Rogán: Az MSZP tisztázza magát

2013.10.21. 14:20
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Azt ugye tudjuk, hogy a videó egyik készítője DK-tag volt, egészen máig. Reggel felhívtam Varju Lászlót, hogy megbeszéljük a mai szakkommentelés részleteit, és ha már így alakult az élet, rákérdeztem erre a bajai ügyre is. Azt mondta, hogy a DK-tag Kőrös Gusztávot, akinek a rendőrségi vallomásából vasárnap idézett a Blikk, ma reggel felszólította, hogy lépjen ki a pártból. Ez meg is történt. Közben tudósítóink lementek Soltra, hogy helyben tájékozódjanak. Meg is tudták, hogy Kőrös Gusztáv már egy ideje nem volt aktív a DK-ban.

  • Titkos szavazás következik az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyetteséről, de a jelöltet, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébetet én nem tudom támogatni. A megelőző két biztost a német és a cigány kisebbség adta, szerintem kár szakítani ezzel a hagyománnyal! 

  • Szünet van, de addig is izgalommal várjuk a szocialista Pál Tibor belügyminiszterhez intézett interpellációját, aki Repül a bálna címmel szólal majd fel. Vajon a dalszövegből mi passzol majd a mostani helyzethez?

    Ez? "Egyre feljebb furakodom/Jaj, de magas ez a torony./Még, még, még, még, még
    /Ennyi nem elég!"

    Vagy ez? "Ez a parancs/ Érik a narancs"

    Vagy ez? "Aki hülye, az is marad."

  • Tegyük tisztába a helyzetet, a Demokratikus Koalíció 15 órakor sajtótájékoztatót tart!

  • Ha a politika maffiamódszereket alkalmaz, akkor ne csodálkozzon senki, hogy maffiózófilmbe illő jelenetek jönnek a felszínre. A Gyurcsány-párt pénzt ajánlott a bajai választási csalás bizonyítékaiért, amit le is gyártottak számára. Az LMP a tiszta kampány híve, mi nem élünk zsarolással és bűnre való felbujtással pillanatnyi haszonszerzés érdekében. Tiszta kampány, rendes ház!

    – írja a Facebookon az LMP-s Vágó Gábor a bajai videóról.

  • L. Simon László új feladatot kap

    Parlamenti társasági rovatunk következő híre arról szól, hogy dr. Zumbok Ferenc halálát követően Orbán Viktor úgy döntött, L. Simon László látja el a jövőben (és most idézet következik, bonyolult szerkezet jön!) „a budai Várbazár felújításának és a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásáért, valamint a fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójával kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosi feladatokat″.

  • Rogán Antal szörnyülködött meg szomorkodott a Parlamentben, de valójában a pártok Magyarországon minden választás alkalmával rutinszerűen választási csalással vádolják ellenfeleiket. Még az igazán stresszmentes 2010-es kampányban is így történt.

  • Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés a gyanú. Részletek erre.

  • de most kivételesen nem a bajai videó miatt veszik elő a szocikat, hanem azért, mert az LMP-s képviselő szerint túl kevés az MSZP országos listáján a nő:

    Még a saját 20%-os, kvótának nevezett megkötését sem teljesíti az MSZP. Az első 20, tehát biztos bejutó helyen összesen 3 nő van. Az LMP 33%-os, cipzár elvű kvótája alapján minden 3. hely a másik nemnek jut. Ha nő vezeti a listát, akkor utána még 1 nő következhet, a 3. már férfi kell legyen és fordítva. A többi párt mélyen hallgat. 

  • A T. Ház egyelőre itt tart, 14:46-kor folytatódik a plenáris ülés.

  • Nagy a nyüzsgés a teremben, folytatódik az ülés. Mindjárt megismerjük a titkos szavazás eredményét az alapvető jogok biztosának helyetteséről!

  • Itt van egy, 2006-ból.

  • 299 szavazat érkezett, 23 érvénytelen szavazat és 274 érvényes, ebből 268 igen, 6 nem. Ő lesz az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese. Le is teszi esküjét.

  • Úgy látom, Vágó Gáborral összeakasztjuk a bajszunkat... Ilyeneket ír, miközben mindenki számára nyilvánvaló, hogy az elmúlt egy hónapban elképesztő csalássorozatot hajtott végre a Fidesz a bajai választások kampányában, amit még a bíróság is így ítélt meg! Miért nem azt emlegetjük fel közösen, hogy nem illik önkormányzati autókkal - adófizetők pénzén - jelöltet követni? Miért nem arról ír, hogy a kormány embere még aznap is 150.000.000 forintos támogatási szerződéssel jutalmazta a várost annak érdekében, hogy legyen miből mindezt finanszírozni?

  • Harangozó Gábor és Gőgös Zoltán közös interpellációjával foyltatódik a parlamenti vitanap.

  • Harangozó Zoltánt mond Harangozó Gábor helyett Latorcai, a jegyző figyelmezteti, hogy hibázott. „Nem azt mondtam?″ – kérdez vissza a levezető elnök. Kávét neki!

  • Ez csak éppen hogy meglett: a szükséges 263-nál csak öttel lett több az eredmény... Milyen kínos lett volna egy fiaskó!

  • A jegyzőkönyvekben valótlan adatok álltak, a pályázatot erre jogosulatlan ember bírálta el, és volt olyan, hogy az eljárás is színlelt volt. A nyertesek között pedig ott volt Tállai András fideszes képviselő feleségének rokona és a fideszes megyei elnök sajtófőnöke. - áll a szocialista interpellációban. 

