Bajnaizás a házban, rezsiharc a lépcsőházban

2013.11.25. 14:08

Folytatódik a rezsiharc: ha a Fidesz rábólint, márpedig miért is ne, akkor ezentúl a közös képviselőknek is ki kell hirdetniük, mennyit spórolt a lakóközösség. Ha nem teszik meg, fel lehet jelenteni őket a fogyasztóvédelemnél. Felpörög a törvénygyár a karácsonyi szünet előtt, faragják és fésülgetik a költségvetési módosítókat, közben az LMP pedig a NAV-botránnyal támad.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Kevesen lehetnének házelnökök, ha úgy kell tudni gyorsbeszélni, ahogyan Kövér Lászlónak, aki a napirend módosítási javaslatait olvassa fel és szavaztatja meg gépies gyorsasággal, hibátlanul megbirkózva minden nyelvtörővel.

  • Ha már bajnaizás

    Ha már annyiszor emlegetik a fideszes képviselők Bajnai Gordont, érdemes megemlékezni arról a hétvégi videóról, amit az Együtt 2014 tett közzé Facebook-oldalán. Azt állítják, a kikockázott videón az látható, hogy közmunkások elmesélik, a polgármester 5000 forintot ígért nekik, ha elmennek egy Bajnai Gordon elleni tüntetésre. Részletek, a teljes sztori itt.

  • Nem csak Mesterházy Attila szkennelt be a hétvégén fotót a családi archívumból, Bajnai Gordon is. Tumblr mikroblogján (mert neki olyanja is van) posztolta azt a cuki képet, amin nagypapájával látható. És szőke a haja!

  • Termőföldforglami törvény módosításáról szóló javaslattal kapcsolatban Balczó Zoltán elmondta: ez lehetetlenné teszi a képviselőknek és a bizottságoknak az érdemi felkészülését. Méltatlan a parlamenthez, ahogyan az egész heti munkát lehetetlenné teszik. Méltatlan ahhoz, ahogyan egy felelősséggel működő többségnek működnie kellene. "Átléptek egy Rubicont" – mondta a Jobbik politikusa, aki szerint vissza kellene vonni a javaslatot.

  • Az LMP-s politikus szerint nincs szó arra, hogy milyen kevés időt hagyott a kormány a termőföldről szóló vitára. "Ez vállalhatatlan. Láttam ma a mezőgazdasági bizottságban, hogy nyugodtan ülnek a kormánypárti képvisleők, mert nekik nem kellett törniük a fejüket azon, hogyan mondanak erről hasznos javaslatokat, hiszen csak megnyomják a gombot" – mondta Lengyel Szilvia

  • Az MSZP-s Gőgös Zoltán szerint a kormánypárti képviselők többségének fogalma sincs, mit is tartalmaz a földforgalmi törvényt érintő módosítás. "Be kellene fejezni ezt a törvényhozási gyakorlatot. Ehhez áprilisban le kell váltani a kormányt" – mondta Gőgös.

  • Olcsóbb lehet a lókolbász!

    Nem, ez nem a rezsicsökkentés része, hanem a Nemzetgazdasági Minisztérium új, brutál szigorú rendeletének következménye lehet. A rendelet elehetetleníti a kis, családi vállalkozásként működő lovardákat, a hobbiállatok jelentős részét pedig vágóhídra ítélheti. Az ismeretlen származású lovakat ugyanis nem lesz értelme megtartania a lovardáknak a szabályozás szerint, mert nem használhatják őket gyakorlatilag semmire. Részletek erre.

    Az ismeretlen származás egy ló esetében azt jelenti, hogy apja, a fedező mén (mely lehet akár ismert származású is)nem rendelkezik fedeztetési, vagyis szaporítási engedéllyel. Ezeket a méneket zugméneknek nevezik, csikóikat pedig zugcsikóknak, mivel létezésük tulajdonképpen jogszabályellenes. Ha az önjelölt tenyésztő lebukik zugcsikójával, százezer és húszmillió forint közötti bírságot szabhatnak ki rá. Ezek a lovak 00-ás sütést kapnak, nem egyedi jelölést.

