Ez a poszt a következő Percről percre része:

Szóviccel akarják megbuktatni Orbánt

Az MSZP főleg felkiáltójelekkel, a Jobbik pedig kérdőjelekkel akarja felhívni választói figyelmét. Orbán Viktort Szekeres Imre egy szóvicc segítségével próbálja kiütni a hatalomból. Parlamenti közvetítés.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirend előtt eddig négyen jelentkeztek szólásra. Harrach Péter „A magyar hősök napjá”-ról fog beszélni, a jobbikos Varga Géza az Ángyán József és Bencsik János fideszes képviselők által is igen kemény szavakkal illetett földtörvényt fogja még keményebb szavakkal illetni, a szocialista Józsa István Orbán három évéről emlékezik meg, a fideszes Zsigó Róbert pedig valamilyen titkos aktákra lesz kíváncsi.

  • A mai interpellációkat sem hagyják ki a tavaszi ülésszak élmunkásai: Tóth Csaba, az MSZP mutyiügyi főelőadója a trafikbotrány után most az annak mellékhajtásaként megjelenő pénztárgép-botrányról fog beszélni, a jobbikos Magyar Zoltán pedig folytatja sorozatát a Nemzeti Földalapban megjelenő fideszes összefonódásokról. Érdekesség, hogy az öt szocialista interpellációból háromnak a címében szerepel felkiáltójel, egyet kérdőjel zár, egynek pedig három pont van a végén. Ebből mi csak arra tudunk következtetni, hogy érzelmileg felfűtött órák előtt állunk.

  • A már említett Magyar Zoltánon kívül interpelláló Balczó Zoltán és Sneider Tamás a balatoni kártalanítási törvény elmaradását, illetve a szociális szakemberek béremelésének halogatását firtatja az illetékes minisztereknél.

  • Ha minden igaz, akkor ma Orbán Viktor is tiszteletét teszi az Ország Házában, ahol a tovább már nem halogatható válaszadási kötelezettségének tesz eleget. Az azonnali kérdések listáját átfutva úgy tűnik, a miniszterelnök nem fog túlságosan megizzadni a válaszadásban, talán egyedül Szekeres Imre kérédésnek „Tiszán innen, Tisztán túl” büntető címével való szembesülés során fenyegeti az azonnali szellemi leépülés veszélye.

  • Harrach Péter, a Fidesz állandó ünnepügyi szónoka a gyereknapról és a "magyar hősök napjáról" beszél (ez utóbbi az első világháború elesettjeinek emlékéről szól). Teljesen szétcsúszott beszédében a KDNP-s képviselő azt fejtegeti, hogy nem mindenkinek van lehetősége meghalni a hazáért, de nagyon fontos az igazság, aminek kimondása miatt most haragszik ránk az Unió. A gyerekeket pedig nem, nem az igazságra, hanem a bátorságra kell nevelni, és így zárul be a retorikai kör, így kerülnek egymás mellé a gyerekek és a hősök. Értik már? Mi sem.

  • Hende Csaba szerint eddig egyedül a magyar hősi halottakat nem védte eddig a törvény, de ez 2010 óta megváltozott. Sok az új katonasír, és folyamatosan bővítik a hadisir.hu honlap adatbázisát.

  • Varga Géza a földtörvény módosítását leplezi le, amit a minisztérium szerinte a nagygazdák és oligarchák nyomására szövegezett me, hogy kitolhassa a birtokok nagyságának felső határát. A jobbikos képviselő a háttérben működő "sötét erők" terveiben az egymillió új munkahely helyett inkább három-négymillió bérrabszolgát lát. A kritika után jönnek a tipikus jobbikos színvonalú "megoldási" javaslatok, melyek közül az élelmiszerek szabadkereskedelemből való kiemelése különösen nagy ostobaságnak tűnik.

  • Budai Gyula populizmussal vádolja a Jobbikot, utána elsüti a szokásos fideszes populista szlogeneket, miszerint a kormány akadályozza a külföldiek földvásárlását, megtorpedózza a zsebszerződéseket, létrehozza az agrárközéposztályt, jönnek a családi gazdaságok, ésatöbbi, ésatöbbi. Ezen szlogenek némelyike többször is elhangzik, az viszont kiderül, hogy 2014-től valóban semmit nem tud tenni a kormány a külföldiek földvásárlása ellen.

