Bizottság még zajló vizsgálata lezárul, meg kell tenniük a  szükséges lépéseket a kötelezettségszegési eljárás megindítására az érintett kérdések tekintetében. Orbán azt válaszolta, hogy a magyar kormány és az országgyűlés elkötelezett az európai normák és értékek mellett, és biztosította Barrosót arról, hogy a kormány mindenben együttműködik az aggodalmak eloszlatásában.  A kormányfő levelében jelezte, hogy kezdeményezte azokat a jogalkotói lépéseket, amelyekkel szerinte kezelni lehet a bizottsági elnök által jelzett aggodalmakat.

Orbán kedd este az Európai Parlament strasbourgi épületében tárgyalt. Érkezésekor Martin Schulz, az EP elnöke fogadta. Vele szűk körű megbeszélést folytatott, majd tárgyalt Joseph Daullal, az Európai Néppárt EP-frakciójának vezetőjével is. A miniszterelnök ezután részt vesz az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának ülésén.