  • Nagy kézemelgetések zajlanak. A rengeteg kiegészítés után a napirend már nem is hasonlít a pénteki állapotára. A javaslatok zömét a hétvégén nyújtották be, legtöbbjüket már délelőtt tárgyalták a bizottságok. Nyilván lehetetlen így rendesen előkészíteni a munkát. Amúgy a Számvevőszéki és Költségvetési Bizottság nem is volt határozatképes délelőtt, pedig itt is kétharmadban van a Fidesz. Mellesleg ma szavaz az Országgyűlés a költségvetési módosítókról...

  • Tóbiás József szerint pénztárgépmutyi folyik. Káoszt teremtett a rendszer, néhány kormányközeli cég érdekében. A Mobiladat Kft. ötmilliárdos piacot nyert el. Mi lesz azzala jóhiszemű 80 ezer kereskedővel, akik megrendelték a gépet az Alt Cash Kft-nél, amelynek engedélyét azonban az utosló pillanatban visszavonták. "Mi történt a cégnek adott milliárdos támogatás és az engedély visszavonása között?"

  • Többen, köztük Gőgös Zoltán frakciótársam is tiltakoznak az eljárás miatt. A földtörvény módosítása és egy agrártárgyú salátatörvény kapcsán azt mondja, lehetetlen volt mindezt áttekinteni néhány óra alatt. Hiába minden, dübörög a kétharmad. Van már napirendünk, bár huszonegynehány módosítás után még nem sokan tudhatják pontosan milyen.

  • aki az imént kifogásolta, hogy a hétvégén nyújtott be újabb törvényeket a Fidesz, és hogy nem marad idő ezeket elolvasni a szavazás előtt. Ugyanis ma éjjel 1 órakor szintén emiatt dühöngött a Facebookon.

    Ismét újabb ízelítőt kaptunk a fideszes törvénygyárból. Szombat délelőtt érkezett a Mezőgazdasági bizottság hétfői ülésére szóló meghívójának legújabb változata.

    A hétfői ülés napirendjére kerül két új törvényjavaslat, az egyik 117, a másik 77 oldalas.

    Még jó, hogy a kormánypárti képviselők alapból bólogatnak, így nem kell aggódniuk, hogy hogyan nézik át ennyi idő alatt.

  • Nyolc cég biztosítja az adatkommunikációt a pénztárgépek és a NAV között, nem pedig egy – mondta Cséfalvay Zoltán. Az államtitkár az Alt Cash ügyével kapcsolatban elmondta: szoftverbiztonságilag nem felelt meg a pénztárgép, az Alt Cash fellebbezett, ám alulmaradt. A döntés azonban még nem jogerős. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal azonban a cég egy másik típusú gépét engedélyezte, ez megkönnyíti a helyzetet azok esetében, akik rendeltek pénztárgépet a cégtől, tehát a 80 ezer vállalkozó nem kerül veszélybe. Árban hasonló gépet fognak kapni, kicsit kisebb, de technikailag ugyanazt tudja – mondta az államtitkár.  Egyébként sem támogatást kapott az Alt Cash, hanem utólagos finanszírozást, tehát a cég egyelpre nem kapott pénzt a költségvetésből – mondta Cséfalvay, akinek a válaszát Tóbiás József (MSZP) nem fogadta el.

  • Tóbiás József az első interpelláló pénztárgép-ügyben. Múlt héten egy miskolci vállalkozó is jelezte nekem azt a problémát, amit ismertet. Nyolcvanezer vállakozó fizetett előleget olyan pénztárgépekért, amelyeknek utólag visszavonták az engedélyét. A kérdéseire Cséfalvay államtitkár válaszol, nem túl meggyőzően. Érzi azt, hogy nincs ez rendben. Tóbiás nem fogadja el a választ, a ház persze igen.

  • Vidékfejlesztési tárcához tartozó Fööldmérési és Távérzékelési Intézet (Fömi) 30 miliós irodafelújítását sokallta Szilágyi György, aki feljelentést tett másfél éve. Az ügyészség szerint hűtlen kezelés gyanúja megállapítható – állítja a jobbikos poltiikus, ám "Toronyi Bence felelős főigazgató ellen nem tettek lépést, élvezi a vidékfejlesztési tárca bizalmát".