  • Kéne egy rendező a parlamentbe, mert Harrach "killjoy" Pétert első felszólalónak beütemezni a létező legnagyobb dramaturgiai hiba. Pont elég álmosító ez a délután, erre ilyenekkel gyilkolják az ember agysejtjeit. Majd Hende Csaba, Varga Géza, majd Budai Gyula. Egyetlen megveszekedett szóra szóra sem emlékszem abból, amit mondtak, most meg egy szocialistának tűnő képviselő független médiákról beszél. Meg GDP-kről. És statisztikákat idéz. Követelem, hogy azonnal ugorjunk Orbán Viktorra, hadd válaszoljon Lendvai Ildikó kérdésére Kerényi Imre buzizásáról.

  • Rosszabbul élünk, mint három éve - ront neki a kormánynak a szocialista Józsa István. Itt a rablókormányzás, a dohánymaffia, a lenyúlások, a jövő felélése, az adók növelése, és annyi más bűn, hogy nem győzzük gépelni. Ezek közül a reklámadó a legújabb, melynek hátterében Józsa szerint az áll, hogy a Fidesznek az RTL Klubra fáj a foga. "A simicskázás az égig ér, de ez így nem mehet tovább!" - figyelmeztet a képviselő elképesztő filippikáját összefoglalva.

  • Részvétem, mondta Kövér László a válaszra jelentkező Cséfalvay Zoltánnak, mintha olvasta volna az előző posztot. Kösz, Laci.

  • Cséfalvay Zoltánnak, miközben megadja neki a szót. Mindenki nevet, de azért vegyük észre, hogy az ilyen tartalmi minősítés semmiképpen nem feladata a házelnöknek, sőt, az efféle renitens kiszólásokat a képviselők részéről pont Kövér szokta a legkeményebben helyreutasítani. Mondjuk abban igaza van Kövérnek, hogy az államtitkár száraz érvelésének semmi esélye nincs az iménti szóáradattal szemben.

  • Bajnai Gordon jelleméről beszél egy fideszes képviselő! Napról napra repedezik az álarc - mondja, valószínűleg Zsigó Róbert, de épp mély szendergésből ébredtem, így a nevét sajnos nem tudom. Soha, de soha nem gondoltam volna, hogy ez a Magyar Országgyűlésben megtörténhet.

  • Zsigó Róbert ezen a héten is elmondja, amit a Fidesz-szavazóknak tudnia kell Bajnai Gordonról, a Wallisról és a Hajdú-Bét-ügyről. Összefoglalva, "a jófiús álarc mögött" egy külföldiek által pénzelt, családnyúzó, vérszívó, a magyar családokon élősködő ember van. Húha. Budai Gyula egykori főelszámoltató érdemben nem is nagyon tud erre válaszolni, inkább a "Bajnai szekerét toló" volt LMP-s képviselőkhöz irányítja át Zsigót.

  • Z. Kárpát Dániel valamit felolvas. Amíg ez zajlik, elkezdek valami szórakoztatóbbat: minimálkonyha Japánból, ínyenceknek:

  • Most rövid szünetet tart a Ház az interpellációk előtt, közben a pazar Nagy-Magyarország matricával díszített laptop mögött ülő Z. Kárpát Dániel országgyűlési jegyző csalódottan olvassa az elutasított napirendi pontok között a pozsonyi csata emléknapjáról szóló indítványt. A Jobbik által a "Magyar büszkeség napjá"-nak nevezett 907-es ütközet pontos időpontját egyébként a történészek nem ismerik.

  • Z. Kárpát egy kobra sebességével a jegyzői pulpitusról máris a saját frakciójánál terem, hogy a napirendhez való hozzászólás ürügyén beszéljen kicsit a devizahitelekről. Schiffer András lényegében megismétli jobbikos kollégája szavait, de megtámogatja azt egy Róna Péter-hivatkozással, ami kapásból hiteltelenít is számunkra mindent, amit eddig mondott. Simon Gábor is kritizálja - persze, mi mást tenne - a kormány devizahitelekkel kapcsolatos lépéseit, főleg az "ócsai torzót".

