új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Szombaton tartja a fővárosi Millenáris Parkban tisztújító kongresszusát a Fidesz. A rendezvényt eredetileg júniusban tartották volna, de a dunai árvíz miatt elhalasztottak. Több kormánypárti politikus is arról beszélt az Indexnek, hogy unalmas kongresszusra számít. Szerintük problémákat jelezne, ha fél évvel a választások előtt meglepetések lennének a kongresszuson.

    A kormánypárt alapszabálya szerint kétévente kell tisztújító kongresszust tartani, ekkor döntenek többek között a pártelnök és az elnökségi tagok személyről is. Nagy izgalom ebben a kérdésben sem várható, pártelnöknek ugyanis csak Orbán Viktort jelölték, így biztosra vehető, hogy újraválasztják a poszton.

  • A kongresszuson eldől az is, hogy ki veszi át Varga Mihály helyét a párt szűk vezető testületében, az elnökségben. A nemzetgazdasági miniszter nyár elején jelentette be, hogy a kongresszuson már nem jelölteti magát alelnöknek. Varga, aki ezt a tisztséget rövid megszakítással csaknem húsz éve tölti be, azzal indokolta a döntést, hogy a Fidesz íratlan szabálya szerint kormánytag nem lehet tagja a kormánypárt szűk vezetőségének, ez ugyanis túlzottan leterhelne egy embert. Vargát két éve úgy választották újjá alelnöknek, hogy a Miniszterelnökséget vezette államtitkári rangban.

    A szabályt Orbán azt követően fogalmazta meg, hogy két évvel ezelőtt a kormánypártban többen is szívesen látták volna az elnökségi tagok között Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási minisztert is. Navracsics jelölését azonban Orbán – akinek akkor több konfliktusa is volt a kormányfő-helyettessel – nem támogatta. Orbán akkor állítólag azt közölte Navracsiccsal, hogy lehet belőle Fidesz-alelnök, akkor azonban miniszteri posztjáról le kell mondania. Navracsics végül maradt a tárca élén, és nem került be a Fidesz elnökségébe.

     
  • Miután Varga márciustól gazdasági miniszter lett, így a korábban megfogalmazott szabály szerint nem maradhat alelnök. Még nyáron több lap – köztük az Index is – arról írt, hogy Lázár János miniszterelnökségi államtitkár lehet a párt új elnöke. Lázárt egyelőre hivatalosan nem jelölték a posztra, ez várhatóan vasárnap a helyszínen történhet meg.

    „Minden személyi döntéshez lehet elvet találni” – mondták az Indexnek fideszesek. Ezzel arra utaltak, hogy az Orbán-féle szabály szerint miniszterek nem lehetnek a párt alelnökei, államtitkárok viszont igen. A Miniszterelnökséget vezető államtitkárként Lázárnak ráadásul a többi miniszterhez képest jóval nagyobb halalma van. A kormányfő hivatalát vezető politikus készíti elő a különböző kormányzati döntéseket, hangolja össze az egyes minisztériumok közti munkát, illetve rendszeres résztvevője a kormányüléseknek is.

  • Következzen a Negyedik Köztársaság (4K!) párt mai közleménye:

    A Fidesznek ma a 4K! kezdeményezésére módosítania kell az alapszabályát

    Sajtóközlemény
    2013. szeptember 28.

    A Fidesznek a mai kongresszusán a 4K! által kezdeményezett ügyészségi eljárás miatt módosítania kell az alapszabályát. Ha nem teszi meg, a kormánypárt törvénytelenül működik, és akár a feloszlatását is kezdeményezni lehet.

    „Az év elején indított a 4K! eljárást a Fidesz ellen, mivel a tavalyi év során törvénytelenül működtek. Az ügyészség arról tájékoztatott minket, hogy felszólította a Fideszt, hogy a mostani kongresszusán módosítsa az alapszabályát. Kíváncsian várjuk, hogy Orbán pártja legalább a törvényesség látszatát fenn akarja-e tartani, vagy már az sem érdekli őket" - mondta Salha Omár, a Negyedik Köztársaság Párt alelnöke.

