Térkép, Galéria, Videó
Kapcsolódó térkép
vizallaskep

A kék oszlopok az adott szakaszon mért aktuális vízállást mutatják, a vörös oszlopok a folyó ottani legnagyobb vízállását.

Ez a poszt a következő Percről percre része:

Lassan minden a helyére kerül

Írja meg tapasztalatait vagy küldjön fotót erre a címre: tema@mail.index.hu

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • cikkünk a témában:

    Hamarabb zárják le a pesti rakpartot

    Nem éjfélkor, hanem már éjjel tízkor lezárják Budapesten a pesti alsó rakpartot (a budait már este nyolckor). A Margitszigetre este hattól nem mehetnek autók, a dunai hajók már állnak, korlátozás lehet három villamos és egy HÉV közlekedésében.

  • A Duna emelkedő vízszintje miatt Komárom-Esztergom megye néhány településének, az esztergomi Prímás-sziget, Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás alacsonyabban fekvő területein a Komárom-Esztergom megye kormánymegbízott szerint kitelepítésre lehet szükség. A megyei Duna-szakasz minden érintett pontján tart a töltések megerősítése és magasítása, a tetőzés idejére minden veszélyeztetett helyszínt védelemmel látnak el. Közel 800 ember dolgozik a védműveken.

    Komáromban a szőnyi városrész szorul a legnagyobb védelemre, ott homokzsákokból nyúlgátat építenek. Továbbra is várják önkéntesek jelentkezését, valamint a városházán fogadják az árvízi munkásoknak szánt élelmiszereket. A védekezésben az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság rendkívüli készültséget rendelt el Komárom, Almásfüzitő és Esztergom térségében. A veszélyeztetett területen forgalomkorlátozásra és hidak lezárására kell számítani.

  • Benkő Tibor honvéd vezérkari főnök elmondta, megkezdték a honvédség technikai eszközeinek átcsoportosítását az ország keleti részéből Győr és Tata térségébe, ezek között vannak akár kéttonnányi homokzsák szállítására alkalmas helikopterek is.

    A MÁV tájékoztatása szerint Almásfüzitőnél és Komáromnál lezárták a Dunához közelebbi vágányt és kőzúzalékkal erősítik meg a vasúti pályát, a munkálatok miatt előreláthatólag 20-30 perces átlagos késésre kell számítani ezen a vonalon.

  • Megkezdték az árvízi védekezést Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében. A Gemenc Zrt. közleménye szerint az erdőgazdaság szakemberei a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, szerdán leállítják a kisvasút forgalmát, biztonságba helyezik a kitermelt faanyagot és figyelemmel kísérik a Duna vízállását. A szakemberek folyamatosan töltik fel és pótolják a körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal.

  • Már szinte biztos, hogy a rácalmási Nagy-szigetet teljesen elönti a Duna a hétvégén, illetve jövő hét elején. A vadásztársaságok féltik a sziget vadállományát, igyekeznek az árhullám előtt kimenteni a vaddisznók és őzek közül amennyit csak lehet. (duol.hu)

     
  • A Baptista Szeretetszolgálat délelőtt döntött arról, hogy minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal akar hozzájárulni az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz. A Baptista Szereteszolgálat az árvízvédelmi csapatához önkéntesek jelentkezését várja az onkentes@baptistasegely.hu emailen vagy a 06-20324-7351-es telefonszámon. A Baptista Szeretetszolgálat az 1355-ös adományvonalra beérkező adományokat az árvízi védekezésre különíti el.

  • Pest megyében a 11-es főúton homokzsákok pakolása miatt Leányfalunál félpályás korlátozás van, rendőri irányítással halad a forgalom. A visegrádi szakaszon útszűkület van érvényben. Komárom-Esztergom megyében a 11325-ös jelű Pilismarót-Basaharc összekötő úton teljes pályás útzár van.

    A Magyar Közút Nonprofit Zrt Győr-Moson-Sopron megyében felkészül az árvíz miatt esetleg szükségessé váló lezárásokra. Még nincs érvényben útlezárás, de a korábbi árvizek tapasztalatai alapján a Szigetközön áthaladó 1402-es számú összekötő úton szükség lehet a mecséri Mosoni-Duna híd lezárására és leterhelésére, hogy az árvíz ne tegyen kárt a hídban.

  • Négy szakaszra vezényelnek katonákat Győr-Moson-Sopron megyében, hogy részt vegyenek az árvízi védekezési munkálatokban, tájékoztatott a 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred illetékese. Egységük és az oda vezényelt alakulatok összesen 650 tagja este hat órakor indul a kijelölt pontokra, ahol 12 órás váltásban dolgoznak majd a töltések megerősítésén, illetve töltenek homokzsákokat. A katonákat Vének és Dunaremete, Vének és Dunaszentpál, valamint Győr és Koroncó között, valamint a Mosoni-Duna Rábca menti szakaszán vetik be.