  • Csúnyán vesztésre állok az álmossággal folytatott küzdelemben. Kéne egy képviselő, aki beterjeszti, hogy legyen alkotmányos alapjog a szieszta, de sajnos Schiffer András nem erről beszél, hanem a devizahitelesekről. Közben azon fantáziálok, vajon megőrizné-e Harrach Péter a legendás hidegvérét, ha a sors szeszélyéből (bocsánat, természetesen Isten kifürkészhetetlen akaratából) kifolyólag egy téli délután egy orosz panelház tetején találná magát.

  • Karba font kézzel "nekem mindegy" arckifejezéssel adja meg a szót az ellenzéki képviselőknek, a beszédek közben eleresztett sóhajai mikrofonján keresztül betöltik az üléstermet.

  • Az, hogy felborult a napirend! A házelnök még Rogán Antalnak is azt mondja, hogy "nem kötelező felszólalni". A Fidesz személyzeti politikájáról azért sokmindent elmond, hogy sikerült egy legimpulzívabb politikusát belepréselni a legszürkébb adminisztatív pozícióba.

  • Ahogy az ülést levezető házelnök Kövér és Rogán Antal magázódva udvariaskodnak egymással, hát az valami tüneményes. Elbűvölő. Csak pár minyon kéne a tökéletes teadélutánhoz.

  • Kövér Lászlónak van ez az egyszerre finoman fenyegető és gúnyos, kizárólag a szocialista/dk-s képviselőknek fenntartott hanghordozása, ami valami utánozhatatlan. Ma ő viszi el a show-t?

  • Zsigó Róbert Hajdú-Béttel kapcsolatos titkostárgyalásos-összeesküvéses állításait cáfolja. Állítása szerint az áfa-elengedés vádja abszurd, mert az adószabályok az Országgyűlés illetékességi körébe tartoznak. Kövér László elégedetten veszi tudomásul, hogy az ülés végre visszatérhet a rendes kerékvágásba.

  • Kövér László ezen a héten is viszadob egy szerinte becsületsértő Szanyi-interpellációt, és leszögezi, hogy ez a jövőben is így lesz. Reszkess, Kapitány!

  • Végre kezdődnek az intepellációk. Tóth Csaba szerint a jelenleg használt klasszikus pénztárgépek cseréjében óriási a késés, és az új, PC-alapú gépek még csak a tesztfázisban vannak. Ez a késlekedés a várt 95 milliárd forintos adótöbblet elmaradását jelenti, és az sem tiszta az MSZP-s képviselő számára, hogyan lehet majd a 150-200 ezer gépet fél év alatt beszerezni. Na meg persze: KINEK ÁLL EZ ÉRDEKÉBEN?

  • A Tóth Csabának válaszoló Cséfalvay nem kicsit átlátszó módon értetlenkedik, most akkor miért is aggódik a képviselő. Az amúgy véleményünk szerint jó parlamenti teljesítményt nyújtó államtitkár most nem nagyon tud mit kezdeni a kérdéssel, inkább olyasmikbe kapaszkodik, hogy a "kinek jó a pénztárgépcsere?" tipikus szocialista kérdés, mert az MSZP számára szokatlan, hogy a kormány a közjóért dolgozik.

  • Magyar Zoltán a földtörvényt szedi ízekre, különösen a külföldiek földvásárlása szúrja a szemét. Szerinte a nagybirtokosok földszerzését elsősegítő rendelkezések jelentik a földtörvény gerincét, és ez szerinte már nemzetbiztonsági kérdéseket is felvet. A Jobbik a földüggyel kapcsolatban egyszerre támadja az EU-t a földpiac liberalizálása miatt, és a kormányt a földpiac monopolizálása miatt. Molnár Gyula szerint a Fidesz védi a földet, és a Jobbik csak el akarja bizonytalanítani az embereket. Különben is: az államtitkár idő előttinek tartja a földtörvény általános vitája előtti interpellálgatást.

  • A kormánypárti öninterpelláció és a válasz alatt hallgassunk virtuóz spanyol zongoramuzsikát.

  • "Nagy öröm számunkra, hogy..." - kezdődik egy teljesen jelentéktelen kormánypárti képviselő teljesen jelentéktelen öninterpellációja, amire több szót nem is pazarolnék, még akkor sem, ha Bene Ildikó egy kicsit hasonlít anyukámra.