    "Amennyiben a Fidesz hétvégi kongresszusán az ügyészségi felszólítás ellenére sem tér vissza a törvényes működéshez, keresetet fogunk benyújtani a feloszlatása érdekében " - jelentette ki a 4K! alelnöke.

    A Fidesz által hozott törvénymódosítások arra kötelezik a pártokat, hogy minden évben tartsanak kongresszust. Ennek alapszabályba foglalására kötelezte a bíróság másfél éves bejegyzési eljárása során a 4K!-t is. A Fidesz azonban nem vette figyelembe a saját törvényét, és 2012-ben nem hívta össze a kongresszusát, és ezt az alapszabályában sem rögzítette, holott ezt már 2011 novembere óta kötelessége lett volna megtenni.

    "A Fidesz csúcsra járatta a rendszerváltás óta minden kormányra jellemző politikai gyakorlatot, és kizárólag a saját oligarcháit szolgálja ki, nem a választókat. Nem az a legnagyobb bűne, hogy a saját párttörvényét sem tarja be, de Al Caponét is adócsalásért kapták el végül" - tette hozzá Salha Omár.

    A törvényszegő működés miatt a 4K! ez év elején törvényességi felügyeleti eljárást kér az ügyészségtől, amely a pártok törvényes működése fölött őrködik. Az ügyészség tájékoztatása szerint megtették a szükséges lépéseket, és felszólították a Fideszt, hogy módosítsa az alapszabályát és tartson évente kongresszust. Ha egy párt az ügyészség felszólítása ellenére sem követi a törvényeket, akkor keresetet kell benyújtani a feloszlatása érdekében.

    A Polgári Törvénykönyv 63. § (2) bekezdése 2011 novemberében lépett hatályba, a magyar pártoknak 2012-ben már eszerint kellett volna működniük. A Fideszen kívül valamennyi parlamenti párt tartott kongresszust 2012-ben.

  • Lázár alelnökké való választása azért merülhetett fel, mert Orbán szereti, ha a leghűségesebb emberei veszik körbe – mondta egy ismertebb fideszes. Szerinte Lázár (Szijjártó Péter külügyi államtitkár mellett) az elmúlt években Orbán leglojálisabb emberévé vált.

    A politikus szerint Lázár jelenleg még Varga Mihálynál is közelebb áll a kormányfőhöz, Orbán 2007-ben egy kiszivárgott diplomáciai távirat szerint Vargát nevezte meg potenciális utódjának. Lázár viszont egyfajta visszacsatolást jelent a kormányfő számára, azon kevesek közé tartozik, akinek Orbán ad a véleményére – vélik a Fideszben.

  • A három másik alelnököt – Pokorni Zoltán, Kósa Lajos, Pelczné Gál Ildikó – várhatóan újraválasztják. Rajtuk kívül a parlamenti frakció vezetője, a Fidesz EP-frakciójának vezetője, valamint a választmányi elnöke tagja a párt vezetőségének.

  • Az előzetesen kiküldött sajtómeghívó szerint a következő lesz a program:

    A rendezvény egész napos, délelőtt 10 órától kb. 17 óráig tart. Felszólal többek között Rogán Antal frakcióvezető, Kövér László házelnök, Kósa Lajos alelnök, Szájer József európai parlamenti képviselő és Tarlós István főpolgármester. Orbán Viktor miniszterelnök beszéde 15.30 óra körül várható. A rendezvényen a pártküldötteken kívül meghívást kaptak a civil és határon túli szervezetek, valamint a diplomáciai testületek képviselői is.

  • A Himnusz eléneklésével megkezdődött a Fidesz 25. tisztújító kongresszusa a Millenáris parkban.

    • A főpolgármester a húsz évig itt regnáló szélsőliberális konglomerátumról beszél, valamint Budapest ötször négy elrontott évéről. Horn Gyula szavait is idézi: "Ami itt van, az minden csak nem közbiztonság" - mondta Horn Gyula miniszterelnöksége idején belügyminiszterének.
  • Elsőként Tarlós István főpolgármester szólal fel. Pártonkívüli de ehhez a politikai szellemi közösséghez tartozik, mondja magáról. "Kijelenthetem, hogy az elmúlt évek során nehezen induló, de erős és közvetlen kapcsolat fejlődött a budapesti fidesz-frakció a minisztériumoki és a városháza között." – kezdte óvatos kritikával, majd felidézte Orbán Viktorral közös buszozását, amelyen szót ejtettek az egykori balett intézet üresen álló épületének visszaszerzési lehetőségeiről.