  • Komárom-Esztergom megyében a 11326-os jelű Mária Valéria hídhoz vezető úton is teljes pályás útzár van érvényben a Duna áradása miatt, tájékoztatott a Magyar Közút Zrt. Egy önkormányzati útról egyelőre azonban fel lehet hajtani a hídra, mondta Pécsi Norbert szóvivő.

  • Terelve jár a 34-es busz

    Az óbudai Királyok útja le van zárva a forgalom elől, ezért a 34-es autóbusz már terelve jár a 134-es busz útvonalán. A 934-es autóbuszoka kedd esti üzemkezdettől a Királyok útja zárása miatt mindkét irányban módosított útvonalon járnak, írja közleményében a BKK. Az újabb forgalmi változásokról bővebben itt olvashat>>>

  • Az Erste Bank Hungary Zrt. az árvízi helyzet miatt 2013. június 6-tól ideiglenesen bezárja Szentendrén a Duna korzó 18. szám alatti fiókját. A szentendrei fiók újranyitásának időpontját a későbbiekben jelzik.

  • cikkünk a témában:

    Evakuálás és mobilgát: jön az ár Szentendrére

    Szentendre belvárosa a frissen felhúzott mobilgát mögött éli szokott életét. A régi gát tetején azonban egyre több a fényképezőgépes ember, alakul a katasztrófaturizmus. A szentendrei Pap-sziget üdülőit már evakuálták, az elkeseredett kempinges az utolsó holmikat pakolja ki.

  • A debreceni különleges orvosi mentőcsoport (Dekom) nyolc orvosa és hét műszaki szakembere indulásra kész, hogy segítsen az ausztriai, illetve a magyarországi árvíz sújtotta területeken a mentésben. Két hajójuk mellett öt-hat speciálisan felszerelt terepjárójuk és egy mentőautójuk is készen áll, hogy szükség esetén akár Ausztria, akár Magyarország területén bekapcsolódjanak a speciális mentésbe, ellátásba.

  • A BKK és a BKV műszaki szakemberei áttekintették a budapesti metróhálózaton szükséges intézkedéseket. Az árvíz kizárólag a Duna alatt közlekedő M2-es metróvonalat érinti, de várhatóan nem kell sebességkorlátozást bevezetni, írja közleményében Tarlós István főpolgármester. Ha a Duna vízszintje Budapesten eléri a 850 centimétert, akkor a Batthyány téri állomást lezárják, itt csak áthaladnak a szerelvények. Az M4-es metró munkaterületeit várhatóan az árvíz nem érinti, de a projektigazgatóság és a kivitelezők folyamatosan figyelik, van-e bárhol szivárgás, írta.

  • A valahol Csehországban készült, gyorsított felvételen látszik, ahogy elönti a kertet a víz.

    Jön a víz
  • A rendkívüli helyzetre tekintettel az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért lemondta Bajnai Gordon csütörtökön Vácra és Dunakeszire tervezett fórumait, azokat később, az ár levonulása utáni időpontban tartják meg. Az Együtt-PM Szövetség politikusai és aktivistái csütörtökön az árvízi védekezésben segítenek a Duna budapesti szakaszán.

  • Sárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) az északkeleti megyékre. Intenzív zápor és zivatarok miatt rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

  • A legfrissebb vízállási adatok szerint Budapestnél és Esztergomnál is 4 óra alatt 9 centiméterrel emelkedett a vízszint. A fővárosban kedden 11 órakor még 621 centiméteres, délután 3 órakor viszont már 630 centiméteres vízállást mértek. Esztergomban 552 centiméterről 561 centiméterre emelkedett a vízszint a délután folyamán, írta közleményében az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT).

    Komáromnál szintén 4 óra alatt 7 centiméterrel emelkedett a vízszint, délután 4 órakor már 561 centimétert mértek. Nagymarosnál 3 centiméterrel, 483 centiméterre duzzadt a folyó. Nagybajcsnál négy óra alatt nem változott a vízszint, ott továbbra is 660 centiméteres a Duna vízállása. Az árhullám tetőzése a számítások szerint a Szigetközben pénteken várható a nagybajcsi vízmérce 890 centiméteres vízállásánál. A fővárosban a tetőzés előreláthatólag vasárnap lesz 875 centiméteres vízállásnál. Országszerte továbbra is több mint 490 kilométer töltés mentén védekeznek a szakemberek.