  • Budai Gyula szerint mivel az ügy folyamatban van, ezért nem kommentál. A vizsgálatnak jövő tavaszra kell befejezni. Az államtitkár szerint neki nincs lehetősége válaszolni, ez a legfőbb ügyészség hatásköre ebben a kérdésben. "A XIV. kerületi kapitányság ismeretlen tettes ellen, hűtlen kezelés gyanúja miatt folytat nyomozást, ennek jövőre lesz vége" – mondta Budai. Ha az ügyészség arról tájékoztatja a minisztériumot, hogy a Fömi alkalmazottja gyanúsítható, akkor meg fogjuk tenni a lépéseket, előtte nincs tennivaló, mondta Budai, "ártatlanság védelméről" beszélve. Szilágyi visszautasította a választ, mert még arra sem felelt Budai, hogy legalább belső vizsgálat folyik-e. "Önök addig várnak, amíg kattan a bilincs" – állította Szilágyi.

  • Az EU-s támogatások különös útjáról érdeklődik Ertsey Katalin a bölcsődeépítési program kapcsán. Az LMP-s politikus fel nem épült bölcsődékről szól. 2012-ben nyertes váci és székesfehérvári pályázatok tartaléklistára kerültek, és azóta is ott porosodnak.  V"Az új Széchenyi Terv keretében, uniós pénzből felújított óvodában 70 ezer forintot szed be az óvoda Szigetszentmiklóson" – hozott egy meglepő példát a képviselő.

  • Felköszönti Ertsey Katalint Katalin-nap alkalmából. Mondjuk Ertseynek szerencséje, hogy nem Illés Zoltánt interpellálta.

  • Soltész Miklós államtitkár először Katalin nap alkalmából köszöntötte az LMP képviselőjét, majd közölte: ugyanolyan hangnemben fog válaszolni, mint ahogyan a képviselőnő feltette kérdését. Nem tudni, ez mit jelent, Ertsey érdeklődése teljesen hivatalos jellegű volt. Igaz, Soltész sem lépett ki ebből, pontos számokat sorolva arról, mennyi óvodai férőhely jött létre.

    Szigetmonostoron például 149 millió forintból létre fog jönni 28 óvodai férőhely.

  • Ertsey Katalin (LMP) jogos kérdéseket feszeget. Az EU-s források felhasználását, a bölcsődék kapcsán. Évek óta húzódnak a fejlesztések és iszonyatos a helyhiány, pedig lenne forrás. Teljesen átérzem a problémát, két kislányom van. A nagyobbik három és fél éves és óvodába jár, a kisebbik négy és fél hónapos. Így látom, rengeteg óvodára is ráférne a felújítás. Miskolcon 2010 előtt pályázott is a Káli Sándor vezette önkormányzat felújításra, nyert is forrást, de az új fideszes városvezetés csak mostanra fejezett be egy beruházást úgy ahogy. Soltész Miklós államtitkár próbál megnyugtató lenni, de nem nagyon sikerül. Rengeteg adatot mond, de arra sincs válasza, mért nőtt drasztikusan a bölcsődei gondozási díj. A konkrét kérdések közül egyre válaszol, háromra nem, például arra sem, mi van azzal a nyolcmilliárd forinttal, ami még rendelkezésre kellene, hogy álljon a felújításokra. A válasz így nyilván nem elfogadható.

  • "Monoton számsorok felolvasása jó az önfeledt liberálosozás helyett" – köszönte meg Soltész válaszát Ertsey, aki viszont nem kapott választ 8 milliárd forint beragadt pályázati pénzről és több más kérdéséről, így az államtitkár válaszát nem fogadta el.

  • Kormányzati öninterpelláció következik, zseniális címmel. FÁJNI FOG, ÉRTIK?! Erről van szó.

  • Fájni fog, de azért, hogy utána lényegesen jobb legyen – idézte Román István Bajnai Gordont. A fideszes képviselő szerint a kormányfő rengeteg nehézséget okozott, és csak a megszorítást ismeri, mint gazdaságpolitikai eszközt. Mi lenne, ha újra Bajnai lenne a miniszterelnök? – játszott el a politikus a gondolattal. "Progresszív adórendszer lenne, visszahozná a munkát büntetúő rendszert, kiegyezne a bankokkal". Cséfalvay válaszol, szintén Bajnait idézve.