  • alig 4 percet kellett várni: a pártonkívüli Tarlós István a szélsőliberálisok kártevéseire emlékezett.

  • mondta Tarlós Magyarországról.

  • kell állnunk a Duna partján! - mondja Tarlós Az ilyen mondatoknál érezzük, hogy a város élén biztos ízlésű, erős kezű vezető áll.

  • Tarlós szerint a kilencvenes években szokásos robbantások ésvéres leszámolások után ma már más a helyzet a fővárosban. Az sem fordul már elő, hogy a fővároshoz tartozó cégek vezetői zárkában ülnek. Ezért sem akarhatjuk, hogy "a lidércek új köntösben visszatérjenek." Akarjuk-e. hogy visszatérjenek a Báránybőrbe bújt farkasok, vagy inkább folytatjuk a nehéz de racionális nemzeti fejlődéshez vezető utat." – mondta Tarlós. Bízom benne, hogy a nemzet újra bizalmat szavaz az Orbán Viktor vezette nemzeti kormányzatnak és a Fidesznek – itt Tarlós megkapta az első tapsot.

  • Orbán: Mondj egy ötletet, csinálok belőle törvényt!
  • A jövő Busapestjének építése elkezdődött, de vonjuk le a tapasztalatokat. Az új alkotmány és a sarkalatos törvények módosítása kiállták a próbát, de némely intézményi kiigazítás még hátra van. Meg kell vizsgálni, hogy a várt eredményt hozott-e minden általakítás – mondta Tarlós. "Szálirány ellen fésülték a történelmet" korábban. Az átalakítások zaklatott nemzetközi körülmények között zajlottak – mondta a Fidesz munkájának nehézségeiről Tarlós, aki Brüsszelről is üzent az euroszkeptikusoknak és az egyszerű vazallusnak ajánlkozóknak: "közös úton járunk, de a sebességet magunk határozzuk meg." Röviden elmúlt húsz évezett is a főpolgármester, kijelentve, hogy az 1990 óta "sajátos demokrácoiaértelmezésben felfogott kultúrát" csökkenő pénzből kell fenntartania a fővárosnak – dobta fel a labdát Tarlós.

  • Nagy Gábor Tamás, a mandátumvizsgáló bizottság elnöke, I. kerületi polgármester kap szót. Arról beszél, hogy június 9-én lett volna kongresszus, de ekkor jött a dunai árvíz, ezért elhalasztották. Elmondja: 35 ezer fő a Fidesz-tagok száma, 1691 a küldöttek száma, 7 személy van jelen a Fidesz-alapítók közül. Szájer József lesz a levezető elnök.

  • Járóka Lívia szerint a mai nap fényét erőteljesen emelik: Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Pintér Sándor, Kelemen Hunor, Jókai Anna, Deák Bill Gyula, Balázs Péter, Nemcsák Károly, Balázs Fecó, illetve az EP alelnöke, Surján László.

  • is vendég a Fidesz-kongresszuson! Innen üdvözöljük riválisát, Eszenyi Enikőt, aki viszont nincs ott. A Fővárosi Közgyűlésnek igazságos döntést kívánuk a Vígszinház igazgatói posztjáról.

  • Járóka Lívia EP-képviselő és Kocsis Máté Józsefváros polgármestere a levezető elnökség tagjaiként bemutatták az illusztris résztvevőket.: Kövér László, Orbán Viktor, Semjén Zsolt, Pintér Sándor mellett megjelent Schmitt Pál korábbi államfő felesége, Schminttné Makray Katalin. Az EP alelnökeként Surján Lászlót is köszöntötte Járóka Lívia.

    Tőkés László, Pásztor István, Kovács Miklós, Tóró T. Tibor is itt van a határon túli magyar szervezetektől. Egy hétgyermekes családat külön köszöntöttek. A kultúra képviselői közül Jókai Anna, Deák Bill Gyula, Balázs Péter, Nemcsák Károly, sőt, Balázs Fecó is itt van.

