Kaszált az egyszázalékos felajánlásokból a Gyermekrák Alapítvány

2014.08.22. 08:56 Módosítva: 2014.08.22. 11:45

Több mint kétezerrel többen ajánlották fel személyi jövedelemadójuk egy százalékát a Gyermekrák Alapítványnak, ezért több mint tizennyolcmillió forinttal több támogatást kapott, mint tavaly, írja a Népszabadság. Több mint 64 ezer magánszemély ajánlott fel nekik összesen 221,8 millió forintot.

Frissítés: Egy évvel korábbi adatot nézett a Népszabadság

A lapunk által szemlézett reggeli Népszabadság-cikkben egy, a lap által technikainak nevezett hiba csúszott: nem a 2013-as jövedelmekről idén tavasszal benyújtott adóbevallások 1+1%-os szja-felajánlásait vizsgálták, hanem a 2013-as adóévben, tehát még az alapítványos botrány kirobbanása előtt benyújtott szja-bevallások adatait. Vagyis ez a növekedés semmilyen kapcsolatban nincs a botránnyal. Az Index a NAV honlapján lévő listák alapján arra számít, hogy az idei szja-bevallások 1+1%-os rendelkezéseiről 2015 januárjában lesznek először átfogó adatok.

A Gyermekrák Alapítvány körül decemberben robbant ki egy botrány, amikor megírtuk, az alapítvány elnöke többször is az alapítvány mentőjét használta ügyintézésre és munkába járásra, és az alapítvány gazdálkodása sem teljesen átlátható. Az alapítvány minden szabálytalanságot tagadott, de egy ügyészségi vizsgálat több szabálytalanságot is talált az alapítvány működésében.

A törvényességi ellenőrzés megállapította például, hogy a kuratórium helyett egy személyben Balogh István döntött a Gyermekrák Alapítvány pénzeinek felhasználásáról. Az ügyészség figyelmeztette a törvénytelen működés miatt a kuratóriumot. Januárban nyomozás is indult a Balogh vezette szervezet ellen hűtlen kezelés gyanújával.

Az alapítvány miatt módosították az egy százalékok felhasználásának szabályait, a felajánlásokat most már egy éven belül fel kell használni.

A Gyermekrák Alapítvány után a Heim Pál Gyermekkórház következik 116 millió forinttal, amit 27 ezer embertől kaptak. Százmillió forint felett nem kapott másik szervezet, de ötvenmillió forintnál nagyobb felajánlásban is csak 14 civil szervezet részesült.

A civil szervezeteknek 7,3 milliárd forintot ajánlott fel összesen 1,9 millió ember, ez valamivel több, mint tavaly.