  • Bitay Márton Örs a parlament új sztárjai, mindössze pár hete bukkant fel válaszadóként a fiatal vidékfejlesztési helyettes államtitkár, de mindig szívósan védi meg a gyanús földügyeket, ahogy most is.

  •  amit a földügyekkel kapcsolatos kérdésre kell alkalmaznia az agrártárcának:

    1. Kérem, annek ellenére, hogy megkezdődött a választási kampány, folyamatban lévő vizsgálatokkal kapcsolatban ne hirdessenek előre ítéletet.

    2. A kormány egyébként is elkötelezett a családi vállalkozások iránt, földet ad az embereknek.

    3. Ezzel szemben az elmúltnyolcévben nem az emberek kaptak földet.

    4. Ezért kérem, hogy folyamatban lévő ügyekben ne vádaskodjanak!

  • Mi az a Kishantos-ügy?

    Harangozó Gábor nem fogadja el Bitay államtitkár válaszát és a kishantosi mintagazdaság szétveréséről beszél. De miről is van szó? Mikola Bálint kollégánk cikkét ajánljuk, aki még gumicsizmát is húzott, hogy a terepen nézze meg, mi is történik.

    Huszonegy évig vegyszermentesen gazdálkodtak, oktatták a környékbeli gazdákat, majd lejárt a szerződésük, és a tíz részre szabdalt korábbi földjük egészét elvesztették – röviden így foglalható össze a Kishantosi Vidékfejlesztési Központ kálváriája. A pályázataik a gazdasági terveket értékelő szubjektív pontokon bukhattak el, de sejtések szerint a politika is közrejátszhatott abban, hogy helyi polgármester és egykor salgótarjáni építési vállalat is nyert földet. Az ökogazdaság mellett rengetegen kiálltak, de az eddigi jogi kifogások leperegtek az NFA-ról: szerintük jogszerű pályáztatással az agrárközéposztályt hozták helyzetbe, szubjektív pontok nincsenek, biogazdálkodni pedig egyébként sem kötelező. A Nemzeti Vidékstratégia szerint viszont ajánlott.

  • Az egészen elképesztő földpályázati ügyekkel kapcsolatos egészen elképesztő "érvek"-ről is szólhatna Nietzsche óriási tévedése a Vidám tudományból:

    Semmi sem demokratikusabb, mint a logika, ami egyeltalán nincs tekintettel személyekre, és nem tesz különbséget egyenes és görbe orrok között.

  • A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) kíváncsi arra, hogy az MSZP és a DK etikai és fegyelmi testületei kezdeményeznek-e bármiféle vizsgálatot a hamisnak bizonyult bajai videó kapcsán párttagjaik körében. (MTI)

  • Mirkócki Ádám szerint nagyon nincs, Kontrát Károly államtitkár szerint de még mennyire, hogy van.

    És ön szerint?

  • Szemérmetlen disznóság ez az egész földügy. Nem elég, hogy kiosztják maguk között pályázat nélkül – még olyan földet is, aminek az érvényben lévő szerződése csak 2017-ben jár le –, de még a támogatási pénzt is intézményesítetten lopják. Ez a fideszmaffia működési módja. Cosa nostra. Onnét lesték el, hogy mennyire fontos, hogy legyen birtok, annak legyen intézője, míg a földesúr Budapesten garázdálkodik.

  • Jobbikos hozzászólást nem kommentálok.

  • A jobbikos Mirkóczki Ádám amúgy a közbiztonságról, a rendőrök alacsony fizetéséről és az emiatti alacsony hatékonyságról beszélt. Érdekes hozzászólás egy jobbikostól, pedig én még emlékszem a sünözésre!

  • Az innen rózsaszín-sárgának tűnő kiegészítőben tündöklő LMP-s képviselő az NFÜ botrányait sorolja, melyek legtöbbje arról szól, hogy a fejlesztési szervezet aggály nélkül dobál milliárdokat fantomcégeknek. A botrányok napvilágra kerülése után azután a kormány csak kínosan magyarázkodik. 

  • A most megválasztott Szalayné Sándor Erzsébet egész pontosan a nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes. Az ombudsmani rendszer az új alaptörvény 2012. január 1-jei életbe lépésével egységesült. A nemzeti és etnikai jogok és a jövő nemzedékek biztosa azóta az alapvető jogok biztosának helyetteseként dolgozik, míg az adatvédelmi biztos helyébe független hatóság lépett. A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes felhívhatja az alapvető jogok biztosának figyelmét a nagyobb csoportot érintő jogsértés veszélyére, eljárás megindítását javasolhatja, közreműködik az ombudsman vizsgálatában, és javasolhatja, hogy az alapvető jogi biztos az Alkotmánybírósághoz forduljon.

  • Az államtitkár rámutat: az ellenzék soha nem panaszkodik külföldi cégek visszaélései ellen, pedig az építőipar 60 százalékát ma is a Switelsky, a Strabag és a többiek uralják. Amúgy a Vágó által felemlegetett ügyeket Lázár nem is tagadja, de ígéretet tett arra, hogy október 26-ra az összes NFÜ-vel szerződött céget átvilágítják, az offshore-háttérrel rendelkező vállalkozásokkal fel fogják bontani a szerződést.