  • A napirendi kiegészítést elfogadták ellenszavazat nélkül!!!!!!

  • Testületi beszámolók, alapszabály módosítása, politikai nyilatkozat elfogadása, tisztújítás, és a felszólalások köre. Ezek lesznek a napirendi pontok. Mindenki egyetérett.

  • Az Európai Néppárt vezetőjének köszöntő levelét olvassák fel. A 2010-ben hivatalba lépett kormány nehéz helyzetet örökölt, felelőtlen politikát, magas államadósságot. A Fidesz fájdalmas intézkedéseket hozott. Most azonban az állandósság stabil, a befektetők bizalma helyreállt. A siker bizonyítéka, hogy kikerült az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, visszafizette az  az IMF-hitelt. A 2014-es választás sorsdöntő lesz a Fidesz számára, a Néppárt támogatni fogja a Fideszt. A magyarok elismerik majd, hogy Orbán gondosan vezette az országot. Hajrá Viktor - zárult levél.

  • Nem tudom, Deutsch Tamás ott van-e a Millenárison, de hogy legendás helyzetértékelése most sem hagyta cserben, az biztos:

    Bizonyára érdekesebb, izgalmasabb a romantikus hőskor, amikor 1976. április 1-jén Steve Jobs, Steve Wozniak és Ronald Wayne megalapította az Apple-t. És bizonyára unalmasabbak a mostani Apple közgyűlések, amikorra a hajdan egy garázsban működő cég hatalmas, sikeres és piacvezető lett. De hát ilyen, amikor bekövetkezik az, amit az alapítók még a legszebb álmaikban sem gondoltak volna.
    Ez jutott eszembe a 25 éves Fidesz 25. Kongresszusáról.
  • Posztkommunkizmus korszakát is le kell zárni végre. "Két pogányközt egy hazáért ellenzékben, vagy kormányzó erőként" is küzdött a párt az elmúlt 20 évben. 1994-ben sokan a" szemétkosárba akarták hajítani" sokan. "Legjöbb ciklusa az országnak 1998-2002 volt."  De "elcsalták reményeinket, ám volt erőnk felállni, minderre büszkének kell lenni, hiszen Közép-Kelet-Európa legerősebb pártjává vált és tudott élni 2010-res felhatalmazásával." – mondta Kövér.

  • Akkora területre terelték a sajtót, hogy félő: valaki meg fog harapni valakit.

  • Kövér László, a választmány elnöke kap szót. Fél évvel vagyunk választások előtt. Nálunk eddig a választás mindig a fogyatkozó esélyeink elhárdálásáról, megtartásáról, hagyományaink megőrzéséről, elveszejtéséről szólt. Erről szól a következő is. Minden választás fordított a Fidesz sorsán is. Legyünk büszkék arra, hogy a Fidesz 25 éve létezik, annak ellenére talpon tudott maradni, hogy a rendszerváltó pártok mind elhullattak. A KDNP-t is kommunisták karjaiból sikerült visszarántani.

    Legyünk büszkék arra, hogy nem adtunk el magunkat senkinek, az ország függetlenségét akarjuk megőrizni az arctalan nemzetközi hatalmakkal, vagy arctalan brüsszeli bürokratákkal szemben - mondta.

  • Szellemi örökösei 1956 vérbefojtóinak, akik a magyarokkal szemben bárkit kiszolgálnak, hol keletről, hol nyugatról. Szétzüllesztik, lelakják az országot, szembeállítják a magyart a magyarral, ohgy pénzarisztokrácia nemzetközi kasztjával közösen urlakodjanak. Restek, gyűlölködők, "a löttyös indulatoktra építenek." "Cigányoznak, 23 millió románoznak," miközben nácizmus veszélyéről papolnak – ezek a Fidesszel szemben álló erők. Fegyverrel a kézben. háttal a falnak, kijárat nélkül kellett megküzdeni velük – idézte Kövér a P-mobilt.

  • körül forgó Magyarországot! - fogalmazta meg a célt egy XIX. századi ideálra utalva Kövér László.

  • Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke elmondta, 86 hónapja vezeti a Fidesz a népszerűségi listát. A közönség hálás.