  • Az alákérdező képviselő révén Cséfalvay Zoltán elmondhatja, mit művelt Bajnai. A fájdalmas és szerinte eredménytelen válságkezelés köthető csak az előző kormányfőhöz. "Fájni fog" – idézte Bajnait, hozzátéve, hogy ez ráadásul nem is volt eredményes áldozat. Az államtitkár a progresszív adóról szól, amely 320 ezer forint bruttó felett jelentősen növelné a terheket, de már a pedagógusokat is érintené a második kulcs. Román István elfogadta a választ, szépen megköszönte a részletes kifejtést, mert ez sok család jövőjét érinti. Még egyszer megköszönte az államtitkár válaszát.

  • A millás Juhász Péter leugrott egy kicsit focizni Bajnaival, hogy így ünnepelje meg a 6:3-at. Juhász 0:30-nál egy kicsit keményen lép oda, jól látszik, hogy még a pályán is csak fájdalmat tudnak okozni az embereknek! Remélem, ebből is lesz egy fideszes öninterpelláció.

  • Azt végképp nem értem, az ilyen fideszes interpellációkat miért nem lehet inkább frakcióülésen megbeszélni.Ha egy fél órával később hangzott volna el, akkor már lehetett volna azonnali alákérdezés is. :-) A képviselő nyilván nagy egyetértésben elfogadja az államtitkári választ. A CNN-en nem lesz breaking news, de a média fideszes része azért majd néhány napig harsoghat róla.

  • Harangozó Gábor Kanyuk Attila tiszaújvárosi fideszes politikus történetét elevenítette fel. Ő, mint mondta az MSZP-s képviselő, a borsodi földpályázat egyik legnagyobb nyertese, Budai Gyula unokaöccsének apósa és Tállay András után. Jogtalanul jutott földhöz és így 18 millió forint területi alapú támogatáshoz. A kormánynak a gazdák nem számítanak mondta a politikus.

  • Szólítja föl az MSZP-s képviselőt az államtitkár-helyettes, Bitay Márton Örs. Hát, küldjük neki szeretettel ezt a tavalyi Blikk-cikket, Már nő a kukorica a műkörmös birtokán címmel.

  • Vidékfejlesztési minisztérium államtitkára szerint hisztériakeltés érzékelhető Harangozó felszólalásában. "Vannak helyben élő országgyűlési képviselő, aki ismer nyertes pályázót" – mondta Bitay Márton Örs, aki szerint ebben semmi különös nincs. "Mutasson olyat, aki nyertes, de nem gazda" – mondta az államtitkár. "2009-ben miért nem aggódott a helyben élő családok miatt? A bajnai időszakban húsz esetben hosszabbította meg a szerződést: összesen 30 ezer hektárra. Több mint felének ezer hektárt adtak, nálunk 25 hektár az átlagos mérték" – mondta Bitay.

  • Elég folyékonyan tud hazudni, ahhoz képest, hogy csak néhány hónapja foglalkozik a földügyekkel – mondta Harangozó, aki eredetileg Orbán Viktorhoz intézte volna kérdését. A képviselő szerint "az igaz kérdés az, hogy miért fontosabb a kormányfőnek, hogy a Videoton nyerjen bajnokságot, minthogy ne történjen viszaélés a magyar termődölddel."

  • Harangozó Gábor (MSZP) a borsodi földmutyik kapcsán interpellál. A földbérleti pályázatok visszavonását követeli, felsorolja a visszás ügyek érintettjeit. Egészen döbbenetes az ügy, nálunk otthon Borsodban nagy port kavart. Az államtitkár terel, pedig több évtized óta helyben gazdálkodók mentek tönkre az igazságtalan pályázat miatt. Arra hivatkozik, ha jól értem, hogy még zajlanak a vizsgálatok, úgyhogy ne kavarjon az MSZP politikailag. Aztán dícséri a kormányát, az MSZP-t pedig szidja. Gőgös képviselőtársam nehezen tudja megőrizni a nyugalmát. Gábor a viszontválaszban egyértelművé teszi, hogy az államtitkár hazugságokat is tartalmazó válaszát a vidéken élő kisemmizettek nevében nem tudja elfogadni. A kétharmad nevetgélve persze elfogadta helyette.