  • A csehországi Hostinne utcáin hömpölyög a víz.

    Hostinné
  • A néhány nappal korábban jelzettnél 40-50 centiméterrel magasabban tetőzhet a Mosoni-Duna, mondta Széles Sándor, a Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott. A megáradó Duna visszaduzzasztó hatása csütörtöktől érvényesülhet itt és a térség többi mellékfolyóján, így a Marcalon és a Rábán. A Duna tetőzését szombatra várják a szakemberek a térségben, és egyelőre nem tudni, mikor és milyen tempóban indul meg majd az apadás.

  • Fröccs- és barbecue fesztivál lesz a hétvégén a Lágymányosi híd budai hdfőjénél lévő Kopaszi-gáton. A szervezők szerint az áradás nem veszélyezteti a fesztivált, mert a Kopaszi-gát több mint egy méterrel a várható árhullám szintje fölött fekszik. Hozzátette, az árvízhelyzet miatt a profit egy részét felajánlják a Budapesti Különleges Mentők számára, és a látogatókat is arra kérik, hogy hozzanak tartós élelmiszereket az árvízkárosultaknak. (MTI)

  • Ha medréből kilépő vízzel, esetleg árvízzel találkozik, vagy friss árvizes története van számunkra, írjon vagy küldjön fotót erre a címre!

  • Már több ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Csehországban, miután a Cseh Energetikai Hivatal a súlyosbodó árvízhelyzet miatt energetikai szükségállapotot hirdetett a régióban, és több tucat áramelosztót kellett kikapcsolnia. Súlyos a helyzet a régió központjában, a százezer lakosú Ústí nad Labemben, ahonnan már hatezer embert kellett kitelepíteni. Ústíban a folyó menti gátak 10,5-11 méter magasak, de az Elba vízszintje már most tíz méter körül mozog. A meteorológiai előrejelzések szerint tovább emelkedik, éd tetőzése csak szerda délelőtt várható.

  • Ki kellett menteni az egyik Pozsonynál rekedt sétahajó utasát. A külföldi turistákkal teli hajó mindenkitől el volt szigetelve, nem lehetett a partra lépni, mivel a kilépőhidat is elöntötte a víz, az egyik utasnak azonban haza kellett jutnia egy váratlan családi tragédia miatt. A sodró árban végül a tűzoltók küldtek egy mentőcsónakot. (Buum.sk)

  • Erősítik, magasítják a gátakat az Öreg-Duna magyarországi és a Mosoni-Duna mindkét oldalán, a Mecsér-Dunaszentpál-Győrújfalu vonalon alakult ki a legnehezebb helyzet. Több mint negyven nagyteherautóval hordják a homokot ezekhez a töltésszakaszokhoz, így minden esély megvan arra, hogy a szükséges munkákat el tudják végezni, mondta Széles Sándor, Győr-Moson-Sopron megyei kormánymegbízott.

    Hódmezővásárhelyről, Szentesről, Szolnokról és Veszprémből vezényeltek át katonai egységeket az árvíz elleni védekezésre Győr-Moson-Sopronba. Az első, 650 fős egység este hat órakor kezdi meg a munkát a gátakon, a másik, ugyanekkora egység pedig 12 órával később váltja le őket. A mentésben négy lánctalpas kétéltű jármű is részt vesz.

  • Az árterek helyreállítását szorgalmazza a Természetvédelmi Világalap (WWF), amelynek közleménye szerint a Duna-medence sok országának kell a jövőben olyan árvizek kockázatával számolnia, amilyenek most Ausztriát, Németországot és Közép-Európa más államait is sújtják, miközben sok folyónak egyre csökken a természetes vízvisszatartó képessége.

  • cikkünk a témában:

    Orbán, Tarlós, Pintér autós terepszemlén

    A Római-partra látogatott Orván Viktor miniszterelnök, Tarlós István, Pintér Sándor és Bakondi György. Orbán vezetett, valószínűleg le is koccolta a kisbusza tükrét.

    Árvízi őrjárat: Orbán és Pintér ezúttal Tarlós szállítja a hátsó ülésen
  • A paksi atomerőmű üzemeltetésére, biztonságára nem jelent veszélyt a Duna áradása. Az atomerőmű telephelye semmilyen körülmények között nem kerül víz alá, mondta Hamvas István, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Folyamatos kapcsolatot tartanak a vízügyi hatóságokkal, a folyó magas vízállása esetére kidolgozott, háromfokozatú védelmi intézkedés első szintjét életbe léptették. Hamvas István elmondta, hogy az erőmű felőli gát magasabb, mint a túloldali, az erőmű telephelye pedig még ennél is feljebb van.